Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Orkut není pro každého aneb něco o SocioWare

Patrick Zandl sepsal na Lupě článek věnovaný převážně Orkutu. Jestli jste o tomto serveru ještě neslyšeli anebo jste se po splasknutí orkutí bubliny zase odhlásili, je můj dnešní zápisek určen právě pro vás. Jednoduše řečeno: Orkut je server, který pomáhá vytvářet sociální sítě a sdružovat uživatele internetu do přehledných komunit.

Server Orkut.com vymyslel zaměstnanec světového vyhledávače Google. Práce pro známý vyhledávač se v mnohém odlišuje od zaměstnání v ostatních firmách. Pracovník se může jeden den v týdnu věnovat svému vlastnímu projektu. Právě tímto způsobem vznikl nejen Orkut, který gůgl oficiálně podpořil.

Vstoupit mezi komunitu Orkuťanů nebylo dříve vůbec jednoduché. Stejně jako je to u giga e-mailové schránce Gmail, také v tomto případě potřebujete pozvánku. Pozvání vám pošle pouze některý ze stávajících členů. Tato jednoduchá myšlenka v sobě skrývá dvě výhody. Pokud je web dobrý, vzniká mezi lidmi šeptanda. Přátelé si navzájem začnou posílat pozvánky, počet uživatelů se rozšiřuje geometrickou řadou. Svoji roli hraje i běžná lidská zvědavost a osobní doporučení. Když mi můj známý posílá nějakou pozvánku, bude to zřejmě zajímavé. Proč je server jen pro zvané? Čím se odlišuje od websitů, které jsou běžně přístupné bez registrace? Červíček pochybnosti hlodá v mozkovně, a tak nově polapený človíček neváhá a registruje se s alibistickou myšlenkou, že "jestli to bude blbost, tak to zruším kdykoliv". První bariérou byla v Orkutu angličtina, takže kdo nerozuměl alespoň dobře pasivně, mohl se brzy s budováním vlastní sociální sítě rozloučit.

Zpočátku trápily Orkut dětské nemoce. Například se v něm začali ztrácet lidé, takže například v mém případě mi zcela zmizel profil a MedvídekPů mi musel zaslat novou pozvánku. Server se rovněž potýkal a dodnes potýká s přetížením, kdy ve svých slabých chvilkách nezvládá nápor uživatelů. Závažnějším problémem se stal spam. Orkut totiž umožňoval zaslat zprávu členům komunity, přátelům a jejich kamarádům. Samotný vzkaz se sice zobrazil v rámci vnitřní pošty, ale podle nastavení byl také zaslán do e-mailové schránky uživatele. Dnes jsem například ve svém orkutím profilu nalezl více než 70 nepřečtených vzazů, jejichž obsah se týkal především pozvánek do různých nově založených diskusních klubů. Kdybych si nevypnul posílání zpráv do e-mailu, musel bych nyní ve svém poštovním klientovi mazat zcela zbytečné vzkazy.

Původní nadšení z Orkutu však brzy vyprchalo. České diskuse osaměly, pár lidí se definitivně odhlásilo a dalo by se na první pohled prohlásit, že bublina splaskla. Já bych se spíše přiklonil k názoru Patricka Zandla, který ve svém článku na Lupě tvrdí: "Google se dobře podařilo Orkut vsunout do vědomí uživatelů, zklamal ale v momentě, kdy měl uživatelům vysvětlit rozdíl mezi Orkutem a běžným diskusním fórem. Řada uživatelů jej prostě nepochopila."

Orkut totiž není diskusní fórum ani server pro puberťáky. Pomáhá navazovat kontakty, ukazuje kdo s kým "kamarádí" a hlavně umožňuje nalézt během několika málo minut komunitu stejně smýšlejících uživatelů.

Odkazy
Orkut, pozvánky a budoucnost SocioWare
Orkut se známe?
Zpropadená zima aneb Good bye ORKUT
Je čas udělat Orkutu pápá

Pro zasmání :-)
Orálkut.com – nová internetová společnost

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.