Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

VyVolení politici

Poslední dobou mi naše politická scéna připomíná nějakou hodně vypečenou reality show. "Tak to ale bylo vždy", říkáte si možná. Ne tak docela. To, co se v současnosti odehrává, je totiž čiročirý obraz boje o mocenské pozice. Něco podobného se nedá přirovnat ani k předvolebnímu amoku, kde i přes různé politické skandály hrají důležitou roli politické programy, čili to, co by mělo být pro nás obyčejné lidi důležité.

Svým způsobem je zajímavé sledovat, jak se na podkladě takovýchto mocenských her formuje reflexe novinářů i běžných lidí. Veškeré politické komentáře i diskuze se totiž soustředí na odhalování taktických tahů politiků, předvídají se další události či se jenom na politiky nadává. Takový způsob reflexe je ovšem na chlup podobný reflexi, která doprovází každou televizní reality show. Zde se také lidé v převážné míře soustředí na odhalování taktiky a odvozeně z toho i charakteru toho kterého hráče. Jenže to, co je v reality show zdrojem zábavy či pro někoho zdrojem chování lidí v uzavřeném prostoru, tak se na politickém kolbišti mění v obraz zmaru či spíš v obraz neschopnosti politiků plnit svou ústavní povinnost - sloužit lidem.

Nesmyslnost a komičnost zároveň celé téhle "politické reality show" podle mě skvěle i když nechtěně vystihli oba hlavní aktéři v kterési televizní debatě před pár týdny. Paroubek jen tak mezi řečí zmínil: "Já se nedivím tomu, že jsou lidé z takovýchto debat zhnuseni." A Topolánek kontroval slovy: "Já se tomu taky nedivím." Tak se pak divme.

| Palecek







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools