Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Volby 2006: Ztratil jsem volební právo

Hlasovat ve volbách smí každý, komu bude 2. června 2006 osmnáct let i více a je svéprávný. Ve volební místnosti se každý prokáže voličským, občanským průkazem nebo pasem. Cestoval jsem vlakem 300 kilometrů, vstoupil jsem do volební místnosti a předložil jsem občanský průkaz. "Je mi líto, ale váš občanský průkaz není platný," pravila slečna z volební komise. Opravdu. Na občanském průkazu bylo napsáno datum 22.05.2006. Později jsem se ovšem dozvěděl, že volební komise může být v tomto případě tolerantní.

Kolikrát se díváte na svůj občanský průkaz, jestli je ještě platný? Před odjezdem z Prahy jsem si zkontroloval, že mám v kapse občanský průkaz.

Cestoval jsem 300 kilometrů do města, kde mám své trvalé bydliště. Mohl bych si sice zařídit voličský průkaz, ale zákon neumožňuje získat voličský průkaz přímo na úřadě v Praze. Musel bych zaslat na adresu úřadu v Horním Benešově úředně ověřenou žádost (čekání na úřadě + 30 Kč + poštovné + čekání na poště). Úřad by posléze zaslal na adresu uvedenou adresu voličský průkaz. To by opět znamenalo čekání na poště, protože dopis s voličským průkazem by byl jistě do vlastních rukou.

Z mého pohledu bylo daleko jednodušší nastoupit do vlaku, cestovat 4 hodiny a navštívit své rodiče. Podobným způsobem jsem bez problémů spojil návštěvu s volbami v minulých letech. Vynechal jsem pouze volby do senátu.

V neděli jsem po nákupu zašel do volební místnosti a předložil občanku. "Je mi líto, ale váš občanský průkaz není platný," pravila slečna z volební komise. Opravdu. Na občanském průkazu bylo napsáno datum 22.05.2006. "Máš pas? Jestli jo, tak si pro něj zajdi," doporučil mi předseda volební komise. Vysvětlil jsem, že by se mi cesta vlakem 300 kilometrů tam a zpátky nevyplatila.

Členové volební komise mi doporučili, že mohu zajít v Bruntále na policii a tam si nechat vystavit nouzový doklad. Potřeboval bych ovšem dvě fotografie. Kde v sobotu seženu fotografa? Přemýšlel jsem, jak by šla situace vyřešit. Ve městě je policejní stanice. Kdyby mi vydali náhradní občanský průkaz, mohla by mi možná komise povolit hlasování.

Zašel jsem tedy za policisty a po krátkém rozhovoru bylo jasné, že bych s náhradním občanským průkazem volit nemohl. Je to pouze papír bez fotografie. Členové volební komise mi jasně řekli, že mohu volit pouze s nouzovým občanským průkazem a k jeho vyřízení potřebuji dvě fotografie. Policistům jsem také na začátku řekl, že mám pouze prošlou občanku. Náhradní doklad mi proto vydat nemohli.

Později jsem se ovšem dozvěděl, že volební komise může být v tomto případě tolerantní. Jeden můj známý volil v jiném městě a prokázal se stejně jako já neplatným občanským průkazem. Volební komise mu přesto umožnila volit do senátu. Jeho občanský průkaz byl neplatný více než jeden rok. Měl výhodu, protože osobně znal jednotlivé členy volební komise a oni znali jeho. Bylo to v rozporu s platnými zákony a kdyby na to byl svědek, kdo ví, co by stalo.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools