Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Metr X - výborná parodie na Matrix

Před několika okamžiky jsem shlédnul více než hodinový amatérský snímek MetrX. Jedná se o českou parodii na známý kultovní film The Matrix. Prakticky pár minut poté jsem viděl i druhý díl s názvem Metr Y.

Metr X je od začátku až do konce film, který vytvořili nadšenci s využitím obyčejné techniky a počítačů. Příběh a dialogy jsou téměř totožné s prvním dílem kultovního snímku Matrix. Vtípky a veselé hlášky pronáší hlavní hrdinové ve chvíli, kdy se to skutečně hodí. Díky tomu se na některých místech opravdu zasmějete a nemusíte se obávat laciných fórků.

Nejprve tvůrci vytvořili scénář. Později se ovšem musely některé scény upravit, aby odpovídaly možnostem filmového štábu. Úspěch snímku závisí především na hereckém obsazení. Sami autoři k tomu říkají, že skoro každý účast na filmu přislíbí, ale když dojde na lámání chleba, nastane problém a herec nepřijde. "Nakonec jsme brali i lidi bez jakéhokoliv hereckého talentu," prohlašují na svých stránkách.

Přestože film trvá "pouze" jednu hodinu a natáčení zabralo přibližně tři víkendy, nejvíce času nakonec zabralo sestříhání. Film se upravoval jeden měsíc. Celkové náklady na natočení tohoto snímku byly bez ztracených a rozbitých věcí odhadnuty na 1500 Kč.

Na první díl navazuje zcela logicky dvojka s názvem Metr Y, která je podle mého názoru ještě zdařilejší. Autoři se jistě poučili z chyb v jedničce, přibyly další efekty, kamera je jistější a herci odvádějí opravdu velmi dobrou práci. Některé talenty bych si dokázal představit i profesionálním filmu.

Stylový a špičkový je rovněž výběr lokací pro natáčení. Uvidíte úzké chodby jednoho penzionu, rozkvetlý park, brněnskou šalinu (tramvaj), rozpadlé ruiny i část vrakoviště. Některé scény provází zdařilá hudba a pochvalu si zaslouží i závěrečný souboj Tea s pečlivě uhlazeným agentem Šmídem.

Chyby kritizovat nebudu, protože se jedná o amatérský film a kdybych měl něco podobného připravovat já sám, určitě bych udělal mnohem horší. Naopak musím tvůrce ocenit za to, že ve svém volném čase připravili pro diváky skvělou a originální zábavu.

Metr Y by rozhodně neměly vidět děti. Na rozdíl od prvního dílu totiž herci pronášejí různé mládeži nepřístupné nadávky a vyskytuje se zde i jedna lehce erotická scéna s okurkou. Jinak je to dílko velmi zdařilé a nezbývá mi než před tvůrci tohoto amatérského filmu smeknout.

Moje oblíbená hláška z filmu (cituji nepřesně): "Nejlíp někoho poznáš, když s ním bojuješ. Anebo po dvanácti pivech, ale ten boj je levnější."

Metr X
Domovská stránka filmu

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools