Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Fenomén Kvitová

pár poznámek k Petře Kvitové.

Hopman cup ukázal, jak si na tom Petra stojí před začátkem sezóny. Po dvou rozpačitých výkonech proti Pironkovové a Mattekové se vybičovala k velmi kvalitnímu výkonu v prestižním duelu proti světové jedničce Wozniacké a především dnes hrála skvěle proti Marion Bartoliové

Na tomhle je jasně vidět, že jestli něco dělá Petře problémy, tak jsou to vstupy do turnajů, kde musí hrát proti průměrným soupeřkám, které se ale rády proti nastupující hvězdě vybičovávají k životním výkonům. Zřejmě je problém i v tom, že Petra nemá ráda zápasy, kde ještě o nic moc nejde, které nejsou diváky moc sledovány, které znamenají jen povinnost přejít první, druhé a třetí kolo. Podobně votráveně jako na Hopman cupu proti Mattekové hrála v prvním kole na US open. To mi přijde že je její zatím největší slabost a problém, na kterém by měla zapracovat.

Jak to vypadá s jejími soupeřkami a konkurentkami? I když se zdá, že momentálně Petra nemá konkurenci, je to jen zdání. Malý přehled tenistek, které by ji mohly v nadcházející sezóně dělat problémy:

Sabine Lisicki - přešla minulý rok bez většího povšimnutí, ale přesto to byla právě ona, kdo zaznamenal vedle Petry radikální zlepšení a posun v žebříčku. Na začátku sezóny se pohybovala kolem 180 místa, na konci je už 15. To o něčem svědčí. Lisicki má skvělý servis, pravděpodobně nejtvrdší podání na okruhu WTA, skvěle se pohybuje a může se stále zlepšovat, zatím nedosáhla svého stropu. Podle mne, pokud zůstane zdravá, bude největším překvapením roku (zazářit může hlavně ve Wimbledonu a na olympiádě) a v budoucnosti může být největší konkurentkou Petry Kvitové. Je to podobnej typ agresivní hráčky, která si chce zápas vyhrát sama.

Andrea Petkovic - kdo viděl její zápasy s Petrou na americkém okruhu, tak musel zaznamenat, že Petru řádně vyškolila. Další adeptka na překvapení roku.

Victoria Azarenka - kupodivu ji nepovažuji za tak velkou konkurentku Petry. Hraje podobným stylem, ale o něco hůř. Musela by se v tomto roce hodně zlepšit. Každopádně ji nelze brát na lehkou váhu. Australian open ukáže víc. Je dokonce i možné to, že Viky bude ta třetí, která se směje, Carol i Petře ukáže záda a usedne na čelo žebříčku.

Vera Zvonareva - už má svý nejlepší léta za sebou. Na druhé straně její výkony jsou stabilní a Petře její urputně obranářskej styl moc nesedí. Osobně mi je dost sympatická, baví mě ji sledovat, je to jedna z mála hráček s naprostým poker face. I ta její vyrovnanost výkonů svědčí o tom, že tahle holka to má v hlavě perfektně srovnané a je psychicky velmi odolná. A jak se ukazuje, tak ve špičce je to vlastnost ta nejcennější.

Maria Sharapova - musí zůstat zdravá, ale její styl je hrozně jednotvárnej, podle mne "Šarapka" už dosáhla svého stropu, může ještě něco sem tam vyhrát, ale Petra ukazuje, že moderní ženský tenis bude mnohem rozmanitější než jaký předvádí Maria.

Caroline Wozniacki - v tomto roce má obhajovat spoustu bodů z malejch turnajů, což ji bude dost svazovat. Ukázalo se to už na podzim, kdy měla obhajovat body z americké a hlavně asijské tour, což nezvládla. Pomohlo by jí, kdyby teď vyhrála Australian open, ale moc tomu nevěřím. Myslím, že v tomto roce Caroline úplně nepropadne, ale na konci roku už rozhodně světová jednička nebude.

Serena Williams - to je záhada. Sama už se tenisu moc věnovat nechce, ale každopádně když je ve formě hraje o několik úrovní lepší tenis než kdokoliv ze špičky, snad jen s výjimkou Petry, ale i ona by podle mne na Serenu v její top formě zatím neměla. Uvidíme jestli se tyhle dvě střetnou na Australian open a pokud ano a Petra uspěje, bude to její definitivní překonání poslední překážky k cíli nadlouho kralovat ženskému světovému tenisu. Každopádně Serena hraje velmi agresivní tenis, který dělá Petře velké problémy, protože si přestává sama diktovat hru.

Kim Clijsters - další "stará páka", která vypadá, že už je na odchodu do tenisového důchodu. Pro Petru je asi podobnou překážkou jako Serena, i když na rozdíl od ní Kim už podle mě nedokáže být tak dobrá a Petra by jí měla mít.

"Zazlobit" ještě může Pavlyuchenkova, nebo další mladá Němka Georgesová.

Na Petře je vidět, že ji hodně svědčí spolupráce s jejím trenérem Kotyzou ale myslím, že velkou zásluhu na jejím vzestupu má její kondiční trenér Ivanko. Hodně zajímavej článek je o tom zde - http://www.tenisportal.cz/zpravy/prace-se-mnou-boli-rika-muz-ktery-stoji-za-promenou-kvitove-9196/

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.