Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Co je to příroda?

Když básníkovi řeknete magické slovo příroda, vybaví se mu jistě poslední romantický večer strávený nedaleko malého lesíka uprostřed luk a strání, jež přinášejí mladému poetovi tolik potřebnou inspiraci. Možná vám se sklopeným zrakem a červenou tváří ukáže svá poslední dílka, jenž psal v tyrkysovém šeru pod blankytnou oblohou. Bude vám tvrdit, že jej tam nedaleko na stráni vždy políbí múza, bytost tajemná, zjevující se pouze spisovatelům a veršotepcům.

Příroda je jako žena, kterou muž potřebuje ke svému životu, dívka, jenž pohladí na duši nebo srdci. Mnohdy však ukáže příroda i svoji odvrácenou tvář – povodně, zemětřesení, hurikány – během několika okamžiků dokáží zničit veškeré lidské dílo, domy, hrady a zmařit životy mnoha nevinných lidí. I to je krutá daň za zásahy do přirozeného ekosystému.

Proto si člověk včas uvědomil, že některé jeho činnosti nutně ohrožují tuto Modrou planetu, začala vznikat ekologická sdružení a leckdo si na čelo málem lepil nálepku s textem „Jsem opravdový ekolog, zachraňuji Zemi!“. Je však ekologem ten, kdo své letáky proti ničení pralesů píše na počítači s několika lampami rozsvícenými za jeho zády? Aby homo sapiens, což znamená latinsky člověk rozumný, byl opravdu eko-homo sapiens, musel by se zákonitě vrátit zpět do jeskyní s ohněm rozdělávaným pomocí křesadla a trochy slámy. Lidský život není ekologický, protože denně zasazujeme matce Přírodě do srdce hluboké rány ostrým nožem – máme města plná smogu, nebezpečných plynů, velehory odpadků, plastů a špinavé ulice kropené kyselými dešti. Z povrchu zemského mizí velkou rychlostí rozmanitá zvěř, rostliny a dochází ke globálnímu oteplování.

Představte si rok 2154 a sami sebe, jak stojíte obklopeni mrakodrapy. Naproti vám kráčí pomalým rozvážným krokem rozcuchaný mladý muž nesoucí malý notýsek a tužku. Vypadá možná trochu staromódně a již z dálky poznáte, že se jedná o mladého básníka. Zeptáte se, zda byl hledat námět na svoji novou báseň v přírodě. Jeho odpověď vás jistě zaskočí. Řekne pouze čtyři slova: „Co to je příroda?“. Pokud se hodláme chovat stále stejným způsobem, budou další generace po nás znát jednotlivé druhy rostlin a zvířat pouze z archivních fotografií. Jestli je to cíl jednotlivých států světa, pak se pravděpodobně podaří. Myslím si, že další generace nám rozhodně nepoděkují.

| literarnicafe







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.