Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Internetový trh: české blogovací systémy

Pro jeden webový projekt jsem si kdysi vytvořil přehled aktuální situace na trhu s českými blogovacími systémy. Na 4,5 milionu uživatelů českého internetu připadá celkem přibližně 12 služeb, kde si zájemce může založit svůj blog. V přehledu nejsou započítány služby typu eStranky.cz. Pokud by na trh s blogovacími systémy chtěl vstoupit další hráč, musel by se výrazně odlišit od ostatních. V opačném případě nemá podle mého názoru šanci se bez zvýšených nákladů na reklamu prosadit.

V tuto chvíli je na českém trhu přibližně deset známých blogovacích systémů, které nabízejí lidem možnost založit si osobní deníček. Pooh.cz, Brouzdej.cz, Blogy.SME.sk a AcidLog jsou typicky čistě komunitní servery. Hlavní obsah daného serveru tvoří články místních bloggerů.

Průměrná návštěvnost Blogy.SME.sk dle Toplistu je 18 590.20 návštěvníků denně. Pooh.cz navštíví podle Toplistu 3862.19 návštěvníků denně. Podle iAuditu navštívilo v březnu Pooh.cz za měsíc 66 410 unikátních návštěvníků, Brouzdej.cz navštívilo za měsíc 13 817 unikátních návštěvníků.

Trh komunitních blogovacích systémů je v podstatě obsazen silnými hráči a nelze očekávat, že se v této části podaří vybudovat další komunitní server. Pokud budou vznikat komunitní blogovací servery (kolaborativní blogy), je možné očekávat, že to bude v rámci přidružení k již existující komunitě a obsahu (například blog.lupa.cz).

Veřejné blogovací systémy
Dalším typem jsou veřejné blogovací systémy. Tyto systémy neobsahují na titulní straně seznam příspěvků svých čtenářů, zaměřují se masově na velké množství lidí a komunita se navzájem prakticky nezná. Tematicky podobné weblogy se navzájem sdružují a bloggeři na sebe odkazují. Trh ovládají tři silní hráči: Bloguje.cz, Blog.cz a Blogy.Lide.cz. Veřejnou registraci nabízí také Brouzdej.cz.

Blogy.lide.cz obsahují 45 809 registrovaných blogů. Bloguje.cz obsahuje celkem 12 600 registrovaných weblogů. Brouzdej.cz obsahuje 1 552 registrovaných blogů. Počet blogů na Blog.cz není známý.

Uživatelé na Lide.cz napsali 984 732 příspěvků. Na Brouzdej.cz bylo dosud zveřejněno 4 688 příspěvků (z toho některé byly vymazány, jedná se o počet unikátních ID pro každý příspěvek). Čtenáři napsali 7 753 názorů. Počet příspěvků na Bloguje.cz a Blog.cz není známý.

Mediální pokrytí
Bloguje.cz zaznamenalo ve sledovaném období celkem 307 zmínek v médiích, přičemž zásluhu na tomto výsledku mají články Ostravaka Ostravskeho v MF DNES a citace URL zajímavých bloggerů v médiích. Lide.cz byl v médiích zmíněn 265x. Brouzdej.cz bylo v médiích zmíněno celkem 45x. Blog.cz byl v médiích zmíněn 37x. V případě Blog.cz a Brouzdej.cz převažují informativní články o samotném systému a novinkách.

Bloguje.cz dlouhodobě nevyužívá a neplánuje PR aktivity a nevydává tiskové zprávy. Provozovatel Blogy.lide.cz disponuje vlastním PR oddělením a pravidelně se věnuje nejen komunikaci s médii, ale také propagaci svého komunitního portálu. Provozovatel Blog.cz má vlastní PR agenturu.

Závěr

Konkurence na trhu blogovacích systémů je vzhledem k velikosti trhu velká. Na 4,5 milionu uživatelů českého internetu připadá celkem přibližně 12 služeb, kde si zájemce může založit svůj blog. Prostor pro psaní vlastního blogu nabízí z českých portálů Seznam.cz a Atlas.cz. Centrum.cz o této možnosti neuvažuje.

Nepřímou konkurencí je Líbímseti.cz, které nabízí „Deníčky“. V případě zavedení plnohodnotného rozhraní představuje Líbímseti.cz další konkurenční subjekt. Kromě českých blogovacích systémů si mohou zájemci o blogování založit vlastní deníček v některém ze zahraničních systémů.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools