Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Paroubkova cenzura

10.5.2006 (akt. 11.5.) Paroubkova cenzura jede na plné obrátky.

ParoubekDiktátor Cenzura premiéra Paroubka jede na plné obrátky a kdo si dovolí v médiích premiéra s posláním od vyšší bytosti kritizovat, dostane padáka.

Nejprve nový trend odnesl pořad České televize "Bez obalu". O tomto případu jsem psal již dříve (zde). Další, na koho dopadla nevole pana premiéra je kreslíř Štěpán Mareš, který proslul Zeleným Raoulem a Dlouhým nosem. Štěpán Mareš pracoval pro týdeník MF plus, kam dodával politické stripy. Co popisuje pan Mareš ve svém rozhovoru je silně zarážející: "V lednu tohoto roku mě volal pan Hasoň a zakázal mi dělat si legraci z premiéra Paroubka, že mi to vyřizuje od vedení. Moje reakce byla: “To si děláte legraci, že mám zakázáno kreslit Jiřího Paroubka.“ A on znovu odvětil: „No takhle Vám to mám vzkázat, že to máte zakázáno.“ Já na to říkám, že to je snad nějaký novoroční vtip a on znovu odvětil: „Né to není fórek, to je fakt a takhle to berte na vědomí.“ „Počkejte,“ říkám, „to přece nejde pominout tuto postavu, zaprvé je to předseda vlády a místopředseda nejsilnější strany, která je u moci, je to člověk, který je vidět a slyšet denně v televizi, v rozhlase, v novinách, člověk který se vyjadřuje k Czechteku, k leteckým katastrofám ve světě, ke spadlým drátům v jižních Čechách, k povodním, no prostě ke všemu. Nelze přece tuto postavu vyloženě škrtnout ze seznamu karikovaných.“

Štěpán Mareš skončil poté co nakreslil strip o plichtě s Nomurou: "Tento strip o plichtě s Nomurou pro mě znamenal konec. Zavolal mi totiž Hasoň a do sluchátka mi sdělil, že má pro mě takovou zprávu, že neví jestli je dobrá, nebo špatná, ale že mi musí oznámit že jsem u Mladé Fronty plus s definitivní platností skončil. Zeptal jsem se ho, co se jako stalo? No vy jste nakreslil Paroubka, my jsme to teda otiskli, ale vy jste ho neměl kreslit. A za druhý vy jste moc pravicovej a jste proódeesáckej...když cokoliv provede Kalousek nebo Topolánek, Nečas nebo Langer, tak je tam úplně klidně nakreslím taky, ale v momentě, kdy premiér prohlásí, že prohraná arbitráž ve výši 40 miliard je plichta, tak já nemůžu nakreslit Zahradila jak hlasuje v evropském parlamentu o námořní dopravě, protože to vůbec nikoho nezajímá. Když byla u moci ODS, tak byl na paškále Klaus, Čermák, Macek a další. Ale nikdo z nich se nikdy nesnížil k tomu, aby volal do redakce a řval na šéfredaktora, že takhle tedy ne."

Pavla Chalupu, který Štěpána Mareše zpovídal pochopitelně zajímalo, zda skutečně existovaly telefonáty kvůli karikaturám premiéra Paroubka. Štěpán Mareš mu odpověděl: "Když tam ještě byl šéfredaktorem Jakub Bieleckí, tak říkal, že z úřadu vlády mu často volají a stěžují si na mé karikatury, že premiéra škaredě kreslím s velkým břichem. Já jsem si myslel, že si dělá legraci, a ptal jsem se ho, jestli opravdu volají? Ano volají, říkal...Já jsem taky kreslil pro Blesk od října do ledna, každý den kreslený vtip. A mám z Blesku potvrzeno, že kdykoliv jsem nakreslil vtip o Paroubkovi, tak telefonovali z vlády a stěžovali si jak to, že má premiér hnědý sako, jak to, že ho má pomačkaný, jak to, že ho zesměšňujeme, že se to nesmí...Tak to jsem nezažil, ani za Zemana, ani za Špidly, ani za Grosse. To Zeman, přestože o novinářích smýšlel jako o póvlu, žumpě a hnoji, tak tohle nedělal. Byl to demokrat a snášel kritiku." (celý rozhovor naleznete zde)

Štěpán Mareš není jediný, kdo doplatil na svou neoblíbenost u premiéra Paroubka. Moderátor Aleš Cibulka, kterého známe z rozhlasu i televize je další osobou, které byla znemožněna práce v zaběhnutém pořadu. V pátek (5.5.2006) v živém vysílání měl Aleš Cibulka v pořadu ČRo2 Host do domu jako hosta zpěvačku a bývalou redaktorku Svobodné Evropy paní Yvonne Přenosilovou. Paní Přenosilová si totiž dovolila v přímém přenosu zkritizovat premiéra Paroubka: "Paroubek si tak trošku hraje na Mussoliniho," prohlásila ve vysílání v narážce na italského fašistického diktátora.

Aleš Cibulka se záhy dozvěděl, že v tomto pořadu končí a smí dělat jen zábavné pořady: "Dělal jsem ho několik let. A dnes (9.5.2006) jsem se na poradě s vedením stanice dozvěděl, že na jeho moderování nestačím a k mikrofonu už nemůžu usednout." Mluvčí rozhlasu Ladislav Pavlík tento fakt potvrdil: "Porušil náš etický kodex, který říká, že naše vysílání musí být vyvážené, abychom nebyli napadeni jakoukoliv politickou stranou," sdělil Pavlík, který tvrdí, že na vysílání si nestěžoval premiér ani nikdo z jeho okolí. Jak měl tedy podle Pavlíka moderátor Cibulka na slova Přenosilové zareagovat? "Měl například takovou debatu stopnout."

Tento fakt už začíná být přespříliš. Lidový dům asi chce diktovat, co se v tomto státě smí zveřejnit a co ne, o čem se smí mluvit a o čem ne, o čem se smí psát a kreslit, a které oblasti a osoby jsou tabu. Takovou vládu já nechci. Vážím si toho, že můžeme žít ve svobodné společnosti a že doby, kdy vše řídil ÚV KSČ jsou pryč. Nechci se dočkat toho, že o tom, co je správné bude opět rozhodovat nějaký ÚVV nebo jedna osoba s posláním od vyšší bytosti. Mou snahou je zveřejňovat své názory tak, abych se nesnížil k nějakým gestům primitivnosti. V tomto okamžiku mi ale nezbývá nic jiného. PAROUBKU, KONČÍME!!!


Premiér Paroubek rozeslal v této záležitosti včera tiskovou zprávu. Ohrazuje se v ní proti článku v MF Dnes a odmítá jakékoli spojení s vyhazovem Aleše Cibulky: "Není to poprvé, co mě pravicová média a pravicoví novináři podsouvají podíl na „likvidaci“ nějakého pořadu v médiích, či redaktora. V těchto dnech se takové spekulace objevují v souvislosti se stažením Aleše Cibulky z moderování pořadu Host do domu na Českém rozhlase. Jako obvykle toto "obvinění“ vůči mé osobě postrádá nejen logiku, ale neopírá se o žádné důkazy, například o písemné vyjádření nebo prokazatelné ústní vyjádření učiněné vůči řediteli rozhlasu, členům rozhlasových či televizních rad nebo vůči členům managementu Českého rozhlasu. Okolnosti odchodu Aleše Cibulky mně nejsou známy a nemám s nimi nic společného."

Jenže je tady to velké ALE. Ale pan premiér přeci nemusí nic nařizovat. Pan premiér to dotáhl na takový stupeň "dokonalosti", že mu stačí pouze projevit nevoli a jeho podřízení to už zařídí. Chce snad popřít, že si Úřad vlády stěžoval na "Bez obalu"? Chce snad popřít, že jeho lidé telefonovali vydavatelům proti karikaturám Štěpána Mareše? Kdepak, diktátoři nemuseli za dob svých vlád nařizovat. Oni jen projevovali přání, lehké pobouření či jen náznak nesouhlasu. Věděli, že se na své horlivé spolupracovníky mohou spolehnout. V případě pana premiéra tomu zřejmě nebude jinak.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools