Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Vodafone již šestý den blokuje část mého webu

24. 12. 2008 jsem na svém blogu psal o tom, že Vodafone blokuje svým filtrem "pro dospělé" neškodné internetové stránky. Všechno jsem samozřejmě nahlásil e-mailem na oddělení pro firemní zákazníky. Výsledek? Kromě mého webu je opět blokován neškodný rozhovor o plánech IDG na českém Internetu.

Vodafone mi e-mailem potvrdil přijetí e-mailu, který se týkal blokování stránek. Dnes jsem obdržel vyjádření, ve kterém mimo jiné stojí:

"Určitě jste postupoval správně, když jste potíže s přístupem na internetové stránky nahlásil operátorovi naší informační linky. Záležitost prověří naši specialisté a operátor Vás bude informovat hned, jak obdrží jejich vyjádření. Rádi bychom Vás ujistili, že rozhodně nechceme naše zákazníky omezovat v jejich práci či zábavě na internetu"

Faktem je, že mobilní operátor Vodafone blokuje již šestým dnem zcela neškodnou sekci "Média o Hasalík.cz" na mém webu Hasalik.cz. Pokračuje také nesmyslné blokování v případě článků na webu 30minut.cz. Nově je blokován článek Jakub Svoboda: Jednou si všechna nakladatelství uvědomí, že papír je drahá komodita. Obsahem je přitom zajímavý rozhovor o plánech vydavatelství IDG na Internetu. Nepochopitelné blokování jiného článku na webu 30minut.cz jsem také hlásil před několika dny.

Samotné blokování naštěstí není stejně důsledné jako známý čínský "firewall". V tomto se musí česká společnost Vodafone ještě hodně učit. Stačí si na internetu najít online službu anonymizer, která blokované stránky načte během několika málo sekund. Společensky odpovědné chování operátora je tedy ve skutečnosti pouze obtěžování zákazníka, který si podobnou službu nevyžádal. Myslím, že podobným způsobem přistupuje operátor i k dalším blokovaným stránkám. Neschopnost odstranit problém do šesti dnů od písemného oznámení už nepotřebuje další komentář.

Proto mne docela těší, že se skupina Zastavme cenzuru Internetu na Facebooku rozrostla na 246 členů. Jen dodávám, že to nemusí znamenat počet odpůrců proti tomuto způsobu kontroly Internetu. Ve skupině mohou být i příznivci blokování.

Co dál? Dávám bolševikovi rok. Maximálně dva...

Souvislosti
Otevřený dopis mobilnímu operátorovi Vodafone
Blokování webu na tři týdny
Blokování Zboží.cz
Blokování xChat.cz

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.