Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Můj první web: I love you a What´s Toady

Každý nějak začínal. Já jsem se s Internetem setkal přibližně v roce 1997. Když jsem byl starší, začal jsem se zajímat o tvorbu webových stránek a vytvářet své první "projekty". Mým prvním "webem" byla "seznamka" nazvaná jednoduše a prostě I love you. Stránky jsem vytvořil ve svých šestnácti letech.

Bylo mi šestnáct a chodil jsem na skvělou střední školu. Mimo jiné svým studentům poskytovala počítačovou učebnou, která byla připojená ke světové síti Internet. Studenti mohli brouzdat světovou sítí na sedmi počítačích z nichž nejrychlejší byl Pentium 120 Mhz. V této učebně jsem trávil většinu svého volného času. Byl jsem na Internetu ráno před začátkem školního vyučování (v 7:30), během velké přestávky (9:40 - 10:10) a místo oběda (od 12:40). Doma jsem neměl přístup k Internetu. Psal se teprve památný rok 1998. Možná si vzpomínáte, že tehdy vznikla iniciativa Bojkot, která kritizovala přístup dominantního operátora a jeho internetovou politiku.

Na začátku roku jsem zřídil své spolužačce Leoně V. e-mailovou schránku. Protože si zmíněná slečna s počítači příliš nerozuměla, vybíral jsem jí sám. Jednoho krásného dne přistála ve schránce zpráva:

Chtěl bych s tebou chodit. Jsi nejkrásnější holka na světě!!!

Vzkaz pochopitelně patřil mojí spolužačce a odesílatelem byl jiný spolužák z naší třídy. Už tehdy jsem tušil, že jsou na Internetu lidé, kteří si dělají z ostatních legraci (ahoj, komposťáci :o). Proto jsem si ověřil, jestli e-mail odesílal skutečně můj spolužák. Když mi potvrdil, že se tímto způsobem pokusil získat přízeň Leony V., dostal jsem skvělou inspiraci a začal vytvářet svůj první webový "projekt". Pojmenoval jsem jej jednoduše I love you a měl sloužit jako nástěnka a zdroj informací pro zamilované. Obsah webu stál za starou bačkoru, ale jak jsem už psal, byl to jeden z mých prvních pokusů.

Z nějakého záhadného důvodu mi na "seznamku" I love you chodili náhodní návštěvníci. Nevzpomínám si přesně, ale nějaké počítadlo ve stránce mi zobrazilo číslo 1 000. Tehdy jsem to mylně považoval za počet lidí, kteří si web zobrazili. Dnes už samozřejmě vím, že je měření návštěvnosti trochu složitější a k výsledkům různých měřidel mám spíše skeptický přístup. Nicméně tehdy jsem magické číslo 1 000 považoval za úspěch. Stal jsem se členem výměníku Mr.Lin(x). Když jsem zobrazil cizí reklamní proužek na stránkách "projektu" I love you, zobrazil se na cizím webu můj první reklamní proužek. Návštěvnost to pochopitelně nijak nezvýšilo.

Brzy jsem "seznamku" zavřel a přesunul se na svojí první "komerční" adresu http://pavouk.provsechny.cz. Za subdoménu třetího řádu jsem zaplatil přibližně 250 Kč ročně. Služba Provsechny.cz ovšem neměla dlouhého trvání a její majitel během roku provoz svého serveru ukončil. V listopadu roku 1999 jsem se rozhodl založit webík s názvem What´s Today. Bavilo mě vymýšlet si různé fiktivní zprávičky a dělat si legraci třeba z českých politků. Projekt jsem umístil na věčně nedostupný školní server a snažil jsem se jej každý všední den aktualizovat. Napsal jsem také Ondřejovi Neffovi zdvořilý e-mail a on umístil na svého Neviditelného psa odkaz na What´s Today.

Whats Today

Většina z nás se musela podrobit plastické operaci, protože na cestě do redakce jim na hlavu padaly nešťastnou náhodou květináče, cihly a bomby. Sám šéfredaktor našich novin je schovaný v protiatomovém krytu a domlouvá se s členy redakční rady vysílačkou. Spiknutí proti nám je vidět i na úřadech, kde si nás úředníci prohlížejí ze všech stran a jednají s námi více než podivně. Kromě toho nám občas spadne server, krachnou Windows 98 a občas i někdo vystřelí ze samopalu. Ale nezávislé noviny budou existovat i přes to, že nám budou všichni tito házet klacky pod nohy. Budeme Vám přinášet opravdu pravdivé informace a budeme za naší existenci nasazovat své životy.

Citace z článku Okolnosti vzniku nezávislých novin


Psát denně smyšlené zprávičky bylo docela pracné, ale odměnou mi byla stále rostoucí návštěvnost. Od založení webu do konce listopadu jej navštívilo 2 200 návštěvníků. Také se mi přihlásili tři přispěvatelé, kterým se myšlenka webu líbila. Získané zkušenosti s What´s Today jsem později zužitkoval na podobně laděném webu s názvem Kachna.cz. Pro tento cizí projekt jsem později vymýšlel fiktivní zprávičky a události. Když utajený provozovatel svoji Kachnu zaříznul, rozhodl jsem se obživnout svůj původní projekt.

Co jsem se na těchto projektech naučil? Mojí první zkušeností bylo, že nemá cenu vytvářet web ve stylu one-man-show. Internet je živé médium, a tak by měly internetové stránky přinášet každý den něco nového. Pokud chcete vytvářet například webový magazín, musíte si zajistit dostatek píšících autorů. Proto jsou také často na amatérských webech vidět výzvy o tom, že redakce webmagu XY hledá nové redaktory. Rovněž jsem zjistil, že je potřeba webový projekt umístit na spolehlivý server. What´s Today určitě neprospěly výpadky školního stroje i poskytovatele připojení. Zbývá ještě dodat, že oba projekty jsou už šest let nefunkční.

Příště vám představím další ze svých mnoha nápadů a myšlenek. Řeč bude o webové službě Listonoš i projektu Webmasterovo.misto.cz.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools