Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Zvířata - Mají právo na život?

Společně s námi, rozumnými lidmi, obývají modrou planetu. Lidé se velice zajímají o zvířata, pozorují je v zoologických zahradách, zkoumají jejich schopnosti a dovednosti.

Jsou ovšem i stinné stránky zájmu obyvatel Země o zvířata. Tím je součást kožichů některých zvířat jako doplněk oblečení. Vy se snad domníváte, že je to správné? Ovšem, jistě mi namítnete, že taková liščí kožešina vypadá nádherně, ale já vám snadno mohu oponovat. Myslíte si, že firmy, které kožešiny a kožichy vyrábějí, stahují kožichy z přirozeně zemřelých zvířat? Ne. Zvířata chovaná na kožešiny jsou zabita, ať už elektrickým šokem, udušení plynem nebo utopením. Krutý osud, nemyslíte? Jenže existuje i lepší řešení a tím jsou umělé kožichy. Na první pohled je nerozpoznáte od pravé kožešiny, vypadají stejně krásně a přitom šetří mnoho životů našich zvířecích spoluobyvatel planety. Jenže lidé zřejmě nejsou zase tak rozumní, protože zabíjení nevinných životů pokračuje. Je potřeba se zamyslit také nad jedním faktem. Když zahyne při vlakovém neštěstí 10 cestujících, jsou oplakáváni a pozůstalí žádají vládu o jasné vyšetření nehody. Když je zabito 250 zvířat na kožešinové farmě jenom pro krásu elegantních dam, málokdo se nad tím pozastaví. Právo na život má každý tvor, ať už je to člověk nebo zvíře. Nebylo by tedy lepší oblékat se do umělých kožichů?

Práva na život zvířat se úzce dotýkají problémů šperků. Teď ovšem myslím šperky ze slonoviny. Víte o tom, že takový slon je zabit pouze pro kly? Jeho obrovité tělo zůstane ležet ladem a pytláci upilují pouze kly. Zasloužil si to? Nebo si vezměme příklad z vzácného tygra indického. U něj se věří, že má jeho srdce léčebný účinek. Opravdu? Ne. Vše je jenom pověra místních šamanů, život všech zabitých tygrů už nikdo, opravdu nikdo nevrátí.

Mořské ryby jsou vynikající pochoutkou. Rybáři rozprostírají své plovoucí sítě a ty jsou posléze splavovány do moře. V těchto smrtících sítích často uvíznou želvy, mládě delfína, chobotnice, raci a humři. Zamotají se do sítě a nakonec zahynou udušením. Některé státy již zakázaly používat tyto plovoucí sítě. Zbývají země, které se nestarají o blaho a demokracii svých občanů, natož zvířat. Kdy se i tyto země začnou zajímat o osud zvířat? Při válkách a bojích zahynou miliony lidí a tisíce zvířat. Proč tyto militantní státy nepodporují ekologii? Proč Sadám Husajn vydal několik miliard na vývoj atomové zbraně? A to si člověk hrdě říká latinsky homo sapiens. Člověk rozumný ztrácí rozum, ničí přírodu, zabíjí zvířata pro kožešiny a neváží si darů Země.

| literarnicafe







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.