Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otevřený dopis mobilnímu operátorovi Vodafone

Využívám služby mobilního internetu od operátora Vodafone. Jako zákazník jsem se setkal s blokováním internetových stránek. Údajně má jít o ochranu proti nevhodnému obsahu. Blokovány přitom byly neškodné weby: část článků na 30minut.cz, články v blogu programátora Martina Malého (Misantrop.cz), statistika NetMonitoru nebo sekce mého vlastního webu.

E-mail zaslán Pavlovi Hlavinkovi, viceprezidentovi pro firemní zákazníky. Prohlédněte si videozáznam blokovaného webu NetMonitoru (oficiální měření českého webu) a části mých vlastních stránek. Pro inspiraci se můžete podívat na pořad věnovaný blokování internetových stránek v Číně (anglicky) V této zemi je přístup k Internetu cenzurován právě na straně jeho poskytovatelů. Nevhodný obsah se tak k uživateli vůbec nedostane.

Svůj nesouhlas s postupem poskytovatelů Internetu nebo jiný názor můžete vyjádřit také ve skupině Zastavme cenzuru Internetu, která k tomuto účelu vznikla na Facebook.com.

Dodatek: cenzurou je obecně označován zásah státních orgánů nebo orgánů moci. V případě Vodafone jde o zásah komerční firmy do svobody uživatelů. Zákazník si může svobodně vybrat operátora, který mu přístup k Internetu nijak neomezuje.


Text otevřeného dopisu

Vážený pane Hlavinko,

využívám Vaše služby k firemním účelům a narazil jsem jako zákazník Vodafone na situaci, kdy mi Vaše firma blokuje s odvoláním na "společenskou odpovědnost" webové stránky.

Bohužel vlivem nějaké chyby došlo k blokování i tak neškodných stránek jako třeba rozhovoru (zobrazila se mi informace "Blokování stránek pro dospělé", přestože funkci nemám zapnutou).

Blokace neaktivní

Hlásil jsem to zákaznickému centru, kde mi slíbili prověření. Zároveň mne upozornili, že mi Vodafone obecně blokuje ilegální a jiné weby. Protože se mi to stalo i u jiného neškodného webu (blog programátora), domnívám se, že blokování nefunguje spolehlivě.

Myslíte si, že by bylo ve Vodafone možné prosadit, aby funkce blokování byla možná pouze ve chvíli, kdy o to zákazník výslovně požádá a v ostatních případech byl poskytován skutečně necenzurovaný Internet? Chci platit pouze za přístup k neomezenému Internetu a nikoliv za to, že Vaše firma bude posuzovat co smím nebo nesmím prohlížet. Přístup k webu se cenzuruje pouze v Číně.

Blokace ze strany Vodafone

Bude nutné vyvinout nějaký veřejný tlak, petici, bojkot... atd. pomocí Internetu, aby se postup firmy změnil? Blokování jde totiž jednoduše obejít (během tří sekund) pomocí anonymizéru, takže jde fakticky jen o obtěžování zákazníků.

Zobrazená stránka v anonymizéru
Blokovanou stránku jsem si mohl za několik vteřin zobrazit pomocí online služby anonymizér. Stránky jsou rovněž běžně přístupné pomocí Google cache (archiv uložených stránek). Ochrana proti nevhodnému obsahu tedy nefunguje.

Děkuji Vám za odpověď.

Radim Hasalík

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.