Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Brouzdej.cz: Spouštíme podcast (beta)

Slovo podcast vzniklo ze slov iPod (multimediální přehrávač) a broadcast, což znamená v překladu vysílání. Pokud nějaký web nabízí podcast, umožňuje svým návštěvníkům stáhnout příspěvky ve zvukovém formátu. Ze čtenáře se tedy stává posluchač. Na českém Internetu se podcast označuje také jako audio RSS. Podle mých testů ostatní české blogovací systémy podcast zatím neposkytují. Brouzdej.cz je tedy zřejmě prvním českým blogovacím systémem, který zavádí podporu podcastu. Snad se ostatní brzy přidají.

Podcast může být příspěvek, který autor celý namluvil a převedl do MP3. Poslouchání takového zápisku je pro návštěvníka weblogu zajímavé, protože slyší skutečný hlas tvůrce weblogu. Na druhou stranu je jistě příprava zvukového blogu náročná na čas. Touto cestou se zkusil vydat například zvukový deník.

Druhou možností je využití automatické čtečky, která zápisek převede do audio formátu. Tímto způsobem jsou vyřešeny podcasty pro weblogy počítačového nadšence, Marigold a spousty dalších. Pokud chce některý z bloggerů využívat tuto službu, musí se obrátit na Daniela Pédera ze společnosti Infoset, s.r.o.. Přesně podmínky spolupráce zatím neznám, ale byl jsem provozovatelem ubezpečen, že by spolupráce neměla být žádný problém. Stejný člověk mimochodem stojí za weblogem Audio RSS a Podcast, který se tomuto fenoménu částečně věnoval.

Rozhodl jsem se nabídnout podcast pro bloggery z Brouzdej.cz a naše čtenáře nezávisle na případné spolupráci s firmou Infoset. V úvahu připadalo pouze využití pomocí automatické čtečky, přičemž převod zápisku do zvukového formátu měl proběhnout on-line. Protože stávající řešení neumožňuje on-line převod do MP3, musel jsem se spokojit s poněkuď větším souborem typu WAV. On-line převod delších příspěvků zabral trochu času, takže jsem nakonec přidal podporu podcastu pouze pro krátké zápisky (blogposty) a články zřejmě vyřeším později i jiným způsobem.

Pohled do zákulisí
Jak tedy současná betaverze podcastu (audio RSS) na Brouzdej.cz funguje? Autor weblogu si v nastavení zapne podporu hlasového výstupu a vybere, jestli jeho krátké zápisky bude předčítat ženský či mužský hlas. Ukázku tohoto nastavení vidíte na následujícím obrázku:

Podcast nastavení

Další nastavení není potřeba. Když autor napíše svůj krátký zápisek, je po odeslání on-line převeden do formátu WAV a uložen na disku u našeho webhostera. Zároveň se zobrazí u krátkého zápisku ikonka s odkazem Poslechni si, která umožní krátký zápisek stáhnout na pevný disk návštěvníka. Ikonka a odkaz pro stažení podcastu se objevuje přímo při prohlížení článků (na hlavní stránce je nutné kliknout na odkaz [Více]). V případě, že si blogger podporu podcastu nezapnul, odkaz ke stažení se nezobrazuje. Nově zveřejněný blogpost se zároveň objeví ve společném Audio RSS.

Podcast - poslechni si

Protože je Brouzdej.cz nekomerční a neziskové, ukládá se na disk pouze posledních 10 zápisků. Větší počet zvukových souborů by zcela jistě snížil diskovou kapacitu, což by mohlo způsobit problémy bloggerům, kteří podcast nevyužívají. Služba zatím běží v testovací verzi, takže předem uvítám připomínky a nápady návštěvníků i samotných bloggerů.

Podcast a jiné blogovací systémy
Díval jsem se do nastavení a ostatních blogovacích systémů, jestli tuto funkci podporují. Prošel jsem uživatelské nastavení blogovacích systémů Blog od Jyxo, Xblog, Bloguje a Blogy Lidé. Nikde jsem zatím nastavení pro podcast nenašel. Poctivě jsem zveřejnil několik testovacích článků, ale audio RSS u těchto systémů skutečně chybělo.

Brouzdej.cz je tedy zřejmě prvním českým blogovacím systémem, který svým uživatelům nabízí podporu podcastu. Věřím, že se další blogovací systémy brzy přidají. Budou-li provozovatelé těchto systémů potřebovat, mohou mne kontaktovat. Rád se s nimi podělím o získané zkušenosti a poznatky. Na vývoji podpory podcastu pro náš weblog se také podílel zkušený programátor Pavel Ptáček.

Zdejším bloggerům přeji hodně vydařených zápisků a čtenářům příjemný poslech :-).

Související odkazy
Podcast - revoluce v internetovém vysílání
Audio RSS blog
Zvukový deník (klasický namlouvaný podcast)
Česko hledá podcast star
První český podcast - Český Rozhlas

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools