Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Webové diskuse na vlastní kůži

Diskusní fóra představují na Internetu místa, kde se setkávají uživatelé s různými názory, vášnivě mezi sebou debatují anebo jenom virtuálně tlachají o všem možném i nemožném. Někteří uživatelé se stali na diskusích závislí a můžete je na serverech vídat téměř každý den. Na rozdíl od chatu jsou jednotlivé příspěvky často na vyšší úrovni a obvykle v nich naleznete velmi různé informace. Pojďme se společně podívat na české diskusní servery. Zároveň se podrobně seznámíme s pohnutou historií nejstaršího diskusního webu MaMedia.

Zřejmě nejstarším diskusním webem byla MaMedia (dnes nefunkční mamedia.anet.cz), kterou její tvůrci založili v roce 1995. Majitelé webu se původně domnívali, že jim jejich diskusní server pomůže vydělat nějaké peníze. Přestože byla MaMedia mezi uživateli velmi populární, majitelé ze svého webu nijak výrazně nezbohatli. Internet byl totiž v roce 1995 ještě v plenkách a mnohé firmy v něm neviděly žádnou budoucnost. V únoru roku 1997 server napadnul hacker ze známé skupiny CzERT (historii hacknutých stránek najdete na webu Hysteria.sk), přidal na úvodní stránku obrázek ďábla a zveřejnil seznam uživatelů, kteří podle něj používali nelegální software. "Nemyslím, že by to bylo příliš složité," odpověděl hacker v jednom rozhovoru na otázku, jak se mu podařilo změnit podobu diskusního webu. Podle něj byly MaMédia bezpečným webem, proto k jeho napadení využil odchycené heslo správce, který se k serveru připojoval bez šifrování.

Další zásadní událost se odehrála v květnu roku 1998, kdy se diskusní server MaMedia oficiálně přejmenoval na Mageo. Nejstarší český diskusní server, označovaný svým tvůrcem Milanem Votavou jako MaMedia II, naleznete na adrese www.mageo.cz. Dva roky po změně názvu zavedl server také podporu technologie WAP. Uživatelé mobilních telefonů s podporou WAPu mohou brouzdat v auditoriích, číst si svoji poštu anebo se rovnou zapojit do debaty. Pokud tedy využíváte služby GPRS připojení k Internetu za paušální poplatek, můžete surfovat v diskusích například při cestách vlakem. Web se také v minulosti potýkal s řadou problémů. Postihl jej týdení výpadek, přičemž po opětovném oživnutí serveru byly nenávratně ztraceny příspěvky napsané dva měsíce před havárií. Také se do diskusí podařilo úspěšně proniknout automatickému robotu, jehož úkolem je většinou vkládat do diskusí různé nesmyslné příspěvky.

Mageo.cz vypadá na první pohled poměrně složitě. Na poměrně nepřehledné úvodní stránce musíte nalézt malý blikající nápis "registrace". Trochu nás zarazila nutnost prozradit při registraci datum narození, ale nakonec jsme do příslušného pole zadali smyšlené údaje. Jakmile je vaše přezdívka registrována, můžete si do systému nahrát svoji vlastní ikonu, která bude viditelná vedle vašich příspěvků a v profilu. Volba nahrání ikony se odkryje po kliknutí volbu Účet. Kromě toho si můžete nastavit posílání soukromých vzkazů na e-mail, používané barvy v auditoriích anebo upravit svůj profil. Všichni uživatelé si mohou vytvořit i vlastní osobní stránku. Prostor je však velmi omezený a pro váš malý osobní web je vyhrazeno celkem 300 kb. Adresa vašich internetových stránek bude například ve tvaru www.mageo.cz/home/DARKMASTER. Protože je server určen hlavně diskusím, rozhodli jsme se vyhledat ostatní hráče počítačových her a rozjet pořádnou diskusi. V přehledu auditorií jsme si vybrali Gamesy a otevřel se nám seznam založených témat. První téma se týkalo herních časopisů a webových magazínů. Dříve se v tomto auditku pohybovali také někteří redaktoři herních časopisů, ale podle posledních ohlasů je v tomto fóru trochu mrtvo.

Jedním z dalších diskusních fór je Lopuch.cz a jeho mladší bráška Lapiduch.cz, který vznikl z původního Lopuchu. Server se rozdělil kvůli neshodám a odlišným představám jeho administrátorů. Správci Lopuchu vítají s otevřenou náručí spíše zkušenější uživatele, druhý server je určený pro každého. Na první pohled se tyto dva diskusní servery liší jen svým zbarvením a logem. Lopuch vás přivítá v brčálově zeleni, Lapiduch naopak obrázkem přeškrtnutého ducha a modrým designem. Jakmile se zaregistrujete, obdržíte e-mail s náhodně vytvořeným heslem. Po přihlášení nás potěšilo, že první ikonku uživatele vytvořil server podle naší přezdívky. Pochopitelně je možné ji změnit v nastavení. Také navigace a samotné fungování obou serverů se nám zdálo více přehlednější. Začátečník ani pokročilí uživatelé nebudou mít na webu zásadní problémy. Seznam tematických auditorií pro hráče je navíc rozsáhlejší než na serveru Mageo.cz.

Navštívili jsme také server Hofyland.cz. Registrace byla velmi jednoduchá, stačilo pouze zadat přezdívku a e-mail. Opět nám přišlo heslo pro náš účet a také žádost o zaslání registrační SMS, která stojí 30 Kč. Přihlášení nebylo bez registrace možné, zobrazila se nám pouze hláška "Nejsi zaregistrován nebo nemáš aktivovaný účet pomocí SMS, zaregistruj se prosím na této stránce." Připadalo nám divné, proč musíme platit, když jsme ještě neměli příležitost server blíže poznat. Proto jsme si server prohlédli jako neregistrovaný uživatel. Herních témat je přes 500, což nás velice potěšilo. Nutnost placení bez možnosti delšího nezávazného vyzkoušení diskusí nás však od dalšího pobytu na webu odradila. Rovněž diskusní server Nyx.cz nás zaskočil. Zjistili jsme totiž, že mezi sebe nepřijímají každého a samotný web je zřejmě jenom pro vyvolené. Registrace posuzují provozovatelé webu podle toho, co o sobě napsal ve své žádosti zájemce o přijetí do klubu. "Nehrajeme si na systém pro každého - stačí nám být serverem pro tu část lidí, kterým se podařilo pochytit alespoň základy slušného chování - tohle by mělo být jasné každému, kdo by se na Nyx chtěl dostat," tvrdí správci na úvodní stránce svého webu. Zkusili jsme to a necháme se překvapit. Mezi další známá a různě navštěvovaná diskusí fóra patří rovněž server pojmenovaný podle ryby, Cyberspace.cz a nejmladší fórum Xcity.cz.

Diskusní fóra představují na Internetu místa, kde se setkávají uživatelé s různými názory, vášnivě mezi sebou debatují anebo jenom virtuálně tlachají o všem možném i nemožném. Někteří uživatelé se stali na diskusích závislí a můžete je na serverech vídat téměř každý den. Na rozdíl od chatu jsou jednotlivé příspěvky často na vyšší úrovni a obvykle v nich naleznete velmi různé informace. Pokud budete dodržovat pravidla jednotlivých diskusních fór, jistě si internetové pavlače oblíbíte stejně jako my.

PS: Na server pojmenovaný podle ryby ze zásady neodkazujeme, protože na něm docházelo a možná i stále dochází v jednom virtuálním fóru k porušování zákona na ochranu osobnosti a autorského zákona. Provozovatel byl na problém upozorněn e-mailem. Zmíněné auditko nicméně stále existuje.

Zajímavé odkazy
Fanklub nebo porušení zákona?
Webové hry na vlastní kůži
Můj digitální harém
Splašky v internetových fórech

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.