Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Proč využít pro webové projekty zahraniční hosting

Koncem roku jsem u svých kolegů z oboru našel zápisky plné chvály, které jsou věnované zahraničnímu hostingu. Protože zahraniční webhosting také využívám, rozhodl jsem se podělit o své vlastní zkušenosti.

České hostingové společnosti jsou zatím poměrně pozadu. Za několik tisícovek ročně vám zřídí většinou jeden FTP účet, databázi a nějaké rozhraní pro správu e-mailů. Pokud chcete nějaké specialitky, musíte na ně většinou zapomenout. Například jedna z největších webhostingových společností FORPSI nedokáže pravidelně spouštět vybraný PHP skript (tzv. CRON). Odkazuje vás pouze na službu Timer, která umožňuje spustit skript jen jednou denně. Jestliže chcete spouštět nějakou úlohu častěji, musíte vše nastavit jako 48 zvláštních úloh. Nastavení je omezeno na jeden rok a vše musíte dva týdny před vypršením prodloužit.

Z ostatních hostingů nabízí CRON například Český hosting a možná ještě někdo další. Během psaní jsem v rychlosti našel třeba Hosting90. Bez pravidelného spouštění skriptu by třeba nefungovala jedna z mých služeb - Marknet.cz, kde malý "robot" sbírá pravidelně záznamy ze sledovaných blogů a médií.

Asi největší nevýhodou českých hostingů je omezený počet hostovaných domén. To znamená, že si do jednoho webového adresáře přidáte jen jednu doménu Neco.cz. Chcete-li provozovat více projektů, musíte si koupit další virtuální webhosting. Tato situace se poslední dobou zlepšila zavedením nabídky tzv. virtuálních serverů (VPS). V rámci těchto virtuálních serverů si můžete přidat zhruba 10 - 15 internetových domén. České hostingy rovněž omezují počty aliasů. V případě, že budete chtít nasměrovat do jednoho adresáře více domén, většinou narazíte na celkový limit. Mám pocit, že u FORPSI to bylo kdysi maximálně pět domén.

Když jsem zpovídal pro ITBIZ.cz Marka Ernekera, výkonného ředitele hostingové společnosti IGNUM, zeptal jsem se ho na důvod, proč je na českém trhu tolik omezení. Odpověděl mi: "Já si myslím, že ta doba přijde. Některé trendy k nám přicházejí přeci jen trochu pomalu. Jedním z důvodů může ale být i to, že dnes vzniká problém s umístěním severů nebo vzrůstající cenou energií. Na druhou stranu se IGNUM v současné chvíli blíží moderním trendům ´bez omezení´. Hosting bez omezení, konektivita bez omezení, množství účtů bez omezení. Další stránkou věci je, že vlastně neexistuje pojem ´bez omezeni´, vždy totiž nějaké reálné omezení existuje." Dnes v nabídce IGNUMu stále omezení vidím. Jejich základní hostingové programy umožňují umístit stále jen jednu doménu.

Zkušenost první: Dreamhost.com
Dreamhost o sobě tvrdí, že jsou na trhu 11 let. V nabídce mají neomezený diskový prostor, libovolný počet FTP účtů, neomezený počet hostovaných domén a mnohá další "Unlimited" nastavení. Jedním kliknutím si navíc můžete nainstalovat třeba webový software Media Wiki, WordPress, Drupal a další webové aplikace. Jejich systém vám dále umožňuje sledovat historii komunikace mezi vámi a technickou podporou. Pro hlášení výpadků mají zvláštní website Dreamhost Status, kde se můžete podívat, když vám některý z webů nejede. Hostuji u nich celkem sedm domén. Většinou se jedná o malé projekty nebo weby zákazníků, kterým poskytuji webhosting zadarmo po celou dobu trvání mého živnostenského oprávnění.

S podporou jsem celkově spokojen. Odpovídají svižně a k věci. Občas mají větší výpadek nebo nedostupnost serveru, proto je doporučuji pro menší projekty.Celková cena: 5,95 dolarů měsíčně (podle aktuálního kurzu 113,05 Kč).

Zkušenost druhá: InMotion Hosting
Firma je na trhu od roku 2001. Na InMotion Hostingu běží můj nejnovější projekt xBlog.cz a můj web Hasalík.cz. Firma mne zaujala garancí běhu webů 99,9 %. Počet domén je ovšem výrazně omezený. V současnosti využívám variantu Power s možností hostovat až šest domén a 26 "parkovaných domén". Zejména v souvislosti s rozvojem xBlog.cz mám v plánu přechod na vyšší verzi, která mi umožní hostovat neomezený počet "parkovaných domén". Také u InMotion Hostingu jsem s technickou podporou i cenou 8,95 dolarů měsíčně spokojen. Pokud mi navíc administrátoři vyjdou vstříci a upraví nastavení pro parkované domény, budu mít o důvod víc, proč tento hosting pochválit a doporučit.

S klesající cenou dolaru a obecně dobrou dostupností webů s umístěním v USA se pomalu přestává vyplácet využití českých webhostingů. Pokud si chcete dát na příští rok nějaké splnitelné přecevzetí, přesun na zahraniční hosting by mohlo být jedno z nich.

Aktualizace, 29. 12. 2008
Nakonec jsem myslel, že budu mít o to větší důvod InMotion Hosting pochválit. Opak je pravdou. Přestože technická podpora slibovala změnu v nastavení jejich kontrolního panelu pro parkované domény, nic se nekonalo. Místo toho mi technická podpora tvrdila, že je možné u parkovaných domén nastavit adresář, který bude doména používat (možné to není, žádný takový formulář tam není). Na jasně definované požadavky nereagovali. Závěr je tedy ten, že pokud budete chtít něco speciálního, nechtějte to po Inmotion Hostingu.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.