Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Pamatujete na staré dobré časy českého internetu?

V jedné diskusi jsem si zavzpomínal na začátky českého internetu. Nepatřím sice mezi úplně první pionýry, ale zažil jsem třeba staré Novinky.cz, které psali lidé z ulice.

Z diskuse na téma, kdo si co pamatuje. Je to hodně neuspořádané, ale přišlo mi škoda, abych si tuto část nevložil i do svého blogu.

Céčka, samozřejmě - měl jsem jich plnou krabici + eSka (totéž ve tvaru písmena S). Pogy už méně.

Půjdu-li ještě více do historie, vzpomínám si na televizní pořad s Luckou Vondráčkovou s názvem Marmeláda (tenkrát se mi L. V. hodně líbila). Zažil jsem i Jů, Hele a Mufa každou neděli. Nezapomenu na seriál Arabela.

Když jsem byl v 8. třídě, balily se holky mimo jiné pomocí ručně psaných psaníček (ty jsme si ale posílali již dříve). SMSky se holkám tenkrát neposílaly, ICQ nebylo, internet ve školách také ne. V osmičce jsme používali počítače Macintosh od Apple. V sedmé třídě byla volitelná informatika určena pouze pro ty, co měli jedničky z matiky a fyziky. Učilo se zhruba na 386/486.

První mobil jsem si koupil Nokia 6210 (?) až ve 3. ročníku střední školy asi za 5 999 Kč. Nejrychlejším počítačem byl v místním Centru volného času počítač Pentium 133 Mhz s Windows 95 a odhadem 16 MB RAM.

Na internetu si pamatuji ještě samostatný web Post.cz a také vznik Centrum.cz, kdy spustili soutěž o sbírání kreditů. Za ty jste mohli získat pár MB prostoru v e-mailu navíc. Na Lide.cz byl cosi jako katalog kontaktů. Pamatuji samostatný Email.cz, kde byla mimo jiné rubrika "Eva/Adam" umožňující hodnocení člověka pomocí nějakého žebříčku (na tomto principu dnes fungují weby typu Líbímseti.cz).

Pamatuji a psal jsem články na staré Novinky.cz. Tehdy to byl magazín, kde mohli psát lidé z "ulice". Vzpomínám na dobu, kdy se je rozhodl Ivo Lukačovič přeměnit na dnešní zpravodajský magazín Novinky.cz.

Vzpomínám si na Neviditelnypes.cz na vlastní doméně. Zažil jsem a podporoval jsem akci Bojkot.cz v roce 1998, kdy se na jeden den skoro všechny weby českého internetu zastavily, aby vyjádřili svůj protest proti zdražování tehdejšího internetu v podání SPT Telecomu.

Na internet jsem se z domova připojoval jen ve večerních hodinách pomocí vytáčeného připojení (dial-up, měli jsme na serfování pár "volných minut"), ze školy nebo od táty v práci.

Pamatuji službu Misto.cz, která poskytovala prostor zdarma. Pamatuji Kudykam.pinket.cz, která upozorňovala na zajímavé stránky českého internetu. Vzpomínám i na staré Navrcholu.cz, které bylo neomezené a zdarma pro nekomerční stránky. Využíval jsem i výměník reklamních ploch Mr.Lin(x) (dnes Newlinx.adrenaline.cz).

Vzpomínám i na začátky Bonusweb.cz, který dělal Vreco (dnes ve Stream.cz) a samotného zakladatele jsem potkával ve škole, kterou jsem studoval.

Byly to skvělé doby. Když mi bylo šestnáct, měl jsem asi deset e-mailových schránek, několik prvních webů a hlavu plnou ideálů :o).

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools