Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Nová versus stará hlavní stránka Stream.cz

Známý videoserver Stream.cz nedávno představil novou hlavní stránku. Změna však byla v neprospěch uživatelského obsahu. Proto se na webu objevilo několik videí, na kterých uživatelé protestují proti nové hlavní stránce. Podobný protest je k vidění také na službě Facebook.com.

Nová hlavní stránka Stream.cz dává na první místo obsah, který vytváří profesionálové. Videa vytvářená uživateli se přesunula do spodní "neviditelné" části stránky. Této oblasti se říká tzv. záhyb.

Hlavní stránka Stream.cz

V původní verzi Stream.cz se přitom uživatelská videa nacházela hned vedle sloupce s názvem "Naše pořady". Na obrázku je tato oblast vyznačena červeným rámečkem.

Stará hlavní stránka Stream.cz

Jak reagovala komunita uživatelů
Reakce komunity uživatelů na sebe nenechala dlouho čekat. Janek Rubeš, člen skupiny Noisebrothers, založil na komunitním serveru Facebook.com skupinu s názvem Nechceme novou HomePage Streamu!. Do této skupiny se celkově přihlásilo 27 uživatelů. Na samotném Stream.cz jsem našel pouze tři videa. Uživatelé v nich obecně vyjadřovali nesouhlas s novou hlavní stránkou a upozorňovali, že oni na tento videoweb chodí zejména kvůli obsahu ostatních autorů:


Streame, jseš jednička ! : - *

Streame styď se ..... stream song anime
PROTEST proti STREAMU

Vyhněte se protestům, zapojte uživatele

Tvůrci Stream.cz se přitom podobným protestům mohli úplně vyhnout. Stačilo pouze zapojit do návrhu nové hlavní stránky samotnou komunitu uživatelů. Podobně to udělal server Lupa.cz, když v roce 2005 vyhlásil soutěž o nový design. Vítěz měl dokonce obdržet částku 20 000 Kč, což odpovídá ceně kompletního webu. Redakce nakonec z 29 návrhů vybrala řešení Ivany Bednářové. Tato grafička a webdesignérka se později také podílela na návrhu nového webu. Pořadatelé se ovšem nevyhnuli kritice z řad bloggerů a čtenářů, kteří provozovateli Lupy vyčítali neprůhledné hodnocení. Na druhou stranu redakce získala od čtenářů užitečnou zpětnou vazbu. Z došlých návrhů mohli vyhodnotit třeba čtenáři oblíbené barevné kombinace nebo rozložení jednotlivých prvů na stránce.

S komunitou vlastních uživatelů jsem úzce spolupracoval také na mém prvním webovém projektu Brouzdej.cz. Když jsme s bratrem vyvíjeli novou verzi, nechali jsme jí před ostrým spuštěním otestovat uživateli. Podobně jsme se ptali na názory, které se týkaly nového loga. Na každý názor nebo připomínku dostal uživatel odpověď. Pokud to bylo v našich silách, rozhraní jsme upravovali přesně podle přání nebo připomínek bloggerů. Výsledek? Po spuštění nové verze nám nikdo nestávkoval a ani neprotestoval. Pro pořádek však musím dodat, že mezi malým Brouzdej.cz a velkým Stream.cz je zásadní rozdíl v počtu uživatelů. U nás se přeci jenom jednalo pouze o desítky uživatelů. Stream.cz ovšem musí počítat se statisíci návštěvníky. A to vyžaduje mnoho hodin kreslení různých návrhů, uživatelských testování a hledání kompromisů v početném týmu, kdy každý člen hájí vlastní zájmy.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.