Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Zvířata

V současném zaměstnání mám možnost být v kontaktu s několika bezdomovci.

Zprvu jsme k nim přistupoval s přezíravostí. Asi jako většina lidí. Jenže postupně, co jsem s nimi byl ve stále větším kontaktu, je ignorovat nešlo, chtě nechtě jsem o nich musel přemýšlet.

Litovat tyto lidi stylem, jaký že to jsou chudáci, je to nejhorší, co se člověk na nich může dopustit, protože to oni sami chtějí a svým způsobem i vyžadují! Jinak řečeno, pokud už jim chcete pomoci, nedávejte jim peníze jen tak, většinou si za ně koupí chlast. Raději jim poraďte, kam se mohou v případě nouze obrátit. Více informací naleznete třeba tady.

Většina z nich by hlavně potřebovala lékařskou pomoc. A to především pomoc psychiatra. Trpí bludy. Vymýšlí si či zkreslují svou minulost. Snaží se vzbudit dojem, že dříve něco znamenali a že ne oni sami, ale osud je zahnal do této situace (což však může být i pravda). Neumí se své situaci postavit zpříma. Někteří si v ní i libují, bezdomovectví je pro ně jakýsi "alternativní život". Klíčové slovo je pro ně spontánnost. V realitě to znamená: jíst před lidmi na lavičce, plivat na zem, krkat a prdět.

Jeden z nich příšerně koktá. I když slovo "koktá" není úplně přesné, spíš se jedná o takové zpola komické skřeky, když se snaží ze sebe vydolovat nějaké slovo. A zrovna tento koktavý bezdomovec patří mezi ty slušné a relativně vzdělané, až mám nepříjemné tušení, že právě tato jeho úděsná koktavost zapříčinila jeho současný život.

Většinu dne tráví poposedáváním na lavičkách, kde od rána chlastaj laciné víno nebo pivo. Občas si přečtou odložené noviny, hádaj se o prkotinách, sem tam někomu vypomohou a za utržené peníze nakoupí chlast a jídlo. Někdy jdou přes odpoledne spát. Přesto si většina z nich uchovává jakous takous naději. "Až vydělám peníze, tak ..." Jenže z jejich řečí plyne, že pokud už si někdy nějaké slušné peníze vydělali, ihned je utratili za chlast a automaty. Navíc někteří z nich nemají skoro žádné průkazy totožnosti, což je samozřejmě jednou z příčin jejich diskvalifikace z "normálního života".

Mají svého vůdce, jde o nejdrzejšího bezdomovce, který neustále někoho obtěžuje a snaží se tak vytřískat z kdekoho a z kdečeho prachy. Tento bezdomovec je de facto drží při životě. Zvláštním druhem "zábavy" je pro dva bezdomovce (mezi něž patří i ten vůdce) "kopání do holubů". Když vidí procházejícího holuba, snaží se ho nakopnout. O čemž si pln hrdosti vyprávějí. Nicméně této "zábavě" zřejmě holdují někde v ústraní, protože před lidmi se toho zdržují.

Když udeří opravdová zima (jaká byla třeba v minulém týdnu), stávají se z nich doslova zvířata. Nemyté, špinavé obličeje a ruce, nevyspalé oči, místo vět spíše výkřiky, permanentní chrchlání a stupňující se agresivita. Jako by v nich ta tuhá zima probudila dávnou zvířecí potřebu přežít. Navíc se v těchto chvílích před ostatními lidmi už vůbec neovládají, naplno dávají najevo svou lidskou ubohost (nebo spontánnost). Vulgární mluva toho nejhrubšího zrna, pokřikování na lidi, plivání, prdění a krkání.

Jeden bezdomovec mi připadá jako hodný člověk. Nezaznamenal jsem u něj vlezlost, typickou pro jiné bezdomovce, ze kterých je cítit, že jim stačí podat prst a sežerou vám celou ruku. Navíc mi tento bezdomovec připadá, že je víc "obětí nepříznivého života", než že by si za to mohl sám. Vyrůstal v dětském domově, kde si našel i svou lásku. Pak pracoval jako světskej, ale když komedianti zkrachovali, tak přišel o práci a nakonec i o manželku a dítě. Práci se snažil nalézt, ale když už nějakou sehnal, tak ho zaměstnavatelé sprostě využívali. Je na něm vidět, že je strašně málo informovaný. K životu mu stačí pár korun na jídlo a krabicové víno. Přespává v nějaké garáži. Mezi ostatními bezdomovci není moc oblíben, protože je malého vzrůstu a nevábného obličeje.

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools