Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Hambaté Líbímseti.cz: fotografie nejsou osobní údaj

Komunitnímu a seznamovacímu serveru Líbímseti.cz uniklo 14 417 fotografií, které si 1 164 uživatelů uložilo do heslem chráněných složek. Fotografie většinou obsahovaly spoře oděné slečny ve spodním prádle, případně bez něho. Na samotném webu je přitom více než milion dalších snímků, takže se jednalo pouze o nepatrný zlomek. V této souvislosti se často zmiňuje Úřad pro ochranu osobních údajů.

Uniklé fotografie obsahují podle ohlasů v diskusích různě spoře oděné slečny, které se vyfotografovaly dobrovolně a snímky vystavily pouze pro úzký okruh svých přátel nebo partnerů. V odborných diskusích se v souvislosti s kauzou lechtivých fotografií na Líbímseti.cz skloňuje v mnoha pádech jméno Úřadu pro ochranu osobních údajů. Podle mých zkušeností ovšem úřad nepovažuje fotografie za osobní údaj. Svědčí o tom následující vyjádření:

"Použitím osobní fotografie nebo fotografií bez souhlasu a jejich zveřejněním na internetu se provozovatel může dopouštět porušení § 12 Občanského zákoníku, které je ustanovením na ochranu osobnosti při použití písemností, obrazových nebo zvukových záznamů týkajících se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy.

O porušení zákona o ochraně osobních údajů by se jednalo až v případě systematicky prováděné operace s osobními údaji, v tomto případě fotografiemi osob identifikovaných zpravidla jménem a příjmením a zveřejňovanými např. ve formě „portrétního alba“.

JUDr. Václav Bartík v. r., ředitel odboru legislativního a právního (20. května 2005)

Líbímseti.cz - koláž

Úřad také nepovažuje za osobní údaj použití fotografií v případě, kdy je u fotografie uvedeno jméno dotyčné osoby. Tím podle mého názoru trochu popírá předchozí vyjádření o zveřejňování ve formě "portrétního alba".


Použití fotografií a osobních údajů na uvedených internetových stránkách není zpracováním osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, kterým jsou systematické operace prováděné s osobními údaji např. v různých registrech, evidencích apod., a které podléhá kontrole Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Proti použití fotografií bez souhlasu a proti útokům proti osobě na internetových stránkách je možné se bránit soudní žalobou na ochranu osobnosti podle ustanovení § 11 – 16 zákona č. 40/1964 Sb., Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Podle § 11 má fyzická osoba právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy. Podle § 12 odst. 1 smějí být písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.

Podle § 13 odst. 1 má fyzická osoba právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění.

JUDr. Václav Bartík v. r., ředitel odboru legislativního a právního (20. července 2005)

A do třetice všeho dobrého. Úřad nepovažuje za osobní údaje dokonce ani diskusní klub nebo webovou stránku, která zveřejňuje informace o dané osobě včetně osobních fotografií:

Zveřejnění fotografie v internetovém klubu zřejmě nenaplňuje pojmové znaky zpracování osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Ke zveřejnění fotografie je třeba primárně přistupovat z hlediska ustanovení § 12 odst. 1 občanského zákoníku: „Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.“ Domáhat se zadostiučinění a nápravy je v tom případě třeba soudní žalobou na ochranu.

JUDr. Zdeněk Koudelka v.r., ředitel odboru stížností a konzultací (14. dubna 2006)

Tuto zkušenost dokládá v článku Kauza Libimseti.cz ukázala, že nejen král je nahý také advokát Josef Aujezdský, když říká: "V této souvislosti lze upozornit na skutečnost, že je sporné, zdali lze dobrovolně zveřejněnou fotografii vůbec považovat za osobní údaj ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů. Dle našeho názoru by to s ohledem na vymezení pojmu osobní údaj v ustanovení § 4 písm. a) zákona o ochraně osobních údajů nemělo být vyloučeno, nicméně dle získaných informací zaujal Úřad pro ochranu osobních k této otázce odlišný výklad."

Co z toho vyplývá pro provozovatele webů

Pokud chcete mít jistotu, poraďte se s právníkem. Chcete-li mít ještě větší jistotu, zeptejte se ještě Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jestliže naopak hodláte ušetřit, třeba vám tento zápis v blogu pomůže.

Úřad pro ochranu osobních údajů očividně nevnímá použití fotografií společně se jménem uživatele jako osobní údaj. Pokud tedy vytvoříte internetovou službu, celý web nebo microsite pro reklamní účely a zde umožníte uživatelům nahrávat fotografie, nemusíte se obávat, že by vám úřad způsobil nějaké problémy.

Na Internetu také čas od času vznikají různé "anti" stránky nebo diskusní kluby, které mohou využívat osobní fotografie dotyčné osoby včetně jejího občanského jména. Také v tomto případě úřad nijak nezasahuje. Jestliže vás takový web nebo diskusní fórum poškozuje, můžete se brátit pomocí trestního oznámení, žaloby nebo využít možností Internetu. Z doslechu vím, že první dvě možnosti většinou nefungují. Stačí se tedy vyvarovat všech chyb, které vám kritici vyčítají a postupně budovat pozitivní obraz firmy či vašeho jména.

Související odkazy
Líbísenámsoukromí.cz (Lupa)
Hackování pro děti
Tajné fotky libimseti na netu
Ze seznamovacího webu unikly „ukryté“ intimní fotografie
Hacker stáhl tisíce intimních fotek ze seznamky Líbímseti.cz
Tajné fotky z libimseti.cz přímo do mobilu!

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.