Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

David může bojovat s Goliášem také na webu

Možná znáte starou biblickou pověst o Davidovi, který pomocí praku zabil Goliáše. Od této události nás dělí tisíce let. Dnes naštěstí nemusíte v boji používat prak, protože vám stačí Internet a webové stránky.

Stalo se vám, že jste neuspěli s oprávněnou reklamací, ve firmě si vás přehazují jako horký brambor a nikdo nechce váš problém řešit? Nebo vás poškodilo jednání českých úřadů? Nelíbí se vám politická situace? Chystá se někdo poškodit obor vašeho podnikání nevýhodnou vyhláškou či zákonem? Nastal čas jednat.

Pokud selžou veškeré smírčí kroky, nezbývá než se podělit se zkušeností s ostatními lidmi. Prvním krokem tedy může být pokus o kontaktování médií. Vyberte si jedno konkrétní médium (časopis, noviny, televizní pořad nebo rádio), přečtěte si více článků, shlédněte nebo poslechněte jejich pořady a napište do redakce stručný e-mail. V něm vysvětlete, co se vám stalo a jak vás vybraná situace poškozuje.

Novináři jsou nicméně zahlceni informacemi, tiskovými zprávami a vlastními tématy, a tak vás nesmí překvapit, že vám třeba vůbec nikdo neodpoví nebo se ozvou až za velmi dlouhou dobu (třeba za měsíc). Obecně platí, že větší šanci budete mít v případě odborných médií na Internetu a menší naopak u masových médií (televize, rádio, celorepublikový denní tisk). Pro masová média jsou totiž zajímavé události, které mají větší dopad.

Když novináři nepomohou, můžete se pokusit rozšířit svůj příběh pomocí Internetu. Nejprve si registrujte vlastní internetovou doménu, která vám dodá větší důvěryhodnosti než kdybyste využili bezplatný hosting s doménou ve tvaru nejakejmeno.ciziweb.cz. Jakmile je doména registrovaná, bude potřeba nalézt vhodný prostor. Na webech jako je Pipni.cz a mnoha dalších místech vám web umísti zdarma. Vzhled stránek si můžete upravit sami, postačí bohatě stáhnout některou z bezplatných webových šablon nebo požádat o pomoc studenty na Diskusním fóru JakPsátWeb.

Jakmile je vše hotovo a stránky obsahují váš příběh nebo vysvětlení situace, můžete zkusit kontaktovat autory webových deníčků (blogů). Snažte se vybírat blogy, které mají podobné téma jako je to vaše. Těžko například přesvědčíte autora blogu o počítačích, aby se zabýval politickou situací anebo upozorňoval na nedostatečnou výstavbu dětských pískovišť na sídlištích. Nikdy nepište hromadné neadresné e-maily a nedávejte všechny bloggery do viditelné kopie ("to","pro") - takovým přístupem pouze autory blogů naštvete. Hotovo? Zkuste ještě přemýšlet nad využitím reklamní kampaně na Seznam.cz a Google AdWords, vložením odkazů do tematických diskusí a úpravě stránek pro vyhledávače.

Výsledek? Může vypadat podobně jako web s názvem BudemeBezPráce?. Jeho autor Karel Baborský na něm upozorňuje na chystanou vyhlášku Ministerstva práce a sociálních věcí, která zatíží podnikatele a firmy náklady ve výši 8 milionů korun ročně. Navíc posiluje pravomoce státní instituce, která v případě schválení vyhlášky převezme zhruba 90 % nynější práce revizních techniků. V tomto případě má ovšem boj Davida s Goliášem dobrý konec. O vyhlášku se začala zajímat média, pan Baborský vystoupil v hlavním zpravodajství TV Prima, byl citován serverem Podnikatel.cz a časopisem Profit.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.