Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Rocky Balboa - vzkříšení "amerického snu"

"Svět není procházka růžovou zahradou. Je to hodně zlý a hnusný místo, který tě bude srážet na kolena, a když mu to dovolíš, zůstaneš na nich furt. Je to vo tom, jakou nakládačku můžeš dostat a přitom jít pořád dopředu."

Nebudu psát žádný tirády, jen pár poznámek:

Slyovi se to moc povedlo, a já mu to z celýho srdce přeju. Já na Rockym vyrost. Dá se říct, že to byl můj jedinej opravdovej filmovej hrdina. Takže, co bych to zakrejval, pár slz jsem uronil.

rocky
... a zase boxuje.

Je to fakt "těžkotonážní" nostalgie, nechyběj známý místa, známá hudba, známý klišé, ale taky hřbitůvek, kytičky, vzpomínky na Adrianu, která mu zemřela ... Ale není to blbý. Sly se tu ukazuje tak nějak křehce, člověk mu to věří. A pak se dokáže i sebeironicky shodit, dokáže ze sebe udělat blba (například o Jamajce si Rocky myslí, že je v Evropě).

Ale je to i film o stáří, o pocitu vlastní zbytečnosti i o jakémsi vnitřním neklidu. Rocky tráví dny ve své restauraci, ale pořád se toulá v minulosti, pořád vzpomíná na dobu, kdy byl slavnej boxer a měl Adrianu ... A k týhle chandře má navíc ještě problémy se svým synem, kterej se ho straní. Když kamera zabere ve velkým detailu Slyovy "basetový" oči, tak to na člověka najednou dolehne. Ale! To by nebyl Rocky, aby se zase nevzchopil!

Tím vším se "rockyovský příběh" hezky vrací k prvnímu dílu. Jen s jedním jediným rozdílem: jestliže v prvním díle Rocky boxoval, aby si dokázal, že není žádná "nula z Nulákova", tak v tomto boxuje proto, aby došel svého vnitřního klidu, aby "vypustil to zvíře, které ho uvnitř mučilo", jak sám říká.

beh
... a zase trénuje.

Film je taky zajímavej (a já si troufám říct, že i originální) tím, jak jedna jediná replika dokáže výrazně ovlivnit jeho celkové vyznění (viz citát v popisku). Jinak řečeno, kdyby tam tahle replika nebyla, byl by celkovej dojem z filmu o hodně chudší. Konečně tahle replika je vlastně doslovný vyjádření toho, o čem celá série o Rockym je. Hádám, že tyhle slova si lidi budou cestou z kina přeříkávat. A je to dobře!

(Jen tak na okraj: Teď si vzpomínám, že Sly podobně chytlavou a co do celkovýho vyznění důležitou větu využil i v jedničce: "Dokud nezazněl gong, kolo ještě neskončilo.")

vine
... a zase vítězí sám nad sebou.

"Americký sen" zase frčí, lidi na Rockyho zase choděj. Jakoby Amerika zdeptaná válkou v Iráku a terorismem potřebovala znova cejtit svý jistý. V tomto ohledu bych řekl, že jestli připravovaný Rambo IV nebude vyloženě nepovedej, tak by to mohl bejt stejnej trhák jako Rocky Balboa.

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools