Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Jak Facebook.com chrání soukromí uživatelů

Facebook je populární služba, která lidem nabízí řadu užitečných funkcí. Můžete například sledovat co právě dělají vaši přátelé, sdílet s nimi fotografie nebo se domlouvat na společných akcích. Provozovatel přitom přistupuje k soukromí svých uživatelů velmi odpovědně.

Prakticky všechny webové služby založené na spolupráci s uživateli nabízí možnost ohlášení závadného obsahu. Nelze se tomu divit - pokud uživatele nijak neomezíte, mohou službu začít zneužívat k šíření materiálů porušujících zákony.

Služba Facebook.com proto nabízí u každého uživatelského profilu tlačítko nebo odkaz pro nahlášení. Pokud nahlásíte závadný uživatelský obsah, dostáváte nejprve automatický e-mail. V něm se dozvíte o přijetí vaší žádosti a součástí je zřejmě také automaticky generovaný tip na nápovědu. V tomto případě odkazuje na pomoc, která se týká soukromí uživatelů:

The Facebook Team has received your inquiry. We should get back to you soon. In the meantime, we encourage you to review our Privacy and Security Help page (http://www.facebook.com/help.php?topic=privacy). There, you´ll find answers to many common questions. Thanks for contacting Facebook,

The Facebook Team


Následně vaši žádost zpracuje zaměstnanec oddělení s názvem User Operations. Ve své odpovědi se omluví za nepříjemnosti a předá vaše hlášení dál:


Thanks for your email. We are sorry to hear that you are experiencing these issues with our site, and we have forwarded your message to the team best able to respond to your inquiry. They will be happy to assist you with this and will be in touch with you soon. In the future, please refer to our Help Center (http://www.facebook.com/help.php) if you are having account issues.


Problém vyřeší až oddělení Customer Operations. To uživatele v e-mailu informuje o kontrole závadného obsahu a následné akci. V tomto případě došlo k vymazání závadného uživatelského obsahu:


Thank you for reporting this potential abuse on our site. We have reviewed the reported material and removed the Page from the site.

In the future, please feel free to use the "Report" links located near most pieces of content on the site to report offensive material to Facebook. If you are not able to use the "Report" links for any reason, please write to us at privacy@facebook.com with a link to the offensive material and a description of the problem. We will then review this material and take the appropriate action. Please be assured, these reports will be kept confidential.


Facebook

Takto vypadá část rozhraní služby Facebook.com. Moji přátelé mohou sledovat plánované akce nebo můj status. Ten vyjadřuje, co právě dělám.

Čeští provozovatelé a závadný obsah

Provozovatelé internetových projektů v České republice jsou chráněni Zákonem o některých službách informační společnosti. Provozovatel podle tohoto zákona nenese odpovědnost za uživatelský obsah, dokud však na něj není upozorněn. Pokud vám tedy na vaší internetovou službu uživatel nahraje bez vašeho vědomí například dětskou pornografii, nejste za tento trestný čin odpovědní.

Tlačítko pro nahlášení závadného obsahu váš projekt ovšem ochrání před případnou negativní publicitou v médiích, na weblozích a u samotných uživatelů. Jestliže vás zajímá, kdy jste jako provozovatel odpovědný za obsah uživatelů a jaká máte práva, doporučuji přečíst několik mých článků na tato témata:

Zprávy Google: chybí významná česká média, stěžují si vydavatelé
Vykrádání obsahu, nebo jen malé nedorozumění?
RSS: užitečný pomocník pro zloděje obsahu?
Využití RSS: zdroj příjmů i lákadlo pro vyhledávače

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.