Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Internetová asociace: Příliš mnoho nejasností

Publicista Daniel Dočekal informoval čtenáře svého blogu, že na Internetu existují stránky Internetové Asociace. Zároveň v souvislosti s tímto sdružením odhalil určité nesrovnalosti. Sdružení údajně není registrováno u Magistrátu hlavního města Prahy a jeho zástupci nechtějí anebo nemohou vyvrátit zjištěné skutečnost. Pochybnosti také panují ohledně sídla asociace, které opět zástupce společnosti nechtěl na telefonický dotaz potvrdit.

Publicista Daniel Dočekal informoval čtenáře svého blogu, že na Internetu existují stránky Internetové Asociace. Zároveň v souvislosti s tímto sdružením odhalil určité nesrovnalosti. Toto sdružení právnických osob o sobě uvádí:

Sdružení „Internetová Asociace“ (dále jen IA) je zájmovým sdružením právnických osob, založeným dle § 20f a následujících zákona č. 40/1964 Sb., Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. Stanovy Internetové Asociace

Zástupce sdružení uvedl v odpověď na dotaz: "Registrace (sdružení, pozn. autor) proběhla zcela bez problému".

Podle § 20f až § 20j zákona č. 40/1964 Sb. sdružení nabývá právní způsobilosti zápisem do registru sdružení vedeného u krajského úřadu příslušného podle sídla sdružení. "Magistrát hl.m.Prahy mi poskytl písemné vyjádření, že Internetová asociace není doposud registrována," tvrdí Daniel Dočekal ve svém článku. Sdružení tedy zřejmě v tuto chvíli oficiálně neexistuje, není řádně registrováno a nemá právní způsobilost. Z důvodu pochybností jsem pro účely tohoto článku požádal písemně zástupce sdružení o poskytnutí kopie potvrzení o registraci zájmového sdružení právnických osob a případně také osvědčení od finančního úřadu. "Na výše uvedené informace máte dle zákona o svobodném přístupu k informacím pravděpodobně nárok. Avšak uvedené informace lze z našeho pohledu považovat za utajované skutečnosti. A proto je nesmíme poskytovat subjektům, které nemají k těmto informacím přístup," odpověděl mi zřejmě předseda asociace Ing. Petr Kavánek.

Později jsem dalším e-mailu objevil doplnění: "A vůbec nechápu co je někomu do našich stránek a do našich členů a do našich aktivit. Teď nám hrozí, kvůli takovým jako jste Vy kontrola z NKU," napsal mi z e-mailu info@clen.info člověk uvedený jako P.K.

Na tuto otázku mohu odpovědět jednoduše. Pokud by bylo sdružení oficiálně registrováno (tedy v souladu se zákonem), neměl bych sebemenší důvod na aktivity sdružení upozorňovat. Požadované dokumenty by vyvrátily zjištění Daniela Dočekala a tyto rozpory. Například sdružení právnických osob CZ NIC transparentně zveřejnilo dokument registrace zájmového sdružení právnických osob a dále osvědčení o registraci na finančním úřadě. Ostatní sdružení právnických osob také většinou na svých stránkách uvádějí přidělené IČO a DIČ (CZ NIC, Sdružení pro internetovou reklamu). Naopak sdružení Sekce vydavatelů internetových titulů na svých stránkách tyto údaje neuvádí, protože nemá právní subjektivitu a je pouze sekcí řádně registrovaného sdružení Unie vydavatelů. Hru s otevřenými kartami hraje rovněž Asociace.BIZ a podobných příkladů bych jistě našel mraky. Podle mých osobních zkušeností mají všechna tato jmenovaná sdružení zájem informovat o své činnosti či odpovídat konkrétně na dotazy. Ve své komunikaci s nimi jsem se nesetkal s mlžením či jinými nesrovnalostmi. Naopak netransparentních a "utajených" asociací je dle mého názoru jako šafránu.

Internetová Asociace (IA) na svých webových stránkách zveřejňuje jako sídlo ulici Senovážné náměstí 23, Praha 1. Zástupce společnosti nechtěl v telefonickém rozhovoru potvrdit, kde jejich asociace přesně sídlí. Původně však uvedl, že Internetová Asociace využívá prostor společnosti Solution. Posléze mi předal svého kolegu, který mi nebyl ochoten vysvětlit, kde přesně jejich asociace sídlí. "Naši členové ví kde sídlíme a znají nás s námi pořádaných akcí. Naše sdružení je v současné schvíli uzavřeno vůči novým subjektům z kapacitních důvodů. Do doby než se tato situace vyřeší jsme se s ostatními členy dohodli na informačním embargu. Které platí všude a na všechno," vyjádřil se na můj dotaz e-amilem zástupce asociace s podpisem P.K. Pracovník recepce v budově na Senovážném náměstí 23 tuto asociaci neznal a její jméno nenaleznul ani po pečlivém prohledání seznamu všech firem, které v budově sídlí. Zástupcem asociace zmíněná firma, kde by měla asociace údajně sídlit však skutečně existuje. Total Solution jsem naleznul po chvilce pátrání (dveře číslo 329, budova A). Během mé dnešní návštěvy (kolem 14:00 - 15:00) byly vstupní dveře společnosti zamčené. Nikde nebyla žádná zmínka o Internetové Asociaci. Skutečné sídlo Internetové Asociace se tedy nepodařilo ověřit.

Vyskytly se také další nesrovnalosti. Ve svém e-mailu uvedl předseda sdružení, že je zaměstnancem IT oddělení společnosti DHL. "Personální oddělení DHL mi poskytlo písemné vyjádření, že žádný Petr Kavánek v DHL nepracuje," kontruje ve svém spotu Daniel Dočekal. ".U DHL pracuji již půl roku. A pokud věříte kecům nějakého Pavel Hegr (to bylo v komentáři), tak si jim věřte. Pokud jsi jste opravdu jistý, chlapsky se vsadíme. Pokud jsem zaměstnán v DHL zaplatíte za mě útratu v hospodě," slibuje předseda utajené Internetové Asociace v reakci na předešlé tvrzení.

Na svém webu uvádí IA své cíle a poslání. Cituji:

Základním posláním IA je rozvoj, standardizace a popularizace internetu, s hlavním cílem zvýšení transparentnosti a profesionality subjektů v oblasti využívání internetu a stát se uznávanou autoritou v oblasti poradenské a certifikační činnosti v České republice.

V sekci Často kladené otázky je mimo jiné napsáno, že je asociace zájmové sdružení právnických osob, tedy dle zákona neziskovou organizací, jejíž náplní je především odborná a vzdělávací činnost.

Neziskovost však podle mého názoru nevylučuje nutnost registrace a postupu podle zákona. Ta je přímo vyžadována zákonem č. 40/1964. Pokud však zástupci Internetové Asociace odpovídají na dotazy mlžením, nejsou ochotni doložit požadované dokumenty a tím jednoznačně vyvrátit zatím zjištěná fakta, odporují na první pohled svým vlastním deklaracím o nutnosti zvýšit průhlednost a profesionalitu subjektů v oblasti Internetu. Zároveň tím dávají prostor pro spekulace a chovají se podezřele. Možná namítnete, že obyčejným občanům či volným novinářům nepřísluší, aby nahlíželi do zřejmě důvěrných dokumentů Internetové Asociace. Žádný ze zákonů rovněž nenařizuje zástupcům IA vyvracet spekulace či vznesená obvinění. S takovou připomínkou musím souhlasit. Záhady kolem Internetové Asociace nejlépe objasní samotné úřady.

Zajímavé souvislosti
Na závěr ještě dodávám jednu zajímavost. Pokud napíšete adresu webu Internetové Asociace bez "www", zobrazí se vám stránka s titulkem "Tento server slouží pro placený webhosting pro klienty společnosti web-centrum.net". Stejná informace je uvedena také na web-centrum.net (ve variantě s "www" i bez). Taková webhostingová společnost neexistuje. Skutečným Vlastníkem této domény je však Total Solutions, které sídlí na stejné adrese jako Internetová Asociace. Podle výpisu z obchodního rejstříku byl jedním z jednatelů Total Solutions také blogger Radek Hulán (podle svého vlastního životopisu se podílel na vývoji řešení, které nyní společnost nabízí). V současné době společnost vlastní Karel Kolář. Webovské stránky Total Solutions spravuje webhoster Macroware s.r.o.. Tato firma byla v minulosti spojena s kauzou domény Zatepla.cz, což byla aktivita protipirátské organizace BSA.

Samotná doména clen.info je na základě informací ze služby whois skutečně registrovaná subjektem Internetova asociace. Serióznosti však rozhodně nepřidá telefon ve tvaru +420.123456 a e-mail správce na freemejlové adrese internetova@gmail.com.

Ohlasy čtenářů odkrývají další podrobnosti o činnosti údajné asociace, který prý rozesílá žádosti o vyplnění dotazníku: "Asi tak před půl rokem jsem od nich dostala nějaký mail týkající se výzkumu používání firewalů a antivirů. Nebylo tam co by mě připadalo divnýho," píše čtenářka na Pooh.cz. Stejnou zkušenost má i Pixy: "Taky mi poslali jakýsi dotazník, tak jsem jim odpověděl - stálo mě to pět minut času, což je určitě míň, než kdybych měl pátrat, co to je za podivné existence a co a proč chtějí. Aspoň v tomto případě, kdy šlo jen o obvyklé neškodné, nenápadité a bezzubé otázky."

Je to čistě moje osobní spekulace, ale z celkového kontextu se mohu domnívat, že tajuplná asociace možná pouze jako zástěrka pro něco úplně jiného jiného. Možná se pletu, ale přestává se mi to líbit.

Aktualizace, 23:07
Podle informací Aleše Miklíka vyjde v pátek 18. srpna (nebo v sobotu?) na Lupa.cz téma, které se věnuje IA. Lupě se údajně podařilo zjistit více informací. Tak to jsem opravdu zvědav (nemyšleno ironicky).

Aktualizace 7:09
Kontroverzní praktiky tajemné Internetové Asociace - velmi zdařilý článek.

Související odkazy
Utajováná "Internetová asociace", veskrze zvláštní případ
Anonymní "Internetová asociace" - znáte je?
Internetová Asociace (domovské stránky)
Občanskoprávní vztahy a jejich ochrana
Internetová Asociace ve Wikipedii (zatím prázdné)

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools