Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Zloději snů: Práce z domova

Článek z loňského roku věnovaný podivným podmínkám české firmy Online Business System stále čtenáře láká. V diskusi se lidé rozdělují na dva tábory. Jedni jsou v "systému" zapojeni a obhajují jej, druzí vidí práci z domova skepticky.

Nejprve bych rád vyvrátil často opakovaný argument, že závidím těm, kteří se přihlásili do systému (je jedno, zda to byl Online Business System) a nyní vydělávají obrovské částky. Původní článek jsem sepsal ze zcela jiných důvodů. Rovněž se chci ohradit proti nařčení, že zveřejňuji rodná čísla a adresy cizích lidí. Veškeré údaje a podklady pro článek jsem čerpal z veřejně dostupných zdrojů. Nahlédněte sami do obchodního rejstříku a přesvěčte se, jakým způsobem je možné zjistit podrobné informace o vlastnících všech řádně registrovaných podniků.

Balíčky, mlžení vs. solidní společnost
Společnosti Online Business System jsem nejprve vytýkal nutnost zakoupit si u jejich zástupce Rozhodovací balíček. Proč nezveřejní alespoň základní informace? Protože jsem se o práci z domova zjímal, zeptal jsem se tehdy pana Klimeše, jaké činnosti firma nabízí. Odpověděl mi: "Konkrétně jde o práci s klienty, obsluhu internetových obchodů, organizace reklamy, což vše souvisí s maloobchodem nebo rozvojem spolecnosti."

Jak ovšem později ukázaly ohlasy čtenářů, lidé zapojení v systému prodávají především prostředky určené k hubnutí anebo si vytvářejí vlastní síť prodejců. Pokud pod svým vlastním jménem dostávají provize či příjem z prodeje výrobků, měli by mít podle mého názoru živnostenský list. Také by měli řádně odvádět sociální a zdravotní pojištění. V opačném případě by mohlo být podnikání nelegální. Pokud jsem správně pochopil příslušné ustanovení Živnostenského zákona, není živnostenské oprávnění potřeba v okamžiku, kdy se stane fyzická osoba odpovědným zástupcem podnikatele. Další možností je smlouva s podnikatelem a provozovatelem Online Business System, který za člena systému odvádí daně a další nutné poplatky.

Proč nevěřím společnosti Online Business System
1. Webové stránky společnosti se snaží přesvědčit návštěvníka, že může vydělávat vysoké částky a nemusí mít žádné další vzdělání. Vyučená švadlena může mít příjem srovnatelný se špičkovým právníkem nebo ředitelem menší společnosti. Navzdory slibům však existují lidé, kteří se do podobných systémů zapojili a slibovaného příjmu nikdy nedosáhli. Slyšel jsem o případech, kdy si účastníci těchto systémů prodávali produkty sami sobě, aby nepřišli o provize. Předložte mi jediný důkaz, že něco takového skutečně funguje, ukažte mi výpisy ze svého účtu a své úspěšné obchody.

Chápu, že mi do takových údajů nic není, ale jak mám věřit sebejistým ohlasům spokojených členů, kteří jsou v balíku a koupili si třetí auto?

2. Firma Online Business System není transparentní a její vlastnická struktura je nepřehledná. Vlastníky společnosti jsou Petr Ševela a Petra Ševelová. Samotné jednání s potenciálními však vedou zcela cizí lidé ("prodejní zástupci"). Společnost také neposkytuje nic z toho, co pan Klimeš tvrdil ve své odpovědi. Zaměřuje se výhradně na maloobchod a zásilkový prodej.

3. Stránky společnosti vám nevysvětlí rizika podnikání z pohodlí domova. Zaměřují se pouze na přesvědčování naivního návštěvníka. Zastávám názor, že by každá solidní firma měla odkrýt karty okamžitě. Málokdo si všimne malého nápisu na webu, který varuje: "Výsledky jsou individuální a závisí zejména na úsilí."

Co požaduji:
1. Konec a krach firem, které zneužívají psychologické metody k přesvědčování a zejména oklamání důvěřivých lidí.

2. Zákonem stanovenou povinnost výrazně a srozumitelně upozornit potenciální zájemce na detailní podmínky spolupráce ještě před tím než člověk investuje své peníze.

3. Omezení pro podnikání, které je založeno na podvodu (SkyLine) nebo setrvalé psychologické manipulaci. Přečtěte si, jaké tyto společnosti používají know-how, aby získali další oběti. Samotní provozovatelé těchto nesolidních podniků využívají právního vakua a nedostatečných zákonů, které by podobné aktivity potíraly hned v samém začátku.

Solidní společnost nebo podnikatel nemá sebemenší důvod mlžit, uvádět nesprávná fakta, používat psychologických donucovacích metod (existuje mnoho popsaných příkladů) a skrývat důležité údaje o vlastnících firmy.

Slušná firma vám předá písemné podklady, uvede veškeré vaše potřebné investice a zejména vás do ničeho netlačí.

Jak nenaletět podvodníkům
Jestliže vám někdo nabízí výhodnou investici, chtějte vědět veškeré podrobnosti včetně vašich nutných vynaložených nákladů. Ověřte si solidnost a platební morálku dotyčného i samotné firmy. Požadujte její identifikační údaje, zajděte si na živnostenský úřad a prověřte si firmu u odběratelů či obchodních partnerů.

Dalším důležitým krokem je smlouva. Možná vás budou přemlouvat, že je podpis smlouvy pouhá formalita. Někdy vám mohou tvrdit mnoho důvodů, proč nemůžete něco podobného získat. Budou požadovat uhrazení "vstupních poplatků", závazky mlčenlivosti anebo vás uvedou do časové tísně a nechají podepsat smlouvu přímo na místě. Letmé prolistování smlouvy nestačí, protože i v jedné větě se často může skrývat nejdůležitější informace. V každém případě doporučuji konzultaci s nezávislým právním zástupcem (nikoliv právníkem dané společnosti ani jimi doporučenou osobou).

Kdysi jsem se účastnil schůzky se zástupcem společnosti ZPF Akademie. Maloval mi na papír různé grafy a vysvětloval, jak mohu lépe zhodnotit své peníze. On a jeho partnerka mi neustále připomínali výhody spolupráce a při odchodu nezapomenuli dodat, že si pořídili "nového bavoráka". Chtěl jsem vidět smlouvu a musel jsem si to doslova uhádat. Samotná smlouva mi poté prozradila několik dalších "maličkostí", které mi jasně naznačily, že bude lepší se spolupráci vyhnout.

Pokud se jedná o peníze, hledejte další informace o firmě na Internetu a v odborném tisku. Věnujte svůj čas pátrání než pošlete cizím lidem vaše pracně získané peníze. V případě smluv si rovněž hlídejte, kdo je podepisuje a jaké jsou v nich uvedeny údaje. Může se totiž lehce stát, že budete v rukou držet bezcený kus papíru. Svých práv se domůžete jen velmi složitě a bez dostatečně silných důkazů nemáte za současné legislativy možnost domoci se spravedlnosti.

Zapomeňte také na sliby fantastických výdělků. Pokud by něco takového skutečně fungovalo, byl by každý z nás milionář. Proč si myslíte, že většina lidí v ČR je "pouhým" zaměstnancem nebo obyčejným podnikatelem? Peníze vám samy nespadnou do klína. Buďte tedy ostražití a dávejte si pozor, abyste zbytečně nepřispěli nějakému chytrákovi na jeho dovolenou v Karibiku či špičkové nové auto.

19.11.2004

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools