Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Uživatelské zkušenosti s portálem Peprnet.cz

Návštěvník se zřejmě jako první setká s velmi neobvyklým řešením hlavní stránky, která obsahuje tři neustále jezdící pruhy s grafickými upoutávkami jednotlivých článků. V době psaní článku se mi na portálu Peprnet.cz podařilo ke článku připojit samospustitelný EXE soubor. Portál tedy v tuto chvíli může sloužit také k šíření škodlivého kódu nebo počítačových virů.

Návštěvník se zřejmě jako první setká s velmi neobvyklým řešením hlavní stránky, která obsahuje tři neustále jezdící pruhy s grafickými upoutávkami jednotlivých článků. V alternativním prohlížeči Opera se kromě obrázků pohybuje také spodní posuvník. Pohyblivé obrázky jsou v tomto případě použity nevhodně, působí rušivě a uživatel se nemůže dostatečně soustředit na čtení. Podle Jakoba Nielsena, světově uznávaného odborníka na použitelnost, je chybou používání pohyblivých objektů na webové stránce.

Pokud vás vybraný článek na hlavní stránce zaujme, možná budete po kliknutí na obrázek překvapeni. Některé odkazy poutají sekci, články a část z nich vede na teprve připravované a v tuto chvíli prázdné webové stránky. Jiné pro změnu odkazují na hlavní stránku. Uživatel v tomto případě klikne a zůstane tam, kde se původně nacházel, což je další výrazná chyba v použitelnosti. Webová stránka by neměla nikdy odkazovat sama na sebe. Uživatel očekává zcela konkrétní obsah a jestliže po kliknutí dojde k načtení původně prohlížené stránky, bude zřejmě návštěvník webu zmatený a nepochopí, proč se nezobrazil požadovaný článek.

Obrázky na hlavní stránce také neobsahují alternativní texty (tag ALT), takže uživatel s vypnutými obrázky nebude vědět na co kliká a zrakově postižený uživatel si na úvodní stránce rovněž nic nevybere, protože hlasové čtečky v současné době nezvládnou popisovat obsah obrázku. Problémy mohou mít také lidé s poruchou soustředění, kterým pohyblivé upoutávky znesnadňují jejich čtení. Na některých stránkách rovněž není možné zvětšit písmo pomocí příslušné volby v prohlížeči Internet Explorer. Všechny tyto chyby jsou překážkou pro některé uživatele se specifickými potřebami. Odhaduje se, že handicapovaní lidé mohou tvořit 20 – 30 % návštěvníků webu. Přitom vytvoření přístupných webových stránek vstupní náklady nijak nezvyšuje. Stačí pouze dodržet například metodický návod Blind Friendly Web nebo Pravidla pro tvorbu přístupného webu vydaná Ministerstvem informatiky. Nutno ovšem podotknout, že se na přístupný komerční web zatím nevztahuje žádná zákonná povinnost.

Tyto nedostatky jsou viditelné na první pohled. Případné další nesrovnalosti by mohlo zjistit uživatelské testování a hlubší analýza celého webu. Autorům projektu bych doporučil přepracování hlavní stránky, odstranění pohyblivých upoutávek, zpřístupnění portálu pro handicapované návštěvníky a skrytí zjevně nedodělaných částí webu. Rozpracované stránky najdete v sekci s názvem Celebrity o sobě, kde vás místo obsahu čeká strohá informace „Prezentace se připravuje“ nebo „V této kategorii nebyla nalezena žádná celebrita“. Lze ovšem přepokládat, že se v těchto sekcích postupně nějaký obsah objeví.

Nezvykle umístěná navigace rozděluje celý portál na tři části. První se jmenuje Oko, přičemž obsah této části vytvářejí registrovaní uživatelé nebo-li Peprníci. Tvůrci webu k tomu v úvodu říkají „Sekce oKo se asi nebude líbit každému“ a mají pravdu, protože HTML kodér zřejmě zapomenul stránku zkontrolovat také v prohlížeči Opera. Jednotlivé příspěvky se překrývají, takže je není možné v tomto prohlížeči přečíst. Podle statistik Rankings.cz používalo za poslední tři týdny prohlížeč Opera zhruba 3 % uživatelů (cookies). Osobně bych od projektu s celkovým rozpočtem 10 813 000 Kč čekal, že bude podporovat všechny důležité prohlížeče.

Pokud chcete přispívat na portál Peprnet.cz, musíte se registrovat. Poté získáte svůj osobní prostor, zde nazvaný jako „redakční stolek Peprníka“. Když napíšete svůj první článek, je zveřejněn pouze na vaší osobní stránce. Chcete-li článek přesunout mezi ostatní redakční obsah, upozorníte správce portálu pomocí funkce s prapodivným názvem „odeslat košilkou“. Přihlášený uživatel získává za registraci, přihlášení, příspěvky do diskusí, posílání SMS, čtení, psaní článků a další aktivity body (pepře). Zatím však není možné nasbírané přepře utrácet za zajímavé zboží zveřejněné v sekci „Motivační spirála“, ale tvůrci projektu slibují, že bude uvedena do provozu v nejbližších dnech.

Jednotliví uživatelé se rovněž mohou spojit a vytvořit společný prostor pro své příspěvky. V takovém případě „redakční stolek Peprníka“ zaniká a dotyčný uživatel se stává součástí své komunity, zde nazvané jako Mafie. Samotné redakční rozhraní není příliš intuitivní a například u možnosti nahrávání souborů zcela chybí informace o případném omezení jejich velikosti. V době psaní článku se mi na server Peprnet.cz podařilo úspěšně nahrát ke článku spustitelný EXE a další typy souborů.

Taková volnost samozřejmě představuje určité bezpečnostní riziko, protože tímto způsobem mohou být prostřednictvím článků šířeny trojské koně, počítačové viry nebo jiný pro počítač škodlivý obsah. Z nahraných multimédií dokáže Peprnet zobrazovat pouze obrázky , a tak se pohodlné přehrávání videa přímo na stránkách ve stylu YouTube nekoná. Rovněž bude zajímavé sledovat, jak si provozovatelé serveru poradí s obsahem porušujícím autorská práva nebo dokonce zákon.

Mezi další část Peprnet.cz patří Celebrity Fórum, které tvoří zajímavosti o známých osobnostech showbyznysu a sekce Celebrity o sobě, což jsou v podstatě osobní stránky do projektu zapojených hvězd a osobností. Čistě redakční částí je Zrcadlo, nicméně i tady se mohou objevit příspěvky od čtenářů.

Tvůrci projektu mají jistě dobré nápady a snahu, kterou místy kazí technické provedení nebo nedotažené uživatelské rozhraní. Další informace naleznete v článku Zaslouží si Peprnet.cz anticenu?.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools