Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Taglierini s rajčatovou omáčkou a garnáty

Rozhodl jsem se vyzkoušet nový recept, který jsem našel v nově zakoupené kuchařce. Jsou to zvláštní dlouhé těstoviny (taglierini) s rajčatovou omáčkou a garnáty.

Ze všeho nejdříve vyražte na nákup. Pokud budete vařit pro 4 osoby, potřebujete 8 menších rajčat, mořskou sůl, černý pepř, 2 větší hrudky másla, panenský olivový olej, 300 g malých loupaných garnátů, 1 stroužek česneku, kůru a šťávu z 1 citronu, 150 ml smetany ke šlehání, 400 g nudlí "taglierini" a čerstvou petrželku.

Já jsem si vařil sám pro sebe, takže jsem vzal pouze 4 rajčata a 0,150 kg garnátů za 59,90 Kč. Panenský olivový olej jsem koupil menší balení - malou lahvičku za 65,50 Kč. Celkově stály všechny suroviny 199,40 Kč.

Přímé náklady (jídlo, které se rovnou spotřebuje) na tuto večeři jsou odhadem 90 Kč. Namátkou jsem se díval do Google a podobná večeře (těstoviny s garnáty) by mne mohla vyjít na 149 Kč. Navíc jsem strávil krásný večer v kuchyni a to je důvod, proč si rád vařím sám. Vaření je můj koníček.

Jak na to
Odstraňte nožem stopky u rajčat a vložte je do vařicí vody. Otočte každé rajče na nařízněte jej vespod do kříže. Nachystejte si na sporák vodu a nechte ji vařit. Přidejte do vody rajčata a chvilku počkejte (30 vteřin). Uvidíte to sami. Jakmile se začne loupat slupka, vyndejte je opatrně lžící a přendejte na cedník pro nudle. Já používám kovový cedník, který je možné položit do dřezu.

Vložte do cedníku uvařená rajčata a propláchněte je studenou vodou. Potom rukou sloupněte slupku. Každé rajče rozkrojte na dvě poloviny a lžičkou vyberte všechna semínka. Půjde to dost ztuha - měl jsem s tím problémy. Potom je překrojte napůl a nakrájete na malé kousíčky.

Na sporák si dejte hrnec plný vody (tak do 1/2 hrnce) a nasypte do něj kousek mořské soli. Těstoviny se budou vařit asi 6 minut, takže si na sporák nachystejte pánev. Pečlivě omyjte celý citron pod horkou a studenou vodou. Oloupejte citron a nastrouhejte kůru na struhadle. Citrusové plody jsou často chemicky ošetřovány, takže osobně nedoporučuji citronovou kůru používat příliš často. Nachystejte si ještě jemně nasekaný česnek. Já jsem česnek nesehnal. Proto jsem jako náhradu použil cibuli. Stačí odkrojit odhadem tak 1/4 nebo ještě méně.

Když je citron nastrouhaný, vložte do pánve 2 - 3 malé hrudky másla. Zároveň přidejte panenský olivový olej. Používám kvalitní titanovou pánev, která teoreticky nevyžaduje příliš oleje. Proto jsem přidal oleje jenom velmi málo.

Rozehřejte máslo a přidejte garnáty, rajčata, jemně nasekaný česnek (cibuli) a jemně nastrouhaný citron. Občas to zamíchejte a podle potřeby zmírněte nebo naopak zvyšte teplotu. Já jsem všechno smažil odhadem asi deset až patnáct minut. Potom stačí už jen zalít směs smetanou (pouze tak, aby se vytvořila omáčka; nikoliv smetanová nádrž :-), zamíchat a zmírnit teplotu. Nyní pokrm velmi pomalu vařte - poznáte to tak, že smetana ve směsi opravdu mírně bublá.

Mezitím se určitě začne vařit voda pro těstoviny. Vložte taglierini do hrnce a občas zamíchejte. Přibližně za 6 minut budou hotové. Nezapomeňte, že těstoviny ve vodě zvětší svůj objem. Stejné pravidlo platí i pro rýži. Když jsem s vařením začínal, běžně jsem sypal do hrnce polovinu sáčku těstovin. Přidalo mi to jako malé množství. Měl jsem potom problémy porci pro 10 lidí vůbec sníst :-).

Jakmile jsou hotové nudle, nastal čas dokončit práci na pánvi. Odstavte pánev na prázdný vařič, velmi opatrně osolte, opepřete a okyselte citronovou šťávou. Odlijte vodu z těstovin. Těstoviny podávejte na talíř a přelijte omáčkou.

Přeji dobré chutnání. Jestli máte tip na zajímavý recept, určitě mi pošlete e-mail na radimh(zavináč)brouzdej.cz.

Moje oblíbené recepty
Žlutá buchta
Smažené kuřecí prsní řízky plněné šunkou a sýrem

| har







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools