Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Ekologie a alternativní získávání energie pro vytápění

Člověk donedávna využíval zdrojů energie, které mu Země poskytovala v podobě černého a hnědého uhlí. Jenže tyto zdroje nejsou nevyčerpatelné a bylo proto nutné začít využívat alternativní způsob získávání energie. Jednou z možností, která se nabízela jsou sluneční paprsky.

Získávání energie ze Slunce probíhalo doposud pomocí solárních panelů, které se umístily na střechu domu. Působením slunečního záření se ohřívala voda a systém sloužil především k vytápění. Solární panely však nebylo možno používat v některých oblastech, kde byly sluneční paprsky velmi slabé. Vědci na celém světě se snažili přijít na způsob levnější a účinnější. Pořízení solárního panelu je totiž drahé a mnohdy se vyplatí spíše spalovat tuhá paliva než investovat do ekologičtější formy získávání energie pomocí solárních panelů.

Ve Spojených státech amerických nedávno slavil vědecký tým profesora ing. Petera úspěch. Podařilo se mu totiž vynalézt daleko lepší způsob získávání solární energie. Sluneční záření je zachycováno speciálním panelem o velikosti 32x32 cm. Uvnitř tohoto panelu je chemická sloučenina (jejíž složení tým zatím tají), která při působení slabého slunečního záření uvolňuje velké množství energie. Podle slov Ing. Petera má nový solární panel nižší pořizovací náklady a na provoz jednoho rodinného domku stačí pouze dva panely. Tento nový solární systém lze s úspěchem použít i v oblastech, kde bylo dosud nemožné získat solární energii. V laboratořích se nyní testuje užití této technologie v praxi. Především je důležité zjistit, zda chemická sloučenina v solárním panelu neohrožuje životní prostředí. Jelikož dochází k jejímu slabému vypařování, bude se muset alespoň jednou ročně doplňovat. Podle výsledků testů v laboratořích se vypařená chemická látka po styku se vzduchem přemění na neškodnou páru.

Ing. Peter odhaduje, že bude nová solární technologie uvedena na americký trh v roce 2009 a cena za jeden solární panel bude 200 dolarů. Na českém trhu bude možnost zakoupit solární panel až v roce 2013, protože bude nutné provést testy podle přísných kritérií Evropské unie.

Vynález vědecké skupiny Ing. Petera ukazuje možnosti, které lze využívat. Jedná se o vysoce ekologický počin, který uspoří náklady za topení pomocí tuhých paliv a uleví životnímu prostředí. Dosud obdržel několik cen ve Spojených státech amerických na výstavách ekologických výrobků. Zvítězil také v kategorii ekologického Internetového časopisu „EKOn-line.com“ jako vynález s největším přínosem pro ochranu životního prostředí.

V případě, že se vynález uplatní v praxi, způsobí postupné snižování tepláren na tuhá paliva a tím i zmenší množství oxidů dusíků a popílku, který vzniká při spalování tuhých paliv. Navíc bude daleko levnější než provoz již zmíněných tepláren. Úspora nákladů je podle Ing. Petera až 60% oproti klasickým způsobům ohřevu tepla. Před instalací jiného topného systému se vyplatí pár let počkat na uvedení solárních panelů týmu Ing. Petera na český trh.

PS: Jedná se o mystifikaci.

| literarnicafe







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.