Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Pět největších událostí českého Internetu

Konec roku je ve znamení hodnocení důležitých událostí, které ovlivnily český internetový trh. Řadím mezi ně vznik TN.cz, sloučení portálů Atlas a Centrum nebo třeba zavedení mikroplatebního systému PaySec.

1. Vznik Centrum Holdings
Skomírající portál Atlas.cz byl letos konečně prodán. Kupcem se v únoru stal investiční fond Warburg Pincus. Přestože vedení obou firem na začátku tvrdilo, že se prakticky nic nemění, začalo o pár měsíců později propouštění zaměstnanců. Část bývalých vývojářů a produktových manažerů se odhodlala k netradičnímu kroku. Zařídili si webové stránky Odpojeni.cz jako narážku na oficiální prezentaci o spojení portálů Spojeno.cz. Na stránce posléze oznámili své "odpojení" od portálu z důvodu nesouhlasu se zvolenou strategií. Můj tehdejší kolega Jiří Kocourek celou kauzu popsal ve článku Odpojeni.cz aneb nelehké spojení dvou českých portálů.

Samotná diskuse pod článkem je hodně povedená. Probralo se v ní prakticky všechno - od technologií až po recept na míchaná vajíčka.

Na konci roku 2008 se v souvislosti s Centrum Holdings dozvídáme, že ve firmě skutečně vznikla první odborová organizace. Došlo k tomu v souvislosti se změnou obchodní sítě. Vlastní obchodní síť měnil mnohem dříve také portál Seznam.cz. To se ovšem tenkrát obešlo bez zakládání odborů.

2. Nejsledovanější televizní stanice spouští portál TN.cz
Mediální skupina CME si jako jednu ze svých priorit stanovila vstup na český internetový trh. V květnu se na internetu objevil portál TN.cz, který jako lákadlo nabídnul kombinaci bulváru, amatérského videa a videozpravodajství. Projekt nesplnil očekávání. "Ani silná pozice na televizním trhu nestačí na vytvoření úspěšného portálu," napsal jsem tehdejšímu šéfredaktorovi Lupa.cz Aleši Miklíkovi zdůvodnění, proč navrhuji zařadit TN.cz do kategorie Anticena ankety Křišťálová Lupa. Z padesáti lidí v odborné porotě jsem očividně nebyl s podobným názorem sám, a tak projekt skutečně obdržel první místo a zmíněnou "anticenu".

Spuštění TN přitom předcházela reklamní kampaň v nejsledovanější české televizi Nova a velmi optimistická prohlášení v médiích. "Do roka se chceme dostat mezi první tři hráče na českém internetu,“ tvrdil například Petr Dvořák z televize Nova. Nevzpomínám si, že by tak silný zájem ze strany médií měl jiný internetový projekt.

V listopadu 2008 dosáhla návštěvnost TN.cz podle oficiálního měření NetMonitor celkové hodnoty 937 253 reálných uživatelů. Konkurenční Stream.cz navštívilo za stejné období 1 389 682 reálných uživatelů. Návštěvnost české verze YouTube neznáme, protože Google se tradičně oficiálního měření neúčastní. Teoreticky by se tato data dala zjistit podle měření NetPanelu, ale tyto informace oficiální měření NetMonitor nezveřejňuje. Je otázkou, jak by tato čísla vypadala, kdyby Nova pojala svůj portál trochu jinak. Uvidíme, zda nás tento projekt překvapí v následujícím roce.

3. Mikroplatební systém PaySec
V dubnu se na českém internetu objevil mikroplatební systém PaySec. Systémy pro drobné platby na Internetu v podstatě z českého internetu zmizely v roce 2003. Důvodem bylo rozhodnutí České národní banky, která provozovatelům uložila povinnost požádat o výjimku. Rozhodnutí muselo nepochybně potěšit mobilní operátory a firmy zaměřené na poskytování mobilních SMS služeb. Na českém internetu tedy v podstatě převládlo placení mobilním telefonem. Nevýhody jsem popsal ve svém starším příspěvku SMS zprávy.

Pokud si prohlédnete přehled všech zapojených subjektů, najdete v seznamu většinou eShopy. Například komunitní server Líbímseti.cz stále používá pro platby za VIP členství osvědčený systém SMS zpráv. Myslím si, že již definitivně skončila doba, kdy se provozovatelé webů nadšeně vrhali na novou technologii. Používáme osvědčené a fungující nástroje. Z minulosti máme zkušenosti, co funguje a co se naopak vůbec nevyplatilo. Osobně si nemyslím, že by nás v příštím roce čekala vlna zájmu o PaySec. Přesto je spuštění mikroplatebního systému důležité a pro mnoho majitelů webů přínosné.

4. První omezený internet od Vodafone

Telekomunikační operátor Vodafone zavedl 27. 6. 2008 blokování webových stránek, které žádný český zákon nezakazuje prohlížet. Různé zdroje naznačují, že jde o nařízení mateřské firmy z Velké Británie, kde je blokování závadného obsahu zahrnuto v místních zákonech. Podle soudního znalce Vladimíra Smejkala je právo svobodně přijímat informace zaručeno v Listině základních práv a svobod. Chování operátora by proto mohlo být i protiprávní.

5. Prodej Blog.cz
Od blokování jsme se dostali plynule až k blogování (zní to podobně, že?). Provozovateli systému Blog.cz Michalu Illichovi se totiž podařil husarský kousek. Televize Nova od něho koupila český blogovací systém za čátku 160 - 200 miliónů Kč. Za tuto částku získala uživatelský obsah věnovaný problematice Tokio Hotel, EMO, blogísky kamaládíšků (kteří se navzájem moc lásenkují) a celkem pohodowých lidišek. Podobně zaměřené blogy potom společně tvoří neuvěřitelnou návštěvnost 2 349 573 reálných uživatelů měsíčně. Úspěšný prodej internetové služby přinesl Michalovi kromě peněz také druhé místo v kategorii Osobnost Roku již zmíněné ankety Křišťálová Lupa. Porotci se shodují, že to byl vzhledem k přicházející hospodářské recesi skutečně prodej roku.

Pro srovnání: za prodej Brouzdej.cz mi kdysi jeden český portál nabízel 300 tisíc korun. Když jsem o pár let později viděl následky sloučení Atlasu a Centrum.cz, mám docela radost z toho, že jsem se rozhodl svůj projekt neprodávat.

Co nás čeká v roce 2009
Zhruba polovina oslovených firem v průzkumu Hospodářské komory uváděla, že se cítí být ovlivněni důsledky finanční krize. Provozovatelé internetových webů ovšem vidí celou situaci optimisticky. Internetu by měla současná ekonomická situace spíše pomoci.

Pozorně bychom měli sledovat také pokusy vydavatelství IDG Czech o lepší pozici na českém internetovém trhu. Dnes se na Lupa.cz objevila zprávička o přechodu všech webů ze systému Lotus Notes na open source technologie a PHP. Něco takového nebylo za minulého vedení tohoto vydavatelství možné. Dlouhodobě tam také panovala obava, že by internetové médium mohlo ohrozit prodej tištěných časopisů. Opatrný byl rovněž postoj centrály IDG v Bostonu. České IDG dokonce mělo v minulosti šanci předehnat v návštěvnosti Živě.cz za podpory silných mediálních partnerů. Stejně tak se nabízela možnost využít zkušeností ze Švédska a Polska. Zejména Švédům se totiž povedlo vybudovat poměrně úspěšný IT portál. Uvidíme...

Na závěr přeji čtenářům mého blogu hodně štěstí do roku 2009 a pokud možno vysokou návštěvnost vašich webových projektů.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.