Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Webové hry na vlastní kůži

Jsou většinou bez grafiky, velikou roli hraje vaše fantazie a ovládají se prostřednictvím webového prohlížeče. Řeč je o webových on-line hrách. Pokud si je budete chtít zahrát, neobejdete se bez trvalého připojení k Internetu, protože na běžné vytáčené lince by vás hraní přišlo poměrně draho.

On-line internetové hry jsou určeny skutečně pro každého, a tak pro jejich hraní nepotřebujete nadupaný počítač poslední generace anebo drahou grafickou kartu. Vystačíte si s obyčejným kancelářským počítačem, webovým prohlížečem a vhodné je i pevné připojení k Internetu. Ve srovnání s počítačovou hrou se totiž veškeré dění odehrává pouze ve vašem webovém prohlížeči. Klikáním kurzorem myši na jednotlivé příkazy hru ovládáte, přičemž samotné hraní zprostředkovává webový server připojený k Internetu. Jednotlivé internetové hry se od sebe velmi odlišují, takže můžete někde dobývat hrady a naopak jinde začít žít nový virtuální život. Žánrově bychom mohli online hry zařadit mezi strategie.

Fantasy tahová strategie Red Dragon vás zavede mezi elfy, trpaslíky, nemrtvé, hobity, obry a další neuvěřitelnou havěť. Příběh vypráví o malém hobitovi jménem Trn Ostružina, který se vypravil na horu Pětiprst, kde sídlil ve svém hradu starý zkušený mág Maagi. Jeho původním úkolem bylo přinést do vesnice pergamen s návodem na výrobu pěnivého moku. Mysl hobita však ovládl hlavní zloduch mág Hni-Lob a přikázal mu přinést kouzlo Změny, aby se díky němu osvobodil ze zajetí, kam jej zaklel Maagi. Pomocí kouzla vyvolá zlý mág armádu nemrtvých a bez váhání zaútočí. Ve dříve poklidném světě Red Dragonu se rozpoutají války. Vaším úkolem je postavit se na některou stranu, budovat svoji armádu, spravovat své území (gubernát) a plnit řadu dalších rozličných úkolů. Velký důraz je kladen na týmovou hru, proto mezi sebou jednotliví hráči uzavírají aliance a navzájem se podporují. V dobách míru mohou mezi sebou jednotlivé aliance uzavírat spojenectví a obchodovovat. Vyhlášením války naopak začíná lítý boj proti nepříteli s cílem získat jeho území a pokud možno co nejvíce zlikvidovat jeho armádu. Zpočátku začínáte v protektorátu, kde vás ostatní hráči nemohou napadnout a zároveň nesmíte vést války. Trochu to připopomíná on-line herní světy v nichž je hráč chráněn proti postavám, které bez váhání zabíjejí nováčky a jsou ostatními nazýváni nelichotivě zkratkou PK (player killing). Přechodné období hájení trvá deset dní, přičemž je dobré jej takticky využít k zabrání území nákupem půdy, stavění budov, vytváření armády nebo rozdělování jednotlivých profesí svým poddaným (od mága až po zedníka). Herní čas je v Red Dragonu rozdělen na roky (24 hodin) a jakmile některý z hráčů postaví palác posledního soudu, nastává další věk. Hru si můžete vyzkoušet 20 dní zdarma, ale poté musíte zapatit provozovateli poplatky. Ty se liší podle počtu spravovaných gubernátů a také způsobu placení. Při jednorázové platbě zaplatíte za jeden gubernát 300 Kč, ale cena se může vyšplhat až na 3 000 Kč.

V podobném duchu je vytvořena i bezplatná fantasy strategická hra Melior Annis, kde rovněž spravujete svá území (provincii), tentokrát však z pozice regenta. Opět se postavíte za jednu z nesvářených stran, kterou představuje kladný hrdina král Godefroy a proti němuž stojí zlá tyranka Fiona. Základní časovou jednotkou je jeden tah, přičemž měsíc trvá 10 tahů a rok 120 tahů. Hlavní výhodou je, že svůj postup vidíte okamžitě a nemusíte čekat na přepočítávání vašich tahů. Na začátku si vybíráte rasu, povolání a přesvědčení. Podobně jako v předešlé hře i tady jste zpočátku chráněni proti útokům ostatních hráčů. Prvních 500 tahů doporučují autoři hry věnovat budování zázemí a stavbě budov. My jsme si z mnoha ras vybrali Elfy a v povolání dali přednost tajuplné magii. Samotné webové rozhraní hry sice není graficky bohaté, jako u již zmíněného Červeného Draka, ale na druhou stranu to potěší především majitele pomalejšího připojení. Jako první jsme na doporučení samotných autorů hry postavili přibližně 30 stavitelových dílen, což urychlilo výstabu dalších životně důležitých budov. Během několika málo minut se v našem městě objevily čtyři magické věže (zdroj many pro magii), pár farem, tři taverny zlepšující náladu obyvatelstva a jedno vězení. Postupným budováním svého města se odkrývají další stavby, které můžete postavit, což velmi připomíná klasické strategické počítačové hry. Trochu nám chyběly informace o tom, které budovy přinášejí regentovi zisk a jaké naopak stojí peníze. Naštěstí jsme se to dozvěděli ve výpise již postavených budov, kde nás překvapilo, že může vydělávat i socha. Původní plocha nám brzy přestala stačit, a tak jsme prozkoumávali okolí kolem sebe. Nový prostor nám umožnil založit další město, příjem do pokladny se zvýšil a zřejmě vzhledem k velkému počtu vybudovaných hospod se také zvedla nálada našich obyvatel. O mnoho hodin později se nám podařilo vyčerpat všechny tahy a zároveň jsme se dozvěděli další zajímavou novinku. Aby byla naše provincie lépe chráněná, je třeba postavit 144 vesnic a poté hrad. Bohužel nám došly všechny volné tahy, takže jsme museli čekat 12 minut anebo hru přerušit. Zvolili jsme si to druhé a nakouknuli do trochu jiného světa.

Tím světem je Damokles.cz, ve kterém vás nečekají žádné fantasy postavy či bájní hrdinové, ale naopak simulace reálného života. Vymyslíte si vlastní přezdívku, účes, pohlaví a virtuální město v němž začnete žít. Vaše postava musí pravidelně jíst, oblékat se, pracovat, vzdělávat a neuškodí ani dobré bydlení. Zpočátku nebudete pro ostatní příliš zajímaví, ale později je možné jiného vyhlédnutého uživatele požádat o ruku. Ve volném čase se zabavíte na diskotékách, psaním damoklesáckého časopisu, komunikací s ostatními uživateli a chcete-li, můžete se věnovat i sexu. Jestli se vám zdá váš skutečný život příliš nudný a zároveň toužíte vybudovat novou kariéru, bude se vám Damokles líbit. My však raději dáváme přednost skutečnému životu a jeho reálnějším radovánkám.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.