Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Lidstvo zahubí stroje

Obrovský plechem pobitý robot lehce stiskne tlačítko odpalující jadernou bombu, lidstvo zaniká a jako památka na něco pradávného zůstává pouze radioaktivní prach, vypálená města, zničené osudy nevinných lidí a věčné zářící světlo.

Tak třeba takto nám popisují situaci spisovatelé scilence fiction, jež hledají s oblibou témata právě techniky, která člověku přerostla na hlavu. Vymkla se kontrole, svedla boj se svým stvořitelem a nakonec jej zcela vyhladila z povrchu modré planety. Máme však mít obavu před těmito hrůznými obrazy? Jsou přeci především výplodem fantazie a představivosti spisovatelů, trávících veškerý svůj čas studiem vědeckých knih.

Píše se 21. století, posledním hitem technologií se stává stoj napodobující chování psa. Vrtí radostně kyber-ocáskem, hraje si se speciálním míčem nebo dává najevo svůj smutek klopením své elektronické hlavy. Bylo by možné, aby tento tvor ovládl Zemi? Těžko. Pojďme dál, otevřeme dveře budoucnosti a uzříme téhož kyberpsíka, leč notně vylepšeného. Učí se sám, bez pomoci člověka. Lidé jej vybavili programem schopným reagovat na vzniklé situace a zároveň nezapomněli na omezení, která by způsobila, že by se robot vymknul kontrole. Vše v pořádku? Zatím…

Jak již bylo řečeno, robot se sám učí a zdokonaluje. Je tedy možné, že záměrně upraví i svůj předem daný program. Domníváte se, že vše souhlasí a člověk se psíka stále ještě nemusí obávat? Opak je pravdou – takový robot s upraveným kódem představuje pro člověka první varování. Nedbá-li člověk výstrahy, cyberpes se naučí vytvářet další jedince bez zásahu a vědomí svého stvořitele. Za zády lidstva vznikají další kybernetičtí tvorové, jež jsou navíc vybaveni pokročilou umělou inteligencí. Ve sci-fi si obvykle člověk začíná všímat, že na planetě Zemi není sám a začíná roboty likvidovat, aby nad nimi opět získal kontrolu. Bohužel, většinou několik inteligentních strojů obvykle unikne lidské pozornosti a opět se přizpůsobí. Začíná reálný boj mezi stroji a lidskou omylností. Tento souboj je nerovný, neboť proti sobě stojí lidé a dokonalé výpočetní mechanismy. Válka strojů. Lidstvo válčí proti svým výtvorům, proti technice, kterou s námahou po celá staletí vytvářelo. Poučíme se? Největším nepřítelem člověka není samotná technika, nýbrž jen a pouze sám člověk. Osoba jenž touží prozkoumat neprobádané, odhalit skryté a přivést k životu inteligentní tvory. Vědci nesledují možné problémy a až s fanatickou slepostí pokračují ve své snaze. Nepoučíme se. Lidstvo nezničí rozbouřená matka příroda, lidstvo zahyne samo a jeho vrahem budou právě stoje…

| literarnicafe







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.