Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

(Ne)obyčejnej film

Včera na dvojce dávali moc pěknej film. Jmenoval se Posluhovačka a režíroval ho Claude Berri a hráli v něm neznámí francouzští herci Jean-Pierre Bacri a Émilie Dequenne.

Úplně banální téma. On: asi padesátiletý chlápek, samotář, ale celkem spokojenej. Ona: asi šestnáctka, co mu chodí uklízet. Samozřejmě se do sebe zamilujou a prožijí románek. Jak patrno, co do tématu nic ojedinělýho ...

Poslední dobou mě na filmu zajímá určitá "filmová naivita". A Posluhovačka je zdá se mi právě takovej film. Na první pohled jako by diváka vedl za ruku: ten ví, jak to celé dopadne, dokonce ví, co se bude odehrávat v příštích minutách, tak naivně vyprávěné to je (v mírné nejistotě ho tvůrci nechávají až ke konci). Herci nevypadají nijak přitažlivě, postavy nejsou ničím zvláštní, nemají žádná zasutá traumata, jsou to zkrátka úplně obyčejní lidé. Hudební podkres je skromný, kamera uměřená. A přesto to není nuda!

Na druhý pohled totiž film vypichuje malé sotva patrné drobnosti (stačí si třeba všimnout stydlivého výrazu tváře hlavního hrdiny, když načapá svou lásku s jiným, aj.), které celou tu obyčejnost jako by ještě víc umocňují. Potlesk oběma hercům. Hlavně Bacri je skvělej.

Obyčejně řečeno: film, kterej vypráví jen obyčejný příběh, kterej vypráví tak obyčejně, že je to až neobyčejný.

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools