Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Jaký je nový Indiana Jones?

První dojmy.

Trochu rozporuplný. Je to pro mě ZATÍM podobná záležitost jako Jacksonův King Kong. Jsou zde místa, která mě vyloženě baví a už se těším, až je uvidím podruhé, ale taky místa úplně hluchá, bez nápadu. V tomhle snad jediném se tento čtvrtý Indy liší od předchozích. V nich totiž žádná hluchá místa nebyla. Tahle čtyřka ale po klasické jonesovské expozici ztratí najednou tempo, vysvětluje se, a to úplně bez nějakého výraznějšího nápadu (trochu mi to připomínalo velmi nepodařený televizní film Ztracený svět.)

Nicméně film v jiných místech zase úplně srší vtipem a nápadama (úžasná je třeba honička v džungli). Herci jsou taky supr. Cate Blanchett nemá vůbec chybu. Dokázala najít přesně tu škálu mimických výrazů, které z ní dělaj prostě něco (zdráhám se napsat ženu) odporně kouzelného. Takového skvělého padoucha Indyho série ještě neměla. Ostatní? Ford furt šlape jako hodinky. A LaBeouf je taky fajn, interakce mězi oběma funguje skvěle. Navíc i ta proměna Jonesovy postavy se mi zamlouvala. Je to jinej Indiana, pořád realista, ale taky víc ukazuje to srdce.

Jinak je to naditý spousty fórkama, na předchozí filmy, ale i na jiný filmy (roztomilé je představení LaBeoufa jako Divocha Marlona Branda). Takže? Nevím, jestli tohohle Indyho budu mít rád jako ty předchozí díly, možná tak budu mít rád tohohle dílu jen díly.

Ještě k tomu musím doplnit jeden postřeh. Totiž po prvním dni musím říct, že se mi ten film pomalinku vytrácí z paměti. A já mám takovej dojem, že v tom bude celej problém. Jakoby v těch místy negativních reakcích bylo pod textem slyšet: "Bylo to fajn, ale něco tomu chybělo." Totiž v každém Jonesovi je několik naprosto nezapomenutelných okamžiků, a obávám se, že v té čtyřce žádný takový výrazný okamžik není. Nějaký nečekaný a originální vtípek, pro který si dotyčnou scénu budeme pouštět znova a znova a která nám uvízne v paměti.

Když nad tím tak přemýšlím, tak tohle "chybí tomu něco víc" je vůbec pro současného Spielberga charakteristický. Pokud vím, tak od Jurského parku nevytvořil film, ve kterém by byla nějaká nezapomenutelná scéna, či spíš nějaký obraz, který by se stal součástí určité popkulturní (a divácké) encyklopedie. A přitom právě tohle bylo pro Mistra charakteristické dříve. Jen si to všechno vybavte. Prostě od 90. let točí jen výborné filmy, ne geniální.

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools