Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Pět bodů, které mi vadí na Google

Google neustále spouští nové služby a na první pohled to vypadá, že jeho zakladatelé hodlají lidem poskytovat příliš mnoho funkcí, služeb a možností. Pokusil jsem se napsat pět bodů, které mi na Google vadí. Některé vyjmenované nešvary podle mého názoru ovlivňují byznys a úspěch této firmy.

1. Google má vždycky pravdu
Představte si, že provozujete několik webů a jednoho dne dostanete varovný e-mail. Google odhalil na některém z vašich webů, že jste porušili pravidla reklamního programu AdSense. Pokud pravidla nepřestanete porušovat, může vám zablokovat účet.

Na základě takového vážného podezření tedy kontaktujete Google s prosbou, aby vám upřesnili server nebo alespoň datum a čas. Dostanete automatický e-mail, kde se odvolávají na své tajné algoritmy. Další údaje vám ovšem neposkytnou.

Když chcete specialistům do Google poslat záznamy (logy) z vašich serverů, nikdo se tím nehodlá zabývat. V e-mailu vám opět nezapomenou zopakovat, že mají skvělé algoritmy. Po několika urgencích a rozhovorech s různými lidmi se vám podaří zjistit velmi málo informací.

Cituji z diskuse: Prijde ti email, ze porusujes jejich podminky a ze to mas okamzite prestat. Ale odmitnou ti rici, na kterem serveru se to ma dit a co konkretne mas delat. To je tajne. Takze nevis, co se deje, ale pokud se to neprestane dit, zrusi ti ucet a zabavi vsechny penize. Spravedlnost ala google.

2. Nerespektování lokálního trhu
Google je globální hráč a podle toho se i chová. Když spustili službu Google Zprávy, chyběly mezi "více než 400 zdroji" důležité a známé weby typu Auto.cz. Přitom stačilo vzít poslední veřejný výpis NetMonitoru, kde jsou prakticky všechna důležitá média. Podle mých informací ovšem Google Zprávy obsahově spravují přímo v USA a jak mi prozradil můj zdroj, "vládne tam trochu zmatek".

3. Příliš mnoho projektů
Google chrlí betaverze nových projektů a nedotahuje ty stávající do konce. Sám vím, kolik je práce kolem rozvoje ITBIZ.cz a webových projektů obecně.

Nedávno mi například dorazila obálka s PINem pro Google AdSense. Bohužel popsaný návod nefungoval a zmíněný kód nebylo možné nikam zadat. Obrátil jsem se proto na technickou podporu, abych předešel zablokování účtu. Místo odpovědi na můj e-mail jsem dostal kopii nápovědy z Google AdSense, která mi vůbec nepomohla. Domnívám se, že příliš mnoho projektů znemožňuje Google poskytovat kvalitní technickou podporu (k některým projektům navíc technická podpora zcela chybí).

4. Google myslí za uživatele
Vadí mi, když vyhledávám na Google a chci hledat "ve světě" - používám tlačítko "Prohledat Web". Vyhledávač mi přesto vnucuje na prvních místech výsledky hledání z českých webů.

Také míchání obrázků, textů a dalších typů obsahu mi nepřijde jako příliš šikovný nápad.

O neobvyklém přepínání mezi Google.cz a Google.com už byla řeč na několika různých weblozích. Google by měl chápat, že pokud ve svém prohlížeči napíši adresu Google.com, mám zájem hledat zejména na zahraničních webech.

5. Google až příliš ovlivňuje byznys ostatních
Závislost na jednom dodavateli není zcela ideální. Příkladem může být vliv Microsoftu na bezpečnost všech uživatelů Windows.

Jedno rozhodnutí v centrále Google může mít ovlivnit tisíce registrovaných českých provozovatelů webů, kteří používají AdSense jako jeden ze zdrojů svých příjmů.

Závislost Google se naposledy ukázala v době, kdy se v ústředí rozhodli začít penalizovat weby, které prodávají placené odkazy. Provozovatelé webů obvinili Google z toho, že se je snaží připravit o jejich vlastní byznys a není schopen upravit svůj algoritmus.

Myslím si, že je na čase, aby se objevila alternativní konkurence a "nový Google". V opačném případě se z milého strýčka Google může stát velký moloch jako je Microsoft.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools