Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Nenechte si ujít Bokovku

Tak jsem zase viděl pěknej film. Tuhle jsem si ho koupil ve zlevněnejch VHS za 40 kč. Jmenoval se Bokovka (Sideways), a co jsem o něm slyšel, tak byl všude oceňovanej a vychvalovanej. Doma jsem si ale podrobně přečetl info, a to mě trochu odradilo. Prý je to o dvou kamarádech, co si vyjeli na cestu za nejlepším kalifornským vínem. Nejsem vinař, všechny ty řeči o vínu mě nebaví. Tak jsem film odkládal a odkládal, až jsem ho dnes konečně zhlédnul. A byl jsem VELMI mile překvapen.

Vězte, že tento film je o vínu jen naoko. Ve skutečnosti je to jen zástupný motiv, který zakrývá něco mnohem podstatnějšího ...

... Miles (mistrovský Paul Giamatti) je dva roky po rozvodu, přesto svou bývalou ženu stále miluje, živí se jako učitel angličtiny a rád by se proslavil jako spisovatel. Jack (Thomas Haden Church) je reklamní herec a má před svatbou. A tihle dva si vyjedou před Jackovou svatbou užít dobrého vínka.

Ve skutečnosti je to ale jinak, Miles je frustrovaný a nešťastný, Jack si zase touží před svatbou pořádně sexuálně povyrazit (čili podvést svou budoucí ženu). Takže, ono vínko je jen zástupný prvek, valná většina těch labužnických řečí, které se ve filmu objevují a které mohou vína neznalé diváky otravovat, mají jen zakrýt pravou povahu věcí. Jen tak mimochodem, tohle je docela známej dramatickej postup, ale jen málokdo ho umí dobře využít. Takhle psal třeba Čechov. V jeho divadelních hrách taky jako by se nic nedělo, postavy jako by se bavily o naprostých banalitách, které ale jen důmyslně maskovaly jejich skutečné tužby a trápení. Nemůžu se zbavit dojmu, že režisér a scenárista filmu Alexander Payne musí mít Čechova hodně rád.

bokovka
Jack dostal právem po čuni.

Bokovka rozhodně není film vážný či depresivní, jak by mohlo vypadat z předchozích řádek (ostatně ani hry mistra Čechova takové nejsou), je spíš melancholický a ironický. A taky disponující několika úchvatnými groteskními momenty, které mě rozesmály jako v poslední době máloco.

Alexander Payne mě zkrátka moc překvapil, natočil inteligentní film, zbavený hollywoodské machy, přesto ne nudný. Takže, nenechte si Bokovku ujít. Byla by to škoda.

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools