Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Rok 2005: Plný překvapení, novinek a zážitků

Když jsem slavil Silvestr v roce 2004, ptal jsem se sám sebe, jaký bude letošní rok. Během roku 2005 se postupně měnil můj názor na komunitu komposťáků. Bylo to dáno i tím, že jsem s nimi aktivně komunikoval a snažil se je pochopit. Letos jsem také navštívil řadu povedených akcí a představil některé novinky na Brouzdej.cz.

Okouní DS V prosinci roku 2004 jsem objevil na Okoun.cz diskusní klub s názvem Radim Hasalík: dílo a život. Jednalo se o další způsob satiry komunity lidí, kteří se sdružují kolem serveru Kompost.cz. Při příležitosti výročí tohoto klubu prohlásil jeho zakladatel Pepa Sádra: "Já šířím tímto a pouze tímto klubem jinou myšlenku - tedy že Radim je boží hovado a že by bez něj bylo na síti méně legrace." Stejní lidé se také objevují ve "fanklubu", který letos založili autorovi Blog počítačového nadšence.

Během roku 2005 se postupně měnil můj názor na komunitu komposťáků. Bylo to dáno i tím, že jsem s nimi aktivně komunikoval a snažil se je pochopit. Komposťáci jsou pouze svérázná komunita skutečných lidí, kteří se nějakým způsobem mezi sebou baví. Jejich biblí je snímek Klub rváčů a 12 opic. Když si přečtete recenzi, možná vám to něco začne připomínat: Formuje se armáda, která má nastolit nový řád, zrodivší se z absolutního chaosu (likvidace center kreditních společností a centrálních obchodních systémů). Přestože se někteří z nich tváří naoko vážně a předstírají určité tajuplné vyšší cíle, nepředstavují podle mého názoru pro společnost žádné nebezpečí.

Šablony Jak šel čas na Brouzdej.cz
22. ledna jsme spustili novou a vylepšenou verzi Brouzdej.cz. Nová verze podporuje PDA (kapesní počítače) a je rovněž přizpůsobena pro handicapované uživatele. Zároveň došlo k úpravě jednotlivých skriptů, takže je náš společný weblog o trochu rychlejší než původní verze. 9. února byly změněny internetové adresy pro články a blogposty. Namísto dlouhé a složité adresy ve tvaru blogy/radimh/?pg=z&clanek=1683 jsme začali používat mnohem kratší URL.

16. března jsme bloggerům umožnili, aby si nastavili diskuse pod články. Blogující uživatel si může vybrat mezi moderovanou, zakázanou či neomezenou diskusí. Příspěvky čtenářů se v prvních případech ukládají do redakčního systému. 18. března si mohou autoři deníčků poprvé vybírat z různých vzhledů svého blogu. Náš společný weblog také zmínil ve svém zápisku zakladatel Seznam.cz.

4. srpna je zavedeno opatření proti spamu v komentářích. Lidé v diskusi musí odpovědět na kontrolní otázku. 27. srpna spouští Brouzdej.cz jako první český blogovací systém podporu zvukových příspěvků, nebo-li podcastu. Zavedení podcastu má velice kladnou odezvu v českých médiích a weblozích.

3. - 4. září dostali bloggeři možnost využívat HTML editor. Příspěvky tedy mohou psát i bez znalosti jazyka HTML. Čtenáři blogů mohou od tohoto data hodnotit příspěvky našich deníčkářů. Je také možné hodnotit celý blog a poslat autorovi vzkaz.

2. října oznamujeme spuštění vlastního vzhledu blogu pro každého. Pomocí průvodce je možné nastavit vlastní vzhled blogu. Uživatel si vybere obrázek, velikost a typ písma, barvu pozadí i textu a zarovnání stránky. Experti a zkušenější bloggeři naopak využijí HTML editor. Další drobnou novinkou je hodnocení blogu, článků a posílání vzkazů. 21. října je celý weblog zařazen do monitoringu médií Newton I. T. Vybraní autoři deníčků mají anvíc přístup do speciální on-line aplikace, která umožňuje vyhledávat libovolná témata ve všech českých médií včetně rádia a televize. Archiv sahá až do roku 1996.

11. listopadu přibyla na Brouzdej.cz další funkce. Uživatel si může uspořádat vlastní chat s osobností. 29. prosince získávají všichni uživatelé zcela automaticky adresu blogu ve tvaru jmeno.Blocek.cz. Původní adresy (brouzdej.cz a tajne.cz) jsou stále v provozu.

A kousek osobního pohledu
V roce 2005 jsem si užil svůj poslední Invex, kauzu s Unií vydavatelů a pár opravdu vydařených akcí. Mezi tyto povedené akce určitě počítám párty Atlas.cz a vánoční večírek filmu Experti). Zažil jsem jeden i jeden úžasný letní tábor s názvem English Camp, který bych rád navštívil i v příštím roce. Přestěhoval jsem se, takže musím každý den do práce dojíždět. Před tím jsem bydlel jenom pár kroků od sídla svého zaměstnavatele.

Začal jsem se rovněž více věnovat vaření, takže jsem rozšířil seznam svých oblíbených jídel o bábovku, makovec a perník s čokoládovou polevou. Vyzkoušel jsem také pikantní kung-pao. V roce 2006 bych chtěl v kuchyni trávit ještě více času.

Rád bych častěji jezdil na různé hudební festivaly a podobné akce. Letos jsem byl na Sázava festu a Mezi ploty. Poprvé po dlouhé době pojedu na Invex pouze jako návštěvník. Po třech letech si konečně veletrh pořádně projdu a zřejmě si také u stánku IDG koupím nějaký IT časopis.

V hlavě mám ještě pár tajných přání, ale ty nebudu zatím prozrazovat. Užijte si posledních pár hodin letošního roku a vstupte do toho nového s radostí a energií. Snad se nejen tady opět za rok setkáme...

PF 2006

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools