Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Už zase hubnu! (Den první)

Rozhodl jsem se, že stůj co stůj zhubnu, aneb s redukční dietou za (mé) lepší zítřky.

Tentokrát jsem se ale rozhodl, že se tomu budu věnovat s maximální soustředěností a vůlí. Prostě ne jako že budu týden dva hubnout a pak za pár dní žraní budou kila zpátky. Půjdu na to jinak. V bodech:

1/ Vše podstatné si budu tady zapisovat. Říkal jsem si, že si to můžu psát jen pro sebe, ale tuhle zkušenost jsem už udělal a nepřineslo to valného úspěchu - po pár dnech jsem to vzdal. Zkrátka, potřebuju se s tím s někým podělit a zároveň si tím zavřít vrátka. Budu mít za zády strašáka, že kdybych náhodou s hubnutím skončil, bude to moje veřejná prohra. Jasně, na spoustu lidí budou i tak takové zápisky působit legračně, ale s tím se nedá nic dělat. Jo a budu se snažit vše poctivě zapisovat, čili když nějak dietně zhřeším, přiznám to tu.

2/ Jak na tom momentálně jsem a jakej mám cíl? Při výšce 180 cm vážím v současné době 92 kg. Od dnešního dne, tj. od 19 ledna do 1. května chci zhubnout 17 kg, tj. na 75 kg. Taková byla moje váha dlouhá léta a při takové váze se cítím nejlíp.

3/ Musím si zvolit nějakou dietu. Po pročtení všech možných typů diet, mi nejvíc rozumná a zároveň mně nejvíc vyhovující připadá tahle dieta. Její odkaz jsem nalezl v klubu Musím zhubnout na Okounovi.

Co z ní pro mne plyne?

V zásadě jde o to využít podkožní tuk jako náhradní energetický zdroj a zároveň při tom "nepřeladit organismus do úsporného režimu", což dle článku zapřičiňuje konec hubnutí, a ještě u toho neztratit svaly.

Jak na to?

- 1 fáze: na určité dny, já jsem si zvolil 3 dny, výrazně omezím sacharidy.

- 2 fáze: další 4 dny budu sacharidy postupně zvyšovat, o takových 30 %. Pak zase nastoupím do fáze jedna. Přičemž tohle bych rád praktikoval až do 1. května.

Co to u mne v praxi znamená?

Budu muset vynechat alkohol. Přemýšlel jsem, jestli ho mám vynechat úplně, nebo jen v určité dny? Nakonec jsem se rozhodl, že ve dnech 1 fáze vynechám alkohol úplně, ve dnech 2 fáze maximálně dvě piva za den, a to jen v případě pokud navštívím nějakou putiku, a i tak v ten den omezím přísun jiných sacharidů. Proč tohle píšu? Zkrátka, tak dvakrát třikrát týdně se scházím s přáteli v různých pražských hospůdkách a tam to prostě bez piva nejde. Nicméně tento svůj plán se budu snažit stůj co stůj dodržovat! Je v tom jeden z klíčů k zhubnutí.

Sám za sebe si myslím, že můj příjem alkoholu (piju většinou pivo) je jednou z příčin toho, že jsem nemohl zhubnout, ačkoliv jsem v týdnu sportoval, kila neubývala. Ono, když jsem v těchto zimních měsících vypil za týden takových dvacet piv, není asi divu. Zkrátka můj boj s nadváhou bude taky v jistým smyslu bojem s mírným alkoholismem. Za největší nástrahu považuju ony pitky v pražských hospodách a druhá nástraha spočívá ve stresových dnech, kdy jsem měl tendenci si večer "ulevit" třemi čtyřmi láhváči. Někdy k tomu přibyl tvrdej alkohol, nejčastěji tonik s ginem, nebo šampáňo. S tímhle je konec. Budu to muset nahradit něčím jiným. V hospodě po dvou pivech matonkou. Doma čajem.

Jak to bude s jídlem? V zásadě se budu držet toho, co se píše v článku. Ve dnech první fáze hodně bílkovin, minimum sacharidů, co nejvíc porcí, zvláště zeleninového salátu s řepkovým olejem, režim a stravu si ještě upřesním, hlavně v závislosti na práci. Vidím to ale tak, že si jídlo budu dělat doma, do umělohmotné mísky a v práci to konzumovat. Ve dnech druhé fáze postupné navyšování sacharidů. Cukry se budu snažit dodávat do těla v přírodní formě, tj. hlavně dopoledne nějaké ovoce: jablka, mango, banán - ovoce co mi nejvíc chutná. Úplně se budu snažit omezit krystalový cukr, tj. především ráno si dám kávu, ale neslazenou. Omezím taktéž sůl. Jídelníček si budu sem tam tady zapisovat. Důležité je, že se nechci jídlem trápit, nechci mít pocit hladu, ale zároveň chci zhubnout.

Jak to bude s pitím? Budu pít jen neslazené vody a minerálky. Jemně perlivé. Nic jiného.

4/ Zvýším pohybovou aktivitu. Tj. třikrát týdně běh 20 až 30 minut. Posilování. Kliky, lehy sedy, činky. Nicméně na tomto nebudu nijak lpět, respektive ještě to upřesním, podle toho, jak se budu cítit. Základem je pro mne redukční dieta výše popsaná.

5/ Dietu budu tvrdě dodržovat, ale nechci být na ní nějak fixovaný! Jde o to najít určitou rovnováhu mezi dietou a dalším životem, aby mne prostě neotravovala. Nejlépe ji brát jako hru, jako experiment s vlastním tělem, k čemuž by mi mělo dopomoci i pravidelné zápisky na tomto blogu. Pokud se budu cítit psychicky špatně, budu muset slevit z pořadavků, hlavně co se týče přísunu sacharidů, ale ne dietu přerušit!

Tak to by pro dnešek bylo vše. Ještě nevím, jak často tu budu psát, ale počítám tak třikrát týdně.

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.