Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Fanklub nebo porušení zákona?

Při sledování statistik jsem objevil jako jeden zdroj návštěv svůj vlastní fanklub. Je provozován na jednom českém diskusním serveru. Protože se domnívám, že mne klub poškozuje, požádal jsem o jeho vymázání.

Právní povědomí většiny obyvatel České republiky je bohužel velmi špatné. Například si necháváme v klidu nahlížet v supermarketech do našich osobních věcí, což rozhodně není v pořádku. Když se řešila kauza zásahu proti fotografujícím účastníkům flashmobu, setkával jsem se s názorem "Dobře jim tak, neměli provokovat." Myslím si, že to na něco ukazuje. Český človíček si nechává z nějakých neznámých důvodů po sobě šlapat a toleruje, když ho jiní poškozují. Na druhou stranu existují zákony, které občana ochrání. Nebudu řešit, jestli je taková ochrana dostatečná a právo u soudů vymahatelné. To už je druhá stránka mince.

Když jsem objevil svůj "vlastní" diskusní klub, který založila jedna z mnoha virtuálních identit z komunity kolem serveru Kompost.cz, nevěřil jsem vlastním očím. Přišlo mi nepochopitelné, proč někdo zakládá můj vlastní fanklub. Do záhlaví si zakladatel klubu přidal podtitul fanklub všech opravdových příznivců tohoto svérázného internetového aktivisty. Aby zachoval dojem, že je klub zaměřen výhradně ušlechtile a nikoho nepoškozuje, vyskytuje se v něm ještě věta: zde diskutují jemní a ušlechtilí lidé s vytříbeným literárním vkusem, hulváti a nezdvořáci tu nemají místo!. Úroveň klubu můžete nejlépe posoudit podle následujícího příspěvku:

bigvilik: Hasalik je primarne nula a kokot, statisticky vzato nez si skutecne objedna lawyera, upadne na kluzkem travniku na roxorovou trubku a cely se zlame, vazne, statistika nelze..
Spaceman


Zakladatel klubu se nejpre dopusil porušení autorského zákona, když bez písemného souhlasu autora použil naše logo, které navrhnul Boriskus.com studio Montreal - New York. Podle zákona č. 121/2000 Sb., § 2 je dílem které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické. Zákon totiž povoluje užití díla jen se souhlasem autora. Bez jeho souhlasu se může použít pouze citace, což rozhodně u grafického symbolu nejde :-). Podle § 40 může autor vymáhat omluvu, odstranění svého zveřejnéněného díla a zadostiučinení v peněžní hodnotně. Viz. autorský zákon. V klubu také došlo k neoprávněnému zásahu do autroského díla, kdy jeden z diskutujících zveřejnil pozměněné logo našeho serveru.

Protože nejsem celebrita ani známá osobnost, považuji existenci klubu s mým vlastním občanským jménem za porušení dalšího zákona. Každý člověk má právo na čest a důstojnost. Podle serveru epravo.cz je "ochrana poskytována proti takovým jednáním, která jsou objektivně způsobilá přivodit újmu na osobnosti fyzické osoby tím, že snižují její důstojnost, čest a vážnost u jiných lidí a tím ohrožují její postavení a uplatnění ve společnosti". Dnes ráno jsem v klubu objevil své osobní fotografie k nimž zakladatel klubu nevlastní autorská práva.

Kontaktoval jsem majitele domény a provozovatele diskusního serveru. Vysvětlil jsem mu své obavy z porušení zákona a požádal jej o neodkladné vymazání klubu. Nejprve jsme si vyměnili několik názorů na vzniklou situaci a teprve později se to v naší korespondenci začalo hemžit právníky. Provozovatel mi slíbil, že se poradí s právníkem a teprve poté zakročí. Argumentoval jsem novým Zákonem o některých službách informační společnosti, který nařizuje provozovateli zakročit "neprodleně" po zjištění nebo oznámení problému. Od našeho rozhovoru uplynulo několik hodin, klub si stále spokojeně existuje a jediným prokazatelným důkazem snahy majitele serveru je jeho krátký zápis do diskuse.

V reakci na urážlivý příspěvek diskutujícího jménem Spaceman prohlásil: "Nevim, jestli je takovato variace pravne v poradku. takze pokud nebudu chtit zatizit svou karmu neopravnenym smazanim tohoto veleklubu, ceka mne dalsi pravni konzultace. a penize jsou cas, ktereho fakt posledni dobou moc nemam."

Všechna porušení zákona jsem si samozřejmě zdokumentoval pro případné soudní řízení a ještě dnes se poradím s právníkem o dalším postupu. Já si totiž na rozdíl od jiných lidí po svých právech nenechám šlapat. Zakladatelům fanklubu nikdo nebránil v tom, aby tak učinili jiným způsobem a založili klub nazvaný mojí přezdívkou. Jestliže však existuje klub s mým občanským jménem a notabene ještě na českém diskusním serveru, rád využiji svého práva a budu se bránit.

Můj dnešní případ jasně dokazuje, že je český Internet stále ještě nepřehlednou džunglí, kde si každý může dělat co se mu zlíbí a práva ostatních lidí nejsou považována za důležitá. Ukazuje to na velký problém s nímž se naše společnost dlouhodobě potýká.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.