Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Můj milý blogísku

Několik malých úvah o tom, jak to vidím jako provozovatel jednoho českého blogovacího systému. Jak se bude rozvíjet Brouzdej.cz? Chystám nějaké novinky?

Zrovna nedávno jsem se díval do MySQL databáze Brouzdej.cz na počet založených blogů. Od konce roku 2002 zde vzniklo 2 913 blogů, napsáno bylo 6 245 příspěvků a úctyhodných 9 201 názorů. Databáze zabírá celkem 12 MB.

Návštěvnost se drží na stabilních 10 000 unikátních návštěvníků měsíčně podle iAuditu.

Občas mám nostalgickou náladu a dívám se na starší příspěvky. S bráchou jsme po nocích vyvíjeli lepší verzi systému, Pavel ochotně opravoval moje chyby a řešil problémy, které jsem mu nahlásil. Snažil jsem se také, aby na webu každý den něco vycházelo. Dělal jsem si starosti, když noví bloggeři neblogovali. Dnes je to jiné. Jsem sice na Brouzdej každý den, ale to jen, abych zkontroloval nové příspěvky, smazal ty testovací a jednou za čas se podíval do diskuse.

Nedávno jsem byl s bráchou v restauraci a bavili jsme se nad budoucností Brouzdej.cz. Podle něho má doména daleko větší možnosti než nabízí v současné době. Vysvětlil jsem mu, že je důležité dodržovat jednou zvolené zaměření značky. Dokud mi bude doména patřit, bude zde běžet pouze blogovací systém.

Ptal se také na otázku vlastního serveru. Tehdy jsem zjistil, že vlastně nemám ambice, abych z Brouzdej.cz udělal něco jako Bloguje.cz. Nechci tady mít tisíce blogů, vlastní server a tím i vyšší náklady na provoz. Nemám dostatečné technické znalosti, abych si spravoval vlastní stroj s operačním systémem Linux. Případné výnosy by také nepokryly náklady na serverhosting. Ve všech svých projektech se přitom snažím, aby byl web na nule a nikoliv v červených číslech.

V hlavě mám spousty nápadů, co bych chtěl změnit, zlepšit nebo opravit. Na něčem velmi pomalu pracuji, ale je to běh na dlouhou trať. Rozhodně je to můj úkol pro tento rok.

Ctím takovou zvláštní tradici. Jezdím pravidelně na English Camp, což je prima akce mimo civilizaci. Pokaždé se tam něco maluje na tričko. Kdysi jsem si nakreslil tričko s logem Brouzdej.cz a ten rok jsem také na tomto webu spustil nejvíce novinek. Loni bylo na tričku Začínej.cz, které jsem spustil a úspěšně běží. Letos tam bude zcela nová značka...

Další projekt bych rád spustil v betaverzi někdy začátkem příštího roku. Takže konec řečí, jde se do práce.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools