Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Diskuse na webu: Pravidla hry podle majitele

Nedávno jsem byl v jedné bouřlivé internetové diskusi obviněn z cenzurování názorů na svém weblogu. Ve svém blogu jsem si totiž opět zapnul moderovanou diskusi. Každý názor čtenáře musím před zveřejněním schválit. Moderované ohlasy jsem si zapnul poté, co se v diskusi pod mými články začaly opět objevovat nesmyslné příspěvky.

Pokud se domníváš, že budeš méně směšný a tragikomický, když všude, odkud máš klíče, zabráníš tomu, aby ti tam lidé psali, že jsi směšný a tragikomický, tak se mýlíš a hrozí ti udušení pískem.
(...)
Jedny z tebou nejvíce opovrhovaných a očerňovaných komentářů pod tvými články byly právě ty moje. Nesčíslněkrát jsi někde vykřikoval, že podobné nesmysly nebudeš na své půdě trpět.

Tyto dva příspěvky mi v bouřlivé diskusi adresovat člověk s přezdívkou Pepa Sádra, který má svůj blog zcela bez možnosti diskuse pod články. Tento človíček si tedy stěžoval, že jsem mu nezveřejnil několik jeho komentářů (ukázka). Odkazovaný komentář jsem si poctivě přečetl. Stejně poctivě a pečlivě čtu všechny ostatních příspěvky čtenářů. Zveřejňovat je ovšem nemusím a stejně tak nepovažuji za nutné vysvětlovat, proč jsem nějaký ohlas zveřejnil a jiný nikoliv.

Nejde o cenzuru
Podle stanoviska legislativního odboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se cenzurou obecně rozumí soubor opatření ze strany veřejné moci, kterým je omezována svoboda projevu. Definici cenzury obsahoval dnes již zrušený tiskový zákon (zákon č. 81/1966 Sb.) a v současné době není pojem cenzury v právních předpisech určen.

Pokud tedy někdo (je lhostejné zda blogger nebo majitel velkého zpravodajského serveru) zasahuje do diskuse čtenářů, jde o projev oprávnění vlastníka stanovit si podmínky, za kterých jsou jím poskytované služby zpřístupněny veřejnosti. Nejedná se o vrchnostenský zásah orgánu veřejné moci do práv a svobod. Podle legislativního odboru lze souhlasit s tím, že takový zásah představuje omezení svobody lidského jednání. Nicméně toto omezení svobody se týká pouze případného zveřejnění nebo nezveřejnění příspěvku. Čtenáři nikdo nebrání, aby na článek reagoval. Svoboda projevu tedy tímto způsobem není omezena.

Když to shrneme, tak moderované diskuse svobodu projevu čtenářů neomezují. Čtenář může napsat libovolný ohlas a názor na konkrétní zveřejněný článek. Kdyby na tomto webu nebyla možnost diskuse pod články, může zájemce o případnou diskusi využít například e-mail a napsat autorovi. Svoboda projevu návštěvníků Brouzdej.cz tedy není ničím omezena. V případě, že některý z našich bloggerů e-mail neuvádí, je možné příspěvek zaslat na adresu blog(zavináč)brouzdej.cz.

Nesmyslné příspěvky některých diskutujících
Moderované diskuse jsem si opět zapnul, protože se začaly objevovat nesmyslné komentáře mimo téma článku. Například pod příspěvkem o soutěži Top Talent Award se objevily vzkazy jako například "HAF!", "Vinen!" a "vlozil jsem". Jak to souvisí s tématem mého zápisku?

Pavel Satrapa kdysi napsal článek Netiketa. Věnoval se v něm pravidlům slušného chování v rámci internetu. Jedno z doporučení se týká i příspěvků ke článkům: "Buďte struční. Pište k věci a omezujte balast. Nemáte-li co nového k tématu sdělit, raději nepište vůbec."

Netiketu samozřejmě nelze brát doslova. Rovněž není dle mého názoru příliš vhodné autora takového příspěvku veřejně kritizovat či pranýřovat. Satrapa radí, aby se prohřešek proti netiketě vyřizoval soukromým dialogem. Na druhou stranu v případě, že někdo porušuje pravidla úmyslně (a to je výše uvedený příklad příspěvků mimo téma), je na místě i veřejné napomentutí.
Mojí první reakcí bylo opětovné zapnutí moderovaných diskusí. Pisatele nesmyslných příspěvků toto omezení odradilo. Jejich "HAF" a podobné nesmysly jsem si přečetl, ale nezveřejnil. Je to moje právo.

Pepa Sádra, dílo a život
Zvláštní je, že Pepa Sádra vystupuje ostře proti této "cenzuře" a přitom si nedokáže pohlídat mazání příspěvků ve svém diskusním klubu. Dokonce nedávno veřejně oznámil, že hodlá některé příspěvky smazat (screenshot). Jednou za čas se v jeho diskusi objeví rozhořčený příspěvek některého z diskutujících, který kritizuje mazání názorů. A stejný Pepa Sádra je mimochodem i autorem následující výhrůžky:

Chtěl kompost, tak ho má. A může být hůř, když bude pokračovat. Někdo si zjistí jeho pravou identitu (...). Pak ta kompostace nabere mnohem osobnější rysy.

Podotýkám, že nejde o dialog dvou zahrádkářů :-). Osobnější rysy = dotyčný člověk se bude pranýřovat a špinit za každou cenu veřejně, přičemž vandalové budou bez sebemenšího červenání používat občanské jméno své oběti. Jistě se dočkáte i nějakých fotomontáží a samozřejmostí je také zveřejňování různě pokoutně získaných informací o dané osobě. Kompost a kompostace je termín pro virtuální šikanu druhých lidí.

Názvy jsou odvozeny od kontroverzního serveru Kompost.cz, který v tichosti umřel. "Původní Kompost.cz si na českém internetu rychle získal malou, ale oddanou a aktivní skupinu příznivců. Zároveň s tím, jak jeho produkce klesala, stoupal relativní význam webového diskusního klubu Kompostu a komunity čtenářů původního Kompostu a diskutérů, která se kolem něj utvořila." (zdroj: Wikipedia).

Stejně tak Pepa Sádra a spol. neměří všechno stejným metrem, jak správně podotýká jiný příspěvek. "Když vlítne hejno komposťáků na nějaký lapidušší klub a začne tam dělat bordel a oni je zabanujou nebo mažou jejich příspěvky, to je hned křiku, ale když to samé učiníte ve vašem klubu, tak je všechno v pořádku a pokrytectví v tom žádné není."

Je tedy otázkou, proč zrovna Pepa Sádra je takový bojovník proti "cenzuře". Rovněž je otázkou, zda může rozum a chtíč zůstat trvale v opozici.

Názory na "cenzuru" příspěvků
Většinový vlastník a šéf portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič komentáře na svém weblogu nemá komentáře skrývá. Nicméně je možné je zobrazit pouhým vypnutím stylů. Důvod vysvětlil ve svém blognutí s názvem Komentáře na ILblogu? Poraďte jak na to: "Na Internetu se však vyskytuje i pěkná řádka hrubiánů, či lidí, kteří do komentáře napíší asdf asdf a odešlou jej, aby viděli co se stane. Čerstvé zkušenosti máme z herního serveru Hrej.cz, kde jsme anonymní komentáře zapnuli, a teď je čeká opětovné vypnutí."

Martin Malý, zakladatel serveru Bloguje.cz ve svém zápisku tvrdí: "Každý majitel webu, který nabízí možnost přidat komukoli nějaký komentář, má podle mého názoru plné právo smazat jakýkoliv komentář, pokud to uzná za vhodné. Nejde o cenzuru ani o omezení svobody slova (žádná moc dotyčnému nezakazuje, aby svůj názor publikoval), jde pouze o uplatnění vlastnických práv. Jakékoli pohoršování se nad tímto chováním je zcestné."

Podobný pohled na věc má i Radek Hulán ve svém blogpostu Cenzura!:
"Cenzura je zásadně aktivita státu či podobného orgánu, který se tak snaží prosadit svoje politické, náboženské či jiné cíle a mocensky ovládat lidi. Soukromý subjekt nemůže praktikovat cenzuru, maximálně může tak uplatnit moderování diskuse. Problém většiny lidí je, že nechápou pojem soukromé vlastnictví."

Poznámka: Diskuse mezi mnou a člověkem s přezdívkou Pepa Sádra proběhla veřejně v rámci volně přístupného diskusního klubu. V článku uvedené citáty jsou veřejně přístupné v diskusním klubu. Zároveň ctím právo Pepy Sádry na používání přezdívky a neodhaluji jeho skutečné občanské jméno.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools