Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

English Camp: Sedm dní s Amíky

Ráno mi do chatky nakoukne přátelsky naladěný človíček a hlasitě prohásí: "Wake up, slackers!" Letím si vyčistit zuby a na snídani. Následuje anglická hodina v níž si hrajeme na soud. Porota odsoudí Billa za fiktivní vraždu Grega. Obžalovaný nevyslechne rozsudek a se smíchem utíká z jídelny. Večer hrajeme hry a zpíváme skvělé songy. Vítejte na English Campu!

Letošní první English Camp 2005 pořádali lidé ze sboru Církve Bratrské v Českých Budějovicích ve spolupráci s organizací Josiah Venture a českým týmem z Písku. Protože mám rád přírodu i anglický jazyk, velice jsem se na tuto akci těšil. Když jsem zaplatil částku 1 980 Kč, byl jsem v pořádku přihlášen a dostal jsem e-mailem další pokyny. Samotný kemp bude na Šumavě v reakreačním středisku Boubín, které se nachází za vesničkou jménem Kubova Huť. Stačilo si tedy zabalit a vyrazit na dobrodružnou cestu údajně do nejvýše položené železniční stanice v Čechách.

Po příjezdu do Kubovy Huti jsem se chvilku zmateně motal v neznámém prostředí a luštil v papíru, kde se asi nachází "reakreační středisko na samotě, v sedle pod Boubínem". Nakonec jsem kemp naleznul, přečetl si na prostěradle anglicky psaný nápis "Vítejte na English Campu" a po přivítání s kamarádem jsem odešel na večeři. Jakmile jsem se nasytil, odložil jsem si věci v chatce č. 10, kde se mnou bydleli Jakub, Honza a Kevin z Ameriky. Zabral jsem volnou postel, odložil těžkou krosnu se spacákem i karimatkou a odkráčel do velké budovy na kopci, kde bylo místo pro společná setkání.

Vstoupil jsem zrovna v okamžiku, když hrála písnička Revolutionary Love. Lidé v místnosti skákali do rytmu a různě máchali rukama podle človíčka, který tancoval vepředu. Bylo tam docela solidní ozvučení, promítací plátno a velký plakát s hlavním grafickým motivem celého kempu. Nikde jsem neviděl žádné církevní symboly anebo zapálené věřící, kteří by člověka hned po pozdravu začali obracet na svojí víru. Všichni kempáci byli zcela normální a pohodoví mladí lidé. Přidal jsem se a hopsal s nimi do rytmu hymny English Campu.

Jakmile jsme dotancovali, vzal si slovo jeden z Američanů. "Tento kemp bude celý o angličtině," pravil a počkal, až jeho slova přeloží slečna v modré mikině - Ráchel. Dostali jsme malé učebnice a poznámkové bloky v jednom, které nám posléze sloužily celý kemp.

Ráno jsme vstávali brzo, šel jsem se umýt a na snídani. Zazpívali jsme si ranní song, jedna třída poté čekala až se nasnídají ostatní a další dvě většinou servírovaly jídlo. Po snídani následovala anglická hodina, přičemž byla zcela odlišná od toho, co jsem já osobně zažil v klasické škole. Cílem bylo se hlavně bavit v angličtině a nebylo příliš důležité, jakým způsobem svoji větu poskládáte. Naši "učitelé" z USA také byli spíše naši přátelé a bavili se s námi nadšeně i upřímně na zadaná témata.

Samotné hodiny angličtiny (ráno i večer) byly zábavné a nesmírně zajímavé. Každý v nich mohl vyjádřit svůj vlastní názor a jednotliví účastníci kempu spolu živě diskutovali. Jednou jsme se například bavili o práci a skončili jsme u radiolokátoru Tamara. Náš kamarád z USA se velice divil, že ČR vlastní zařízení schopné detekovat "neviditelné" letadlo stealth. Když jsem prohlásil, že jsme chtěli náš vynález prodat Pákistánu, upřímně se vyděsil. Nakonec jsme ho uklidnili tím, že jsme mu vysvětlili pozadí celého obchodu i jeho výsledek.
Jindy jsme v naší anglické hodině zkoušeli sehrát americký soud. Když porota nakonec odsoudila Billa ve vykonstruovaném procesu za vraždu Grega, obžalovaný se smíchem utekl z jídelny. Protistrana měla opravdu slabé důkazy a svědka, který měl podle doloženého papíru nosit brýle, a tak nemohl vraha dobře vidět. Bill navíc doložil, že existuje jeho jednovaječné dvojče a ve fiktivním čase vraždy se pohyboval v hospodě. Na první pohled vypadá možná líčení této anglické hodiny příliš suše, ale my jsme se na místě velice dobře bavili.

Večer jsme se opět sešli v hlavní místnosti, zpívali písničky a po několika komentářích následovala anglická hodina.

Podobně zábavný byl i celý English Camp. Hráli jsme různé společenské hry pro sto a více lidí (vikingové a jiné specialitky), sváděli proti sobě přátelské sportovní zápasy, slavili Den nezávislosti anebo odpočívali po náročném výšlapu. Na závěr vylepili organizátoři každému účastníku kempu osobní papír do hlavní místosti a pokud jste chtěli, mohli jste k jednotlivým lidem napsat svůj vzkaz.

Odjížděl jsem z kempu nadšený a plný dojmů. Byl to skvělý týden s úžasnými lidmi. Zažil jsem něco podobného, jako kdysi na skautských táborech. Potkal jsem přátelské a upřímné lidi, kteří mají také jako já rádi přírodu a angličtinu.

English Camp 2005
English Camp 2004 (nebyl jsem tam)
Blogger z letošního English Campu
Tým Josiah Venture pro ČR
Leah - tým leader Besing Brambory
Řehoř alias šéf kempu

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools