Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Na vlastní kůži: demonstrace teknařů

Když jsem se večer dozvěděl o plánované demonstraci teknařů a lidí kolem CzechTeku, neváhal jsem ani na okamžik. Stále si totiž myslím, že by se měla akce odehrávat klidu a bez účasti policistů. Měla by být stejná, jako ostatní řádně přihlášené či uspořádané festivaly. Chtěl jsem znát názor druhé strany, takže jsem se vydal na Letnou.

Vycházím z metra na Hradčanské a očekávám nějaké komplikace, osobní prohlídku či jenom předložení dokladů hlídkujícím policistům. Nic z toho se neděje. Pouze nedaleko zastávky dva policisté kontrolují náhodně vybraná auta. Tramvaj projíždí kolem Letné, přičemž si nelze nepovšimnout řady policejních aut, které stojí naproti McDonaldu a sportovnímu stadionu. Napočítám asi 8 dodávek i jedno malé policejní auto. Černě odění policisté z pořádkové jednotky postávají u zábradlí. Odhadem je jich něco přes dvacet.

Vystupuji z tramvaje a narážím na tři týpky, kteří svým zjevem připomínají účastníky CzechTeku. Přímo před budovou zatím nikdo nestojí, tři řadoví policisté pouze hlídkují u vchodu do garáží ministerstva vnitra. Potkávám Jiřího X. Doležala. Kdyby neměl na sobě oranžovou vestu s nápisem Press, zřejmě by od policie při zásahu dostal před kokos. Vypadá totiž na první pohled jako klasický potížista z policejních učebnic. JXD se jde mrknout na záložní rezervy a já jdu za ním.

Téměř u dveří technického muzea postává asi 50 pořádkových policistů jako posila. Dávám se do hovoru s cizincem, který si u svého auta umývá hlavu. Na moji otázku, jestli jde demonstrovat a zná CzechTek, zamítavě koroutí hlavou. Říkám mu, že píšu o této akci článek a odhadem asi třicetiletý mladík z Francie začne být sdílnější. "Svoboda je pro CzechTek velmi důležitá a CzechTek je svobodný," vysvětluje mi. Ptám se ho, jaké akce jsou obvyklé v jeho rodné zemi. Odpovídá mi, že je u nich většina pořádaných párty mimo zákon. "Pokud chceš dělat rave party, musíš mít povolení. Proto je devadesát procent těchto akcí ilegálních," dodává holohlavý teknař s přezdívkou GuGu. Na závěr se loučí s tím, že pro ně znamená svoboda anarchii a žádná pravidla.

Naproti technickému muzeu čekají na příjezdové cestě k místnímu parku další policejní vozidla. Stojí tam přibližně třináct aut, jeden vůz s vodním dělem a obrněný transportér. "Přijeli jste na pivo tankem? Je to asi 150 lidí a vy tady máte tank, pánové," volá s ironií v hlase jeden z účastníků demonstrace. Zřejmě si stejně jako já obhlíží terén a sleduje, co by ho v případě zásahu neminulo. Policisté posedávají uvnitř svých vozů. "Jako včera, vole," pokřikuje na ně z projíždějícího auta mladík.

Hodinky ukazují 14:05. Před budovou ministestva stojí dva policisté. Demonstrace se schází v parku za budovou. Lidé si sedají na zem, malují přinesené transparenty a diskutují mezi sebou. Ve 14:09 se z davu ozývá tiché pištění. V dálce vidím na písku letenské pláně čtyři policisty na koních. Dívají se na projíždějící auta a připomínají novodobé zástupce šerifů. Zajímám se, jestli byla demonstrace řádně ohlášena. "Nevíme," shodují se dva z oslovených policistů a dodávají, že to možná neví ani jejich vedení. Podle jejich názoru není dnešní demonstrace legální, ale nikdo je o ničem neinformoval.

Potkávám starou babičku z Prahy. Je jí 74 let a lidem kolem CzechTeku fandí. Podle jejích slov není sama. "Šla jsem se na vlastní oči přesvědčit, co se tady děje a sympatizuji s nima. Včera to nebylo vhodné, jak policisté zakročili. Mládež se musí někde vydovádět," říká paní a vysvětluje, že má vnoučata ve věku lidí zmlácených na CzechTeku. Organizátorů se zastává, protože by prý potřebná povolení sehnali, kdyby o tom věděli.

Je 14:30. Z parku se ozývá megafon: "Včera nás vyháněla policie, dneska se děje totéž," volá někdo ve středu davu. Žádné rozhánění nevidím. Pozoruji nápisy na transparentech, kde se objevují vážně míněné vzkazy "Bublo odstup", "Hoši děkujem", "Stop policejní brutalitě. Svoboda CzechTeku" a mnohé jiné. Sympatická slečna právě vášnivě debatuje se starší paní s šedivými vlasy. Ta přišla akci rovněž podpořit. Dívka na první pohled nevypadá jako zfetovaná technařka a sama o lidech z CzechTeku říká: "Většina lidí pracuje nebo studuje. Když na nás policie začala útočit, říkali nám, že jsme svině. Všichni se báli. Já jsem se tam psychicky zhroutila," líčí velmi emotivně své pocity ze zásahu. Také popisuje, jak ona sama viděla policejní zásah:

Vybili jim (účastníkům CzechTeku, pozn. autor) okýnka v autech a házeli jim tam slzný plyn. Bylo to jako ohňostroj. Viděla jsem tam černocha v křečích. Přitom první den tam pouštěli lidi. Policisté stáli u cesty a lidem říkali, že tam bez aut mohou jít. Druhý den nastoupila armáda těžkooděnců. Řekli "vykliďte prostor" a začala válka.

Opouštím debatní kroužek a jdu oslovit trojici policistů. Na můj dotaz mi odpovídají, že demonstrace není legální. "Zatím když je to tohle, tak to tak může zůstat," říká sdílně muž v uniformě. Hodinky ukazují 14:49.

Lidé začínají skandovat: "Gestapo, gestapo, gestapo". Podle mého názoru nevědí, co vlastně říkají (přečtěte si třeba článek o tom, jak se chovalo skutečné Gestapo). Jak se třeba chovalo Gestapo:

Během výslechů byli mučeni bitím a Gestapo jim ukazovalo hlavy sedmi výsadkářů naražené na kůlech. (atentát a důsledky)

Zásah policistů by si určitě zasloužil nezávislé prošetření. Na druhou stranu nesouhlasím se samotnou poloilegální akcí CzechTek. Proto jsem se v tomto okamžiku rozhodl ukázat, že existuje také odlišný pohled či názor. Vytáhnul jsem svojí ceduli s nápisem Tekno a jiný druh hudby: ANO, CzechTek v této podobě: NE. Na druhé straně jsem měl napsáno něco ve smyslu: "Ostatní festivaly jsou jiné. CzechTek: NE." Pod tím bylo opět moje oblíbené motto Hudba ANO, CzechTek NE.. Postavil jsem se s cedulí na takové místo, abych byl dobře vidět. Reakce byly zajímavé. Lehce přiopilí demonstranti byli agresívní a pokřikovali na mě různé nadávky. Naštěstí zatím zůstalo u slov.

Dav pochodoval až ke vchodu ministerstva. Stoupnul jsem si k policistům a vytvořil tím takovou malou opozici. Na této demonstraci jsem byl skutečně jediný, kdo chtěl lidem vzkázat: "Udělejte si CzechTek legální, tedy podle předpisů a nemáte žádný problém s policií. Budete se bavit a my daňoví poplatníci ušetříme za poplatky zasahujícím čí hlídajícím policistům". Jedna starší dáma mi mojí pracně vyrobenou cedulku chtěla vzteky vyrvat z ruky. Další zřejmě zfetovaný teknař do mě začal strkat. Odhodlaně jsem stál proti davu a prosazoval opačný názor. Před protestujícími se prošla slečna s transparentem na němž bylo nakresleno prasátko. Sklidila potlesk. Zkusil jsem udělat totéž a na čele mi přistála tvrdá houska. Někdo na mě zkusil plivnout a na poslední chvíli jsem uhnul jedné zmačkané plechovce. Anonymita davu chránila různá pochybná stvoření, a tak jsem si vyslechnul další nadávky. Padaly i nějaká vajíčka a na policisty zkoušel kdosi z davu vodní dělo v podobě vody z láhve.

"Hele, co ta tvoje snaha vlastně znamená? Nějak to nechápu," ptal se mě mladík v oranžovém tričku. Začal jsem mu vysvětlovat své názory a vznikla z toho velmi zajímavá debata. Během ní mi ovšem jiný aktivista vyrval mojí ceduli, hodil jí do davu a já s klidem sledoval, jak byla lidmi rozcupovaná na kousíčky. Měl jsem kliku, že jsem nedopadnul jako ta cedule. Nevěnoval jsem tomu pozornost a pokračoval v rozhovoru s mladíkem, který svým vzhledem rozhodně obávaného feťáka nepřipomínal.

"Policie lidi zřejmě vyzvala k odchodu, ale první co jsem slyšel já, byla střelba," vzpomíná si na osudný zásah. Hned vzápětí mě překvapí informací o tom, že podobných ilegálních festivalů u nás probíhá 5 - 10 každý víkend. Bez policejní asistence se jich v tichosti účastní stovky lidí. Ptám se jiného člověka (opět nevypadá jako teknař), proč vlastně podobné srazy navštěvuje: "Na týhle akci tě láká ta svoboda. Tahle akce je o ničem jiném," odpovídá bez váhání. Jeho přítelkyně k tomu dodává: "Czech tek dokážeme udělat líp než ostatní komerční festivaly. Je to zdarma. Nikdy se nám nic nestalo. Pivo je tam za dvacku a je to takovej kemp s kámošema."

Kukačky ukazují přibližně 16:00 a dav demonstrantů se vydává na Letnou. Zkouším z pohodového mladíka vypáčit informaci, proč si vlastně tajní organizátoři nezajistili povolení ostatních vlastníků pozemků. "Tam byla cesta, ale byla zablokovaná. Policajti na začátku řešili vymezení pozemků. Lidi se přes cestu nemohli dostat, proto šli po jinejch pozemcích," říká účastník CzechTeku. "Není to o revoltě a podmínkou není, aby to bylo ilegální," dozvídám se od dvou jiných lidí. Jeho slova potvrzuje další člověk: "80 % lidí tam jede za muzikou," tvrdí a dodává, že by on sám na akci přijel, kdyby byla stejná jako ostatní festivaly.

Demonstranti jdou z kopce dolů k Úřadu vlády. Po cestě si dělám anketu a ptám se lidí, jestli přijedou na CzechTek v případě, že by byl spořádanou akcí jako každý jiný festival. Celkem 22 oslovených s tím souhlasí, 9 je zcela proti. Přijeli by na "komerční" CzechTek? 27 tázaných tuto myšlenku zcela odmítá, tři souhlasí. Kdyby byla akce legální, komerční a zároveň zadarmo, přijeli by podle mojí malé ankety jenom šest dotazovaných. Pro celkem 18 příznivců dunivé taneční hudby je takový festival nepřijatelný a pět teknařů neví. "Když to nebude CzechTek, tak to nebude ono," ukazuje mi svůj pohled na věc jeden z mnoha účastníků demonstrace.

V 16:30 stojíme před Úřadem vlády. Zvoní se klíči a atmosféra lehce připomíná Sametovou revoluci. Chvilku se povídá, padají tradiční "revoluční hesla" a poté se masa lidí pohne směrem k Malostranské. Mírně opilá slečna s dredy hází rajčata na policejní vůz. Holohlavý teknař jí okřikuje, aby toho nechala. Část lidí ještě zůstává u sídla české vlády. Je 17:32, skupinky se trousí domů či hospody a prakticky poklidná demonstrace proti "policejnímu státu" končí.

Rozpačitý CzechTek
Neschvaluji zásah policistů a jsem zásadně proti násilí. Myslím si, že udělali chybu policisté i organizátoři. Ti měli být u akce podobného rozsahu pečlivější a předem počítat s každou variantou. Jinak by totiž vypadal policejní zásah proti spořádanému a legálně organizovanému festivalu, který dodržuje veškerá pravidla hry.

Jenže jak říkal francouzský fanoušek, pro přátele těchto festivalů je slovo svoboda většinou spojeno s anarchií. Jiní také dodávají, že by úřady sotva povolily párty s názvem CzechTek. Za vlády premiéra Paroubka se zřejmě těžko splní slib, který dal teknařům bývalý premiér Gross. Komunitě freeteknařů by totiž vyhovovalo, kdyby jim vláda přidělila pro jejich akci prostor a neotravovala jim život byrokracií a policejním zásahem. Většina z nich si chce zaskotačit v rytmu své oblíbené muziky a o potyčky s policisty nestojí. Jde jim hlavně o tu nekomerční a přátelskou atmosféru. Vláda svým zásahem jasně ukázala, že o kamarádství s teknaři nestojí. Nechce a možná ani nemůže se dohodnout na kompromisu.

Na obzoru je další CzechTek. Bude opět ve znamení vyhozených milionů za policejní manévry anebo symbolem snahy dvou stran o dohodu? Pane premiére a pane ministře, jak se k tomuto problému postavíte? Čas běží a brambor je příliš horký.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools