Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Bez obalu se musí balit po dopise Úřadu vlády

22.12.2005 ČT ruší k Novému roku politicko-satirický pořad Bez obalu. Na pořad si stěžoval Úřad vlády.

ČT ČT ruší k Novému roku politicko-satirický pořad Bez obalu. "Důvodem jsou jednak vysoké výrobní náklady dodávaného pořadu, jednak obsahové výhrady, které vedení ČT muselo konstatovat na základě podrobné nezávislé analýzy pořadu společnosti InnoVatio - Media Tenor," sdělil mluvčí ČT Martin Krafl.

Nejvíce výhrad bylo k "nevyváženosti a nedostatečné závažnosti při informování o jednotlivých aktérech reportáží a kauz." Nejvíce prohřešků se mělo objevit v reportážích, kde hlavním "hrdinou" byl premiér Jiří Paroubek. "Nebyl mu dán ve čtyřech reportážích i přes jasně negativní postoj redakce k jeho činnosti prostor, aby své konání vysvětlil či obhájil," uvedl Marek Síbrt, autor analýzy firmy Innovatio - Media Tenor.

"V pořadu šlo o komentovaný pohled na události. To je, jako kdyby chtěl někdo nestrannou objektivitu u komentátorů," prohlásil Miloš Čermák, jeden z tvůrců pořadu. Podle něj se naopak snažili do pořadu zvát komentátory a lidi s různými názory.

Novináři dávali do souvislosti zrušení tohoto pořadu s nevolí premiéra Paroubka, který měl prohlásit, že se pořad pohybuje na hranicích politické pornografie. To si premiér nenechal líbit a okamžitě přešel do protiútoku. Všechna tvrzení o svém zásahu ve věci zrušení pořadu označil za lež: "Dá se říct, že celá věc má pozadí, které chce překrýt pozitivní publicitu dojednání evropského rozpočtu, mimořádně výhodného pro Českou republiku. Ne náhodou celá věc vznikla v Mladé frontě. Dnešní článek je z pera Karla Steigerwalda, bývalého bolševika, svazáka a normalizačního scénáristy, nyní pohůnka ODS, který se pohyboval po linii Klaus-Macek-Salzmann. Ten článek je nestydatý. Zásadně odmítám interpretaci některých médií, především MF DNES a Lidových novin, které tuto kampaň vyvolaly, že byl pořad ČT zrušen z politických důvodů, dokonce snad na můj popud. Tato interpretace je zcela nepravdivá."

Po dvou dnech však vyšlo najevo, že zásah ze strany premiéra byl už před měsícem. Na přímý Paroubkův pokyn poslal šéf Úřadu vlády stížnost vedení ČT i radním, kteří na ni dohlížejí a volal po tvrdých opatřeních vůči pořadu: "Musíme vznést velice vážné výhrady a protestovat proti jeho obsahu," psal šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl ve stížnosti. "Pokud má program Bez obalu ambice být satirickým obrazem, karikaturou či něčím podobným, pak by se neměl dotýkat vážných témat s vážně míněnými závěry. Dosud tomu tak nebylo - jde o investigativní pořad, který chce poukázat na vážné problémy našich dní. Pak je ale na místě požadavek objektivity, politické vyváženosti, vážnosti a důkazní podloženosti. Jde o jakousi fatu morgánu vydávanou za reflexi skutečných událostí. Nelze jinak než protestovat u vedení České televize, její rady a též Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tak, aby se toto médium, vytvářející v poslední době vlastní politiku, vrátilo ke svému poslání: objektivní a nezávislé žurnalistice," napsal Přikryl v dopise.

Ředitel ČT Jiří Janeček popřel, že by tato stížnost měla vliv na zrušení pořadu. "Pan premiér Paroubek není mým velitelem, jsem ředitelem svobodné televize a děláme to, co uznáme za vhodné ve prospěch diváků. Jestli mi bude někdo podsouvat, že něco rušíme podle toho, co řekl nějaký Paroubek nebo nějaký politik, tak to není pravda," uvedl Jiří Janeček.

Včera ČT oznámila další důvod, proč byl pořad zrušen. Autoři Bez obalu uzavřeli s Úřadem vlády smlouvu o propagaci EU za finanční úhradu. "Byla to od něj (Milana Šímy) sprosťárna. On vlastně prodal vysílací čas televize Úřadu vlády. Když jsme na to přišli, ihned jsme to Šímovi vytkli. Měl jsem možná už tehdy postupovat razantně," řekl šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. Milan Šíma spolupráci s Úřadem vlády přiznává a dodal, že příspěvky o EU byly okamžitě zrušeny po výtce od vedení ČT: "Stačili jsme odvysílat dva příspěvky, ale peníze jsme za to od Úřadu vlády neinkasovali."

"Kvůli tomuto pořadu jsem nikdy necítil žádný politický tlak, skutečně mi kvůli tomu nikdo nevolal," tvrdí Zdeněk Šámal. Nikdo mu sice nevolal, ale v dopise z Úřadu vlády Pavel Přikryl napsal: "Šlo o účelové, hrubé a podstatné zkreslení skutečnosti."

Není od věci si připomenout premiérova slova, že po vyhraných volbách si posvítí na média, která informují neobjektivně. Máme to snad chápat tak, že neobjektivní média budou ta, která nebudou souhlasit s premiérem Paroubkem? Nevrací se nám pomalu zpět staré pořádky, kdy vládla cenzura a především autocenzura? Tento zásah do médií a programového vysílání ČT mi přijde daleko závažnější než ten, kvůli kterému jsem byl podpořit demonstraci na Václavském náměstí v době "televizní krize". Kde jsou dnes obránci svobody médií? Proč poslankyně Táňa Fischerová neprotestuje na půdě parlamentu? Proč Zdeněk Svěrák nesvolává další demonstraci? Ladí snad už Ivan Hlas svou kytaru? Balí si Jan Ruml spacák? Nebo se snad tehdy protestovalo jen proti ODS a nikoli za nezávislost ČT? Dostáváme se snad zase do doby, kdy vrcholný představitel strany a vlády projeví své přání a všichni se mohou přetrhnout, aby se tak ihned stalo?

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools