Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Gtalk.cz už konečně patří Google

Konečně se podařilo úspěšně dokončit převod domény Gtalk.cz do vlastnictví Google. Jaké jsou mé pocity z celé "akce" a jak to vůbec probíhalo?

V září minulého roku jsem objevil volnou doménu Gtalk.cz, což je název, který se v ČR často používá pro komunikační program Google Talk.

Doménu jsem si registroval s cílem převést ji bezplatně do vlastnictví firmy Google. Abych předešel případným obviněním, informoval jsem otevřeně o tomto postupu ve svém blogu a také prostřednictvím tiskových zpráv. Cílem byla maximální otevřenost. Skrytým cílem bylo zjistit, jak na tuto informaci bude reagovat internetová veřejnost.

Některé diskuse byly velmi zajímavé. Převládal názor, že jsem to měl udělat potichu a bez zbytečné medializace. Dnes bych takto opravdu postupoval. Pokud by se vyskytly spekulace, stačilo je vyvrátit ve chvíli, kdy by se objevily.

Převod domény se ovšem zkomplikoval. Podle pokynů jsem doménu převedl k registrátorovi Active24. Český úřad mi následně neumožnil ověřit podpis na anglicky psaném dokumentu. Angličtina je přitom oficiální jazyk Evropské unie. Krátce poté jsem hledal nové zaměstnání. Nová práce mi neposkytovala příliš času pro vyřízení všech potřebných náležitostí, takže jsem záležitost s doménou odložil na neurčito.

Samotný převod potom proběhl díky ochotě firmy MarkMonitor, která zastupovala Google v souvislosti s touto doménou. Místo běhání na úřad a poštu jsem mohl doménu převést pouhým kliknutím myši. Konečně jsem se té zatracené domény zbavil :-).

Související
Doména Gtalk.cz přesměrovává na Google Talk
Google projevil zájem o doménu Gtalk.cz

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools