Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Zemřel papež Jan Pavel II (Karol Wojtyla)

Hlava katolické církve papež Jan Pavel II dnes zemřel ve svých 84 letech. Zdraví vysokého církevního hodnostáře bylo poslední roky v poměrně špatném stavu. Za svůj život navštívil 128 zemí. Pouze dva papežové sloužili církvi déle než on. Byl to první papež svatý Petr a Pius IX v 19. století.

Pope John Paul II, the spiritual leader to more than 1 billion Catholics who spread his message worldwide in his 26-year papacy, has died, Vatican sources tell CNN. Details soon.
CNN Online

Papež Jan Pavel II, duchovní vůdce více než 1 bilionu katolíků, stál v čele církve 26 let. Vatikánské zdroje tuto zprávu sdělily CNN. Zdraví vysokého církevního hodnostáře bylo poslední roky v poměrně špatném stavu. Všem bylo více než jasné, že se každým dnem Svatý Otec blíží na konec své životní pouti.

Karol Wojtyla, Polák z Krakova byl zvolen ve svých 58 letech a stal se tak prvním neitalským papežem od roku 1923. Volba proběhla 16. října 1978. Na jeho jmenování do úřadu přijelo tisíce Poláků i vysocí komunističtí funkcionáři. Svatý Otec měl řady příznivců i nepřátel. Ještě v květnu roku 1984 jezdil v otevřeném voze a zdravil věřící.

Pro mnohé národy byl Jan Pavel II. nadějí, protože vždy podporoval demokracii a svobodu. Například 17. ledna 1981 zrušil filipínský diktátor Marcos stanné právo, osvobodil 341 vězňů a převedl své zákonodárné pravomoci na zákonné shromáždění. Jeho rozhodnutí možná ovlivnila plánovaná návštěva Svatého Otce. Důležitou roli však také hrála politika USA.

První střet se smrtí zažil 13. května 1981, kdy byl zasažen kulkou tureckého teroristy Mehmeta Ali Agca. V otevřeném papa-mobilu projížděl desetitisícovým davem na náměstí sv. Petra. Následovala dlouhá a náročná operace v nemocnici. Propuštěn z nemocnice byl 3. června. Útočníka odsoudili k doživotnímu trestu. Pár měsíců před tímto atentátem byl stejným způsobem napaden i tehdejší prezident USA Ronald Regan.

Význam papeže si velmi dobře uvědomovala řada politiků. Palestinský vůdce Jásir Afarat se pokusil získat jeho podporu na schůzce, která se uskutečnila 15. září 1982. Plánované setkání ovšem pobouřilo bojovnější skupinu OOP (Organizace pro osvobození Palestiny). Druhého března roku 1983 absoloval Jan Pavel II. cestu po osmi středoamerických státech, kde otevřeně kritizuje například katolické kněze v Nikaragui za přisluhování tamější levicové vládě. Na shromáždění pod širým nebem byl málem přehlušen davem, který skandoval revoluční hesla.

Papež se rovněž pokoušel ovlivnit vývoj ve svém rodném Polsku. Svoji zemi navštívil od 16. do 23. června 1983. Jeho předešlá návštěva v roce 1979 byla obecně považována za podnět k nepokojům, podporu vzniklé Solidaritě a začátku boje za demokracii v Polsku. Papež sice vzniklé události podporoval, ale snažil se být velmi opatrný. Přesto přijal k soukromé audienci vůdce polské Solidarity Lecha Walensu.

Stejně klíčová byla i návštěva vůdce Sovětského svazu Michaila Gorbačova ve Vatikánu. Gorbačov po setkání s papežem zaručil, že nebude v SSSR bránit svým spoluobčanům v "uspokojování svých duchovních potřeb".

Těchto několik střípků z historie ukazuje, jaký měl Jan Pavel II. vliv na celosvětové události. Byl hlavou katolické církve v nelehkých dobách, kdy svět procházel velikou proměnou. Uznal také některé chyby, kterých se církev v minulosti dopustila. Kritici mu však vyčítali, že neměl dostatečnou odvahu k tomu, aby veřejně podpořil práva homosexuálů. Také nesouhlasil s potraty a byl jejich velký odpůrce. Podle mého názoru se mu nepodařilo dostatečně modernizovat zkostnatělou a konzervativní katolickou církev. Ve světě však byl velkou a uznávaou autoritou, výrazně ovlivnil zásadní události dvacátého století a zřejmě zůstane navždy ve vzpomínkách či srdcích nejen věřících lidí.

| Radim Hasalík







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.