Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

S komposťáky na věčné časy

Rád bych v krátkosti reagoval na příspěvek Jiřího Nováka "Komposťáci - vandalové nebo zdravotní policie?", který nedávno vyšel na jeho blogu na Lupa.cz. Jiří Novák píše: "Naopak se domnívám že komunita komposťáků je užitečnou zdravotní policií českého internetu." S tímto tak úplně nesouhlasím.

Předem bych chtěl podotknout, že mi existence komposťáků obecně nevadí. Jak již bylo řečeno v článku Jiřího Nováka, komposťáci jsou (či spíš mohou být) užiteční tím, že upozorňují (či mohou upozorňovat) na různé podivnosti, které lze na netu nalézt. Jestli mi na této internetové komunitě něco vadí, tak jsou to některé její projevy.

Některé její projevy totiž považuji za strašně hloupé, mnohem hloupější než projevy, ze kterých si sami komposťáci dělají legraci. Ponechávám stranou jejich různé hysterické výlevy kolem "kartinkových kauz". (Dětinská přecitlivělost a z toho plynoucí hysteričnost k různým formám často legitimní represe je pro některé komposťáky typická.) Děsivou pitomostí se vyznačují hlavně některé fotomontáže; především fotomontáže identit, které si jen dovolily upozornit, že se jim něco na komposťácích nelíbí. Identita Dalek by o tom mohla vyprávět. V těchto případech někteří komposťáci využívají své moci "dělat si srandu" k zastrašování, respektive ke znemožňování dotyčného člověka takovým způsobem, že ten po chvíli přestane na komposťáky raději reagovat, aby mu neudělali ještě větší "virtuální ostudu".

V jiných momentech (některé kartinky či některé písemné projevy) si komposťáci podávají ruku s tvůrcem pro mě osobně té nejhloupější hollywoodské zábavy Michaelem Bayem (filmy jako Mizerové II). Hlavně ať je to co nejvíc morbidní a vulgární. O nic jiného nejde, jen se nad ostatní vyprsit sprškou pubertáckých hovadin.

V jiných případech, mnohem odpornějších, se projevy komposťáků blíží skoro až patologické potřebě svou oběť za každou cenu virtuálně zhanobit a zesměšnit. Jen tak, pro potřebu zvrhlé zábavy. Jen ať oběť trpí. A čím více trpí, tím větší z toho máme radost. V tomto případě nepřekvapí ani tak malá dávka sociální inteligence, kterou se někteří komposťáci vyznačují, ale hlavně demagogická schopnost podsouvat své oběti nemorálnost. Mít svou oběť pěkně na talíři. S pořádnou porcí "másla na hlavě".

V tomto případě dle mého soudu rozhodně neplatí princip "na hrubý pytel hrubá záplata", jak zmiňuje Jiří Novák, ale nějaký jiný - méně ušlechtilý princip. Možná by na to mohl platit princip: jestliže svého nepřítele nemohu nalézt, tak si ho musím vyrobit. Ale to už jsme jinde a v jiných dobách. V dobách, kdy se mávalo mávátkama ...

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools