Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Snovačka jedovatá

alias černá vdova

Snovačka Jedovatá (Černá Vdova)

Samice má asi 25 mm, sameček je mnohem menší. Má hedvábně černé tělo, jasně červený vzorek na zadečku, rozdílný u každého druhu. Její nervový jed je pro člověka nebezpečný, málokdy smrtelný.

Žije všude v teplých oblastech světa, je velmi rozšířena, takže nepotřebuje zvláštní ochranu, pouze snovačka žijící na Madagaskaru je ohrožená. Nejčastěji se uchyluje do lidských obydlí. Má ráda tmavá, skrytá místa ve sklepích, kůlnách, dřevnících a různých přístavbách, ale vyskytuje se i přímo v domech.

Je velmi plachá a samotářská, člověka napadá jen tehdy, když je překvapena nebo se cítí ohrožena. Jed, který vylučuje, působí na nervový systém, způsobuje silné bolesti a svalové křeče, ztěžuje dýchání. Tyto příznaky jsou pro člověka sice nepříjemné, ale nemusí být smrtelné. Z údajů amerických statistických ročenek vyplývá, že z počtu 1291 lidí, kteří byli za dobu 217 roků v letech 1726-1943 kousnuti černou vdovou, zemřelo pouze 55 lidí. V přední části těla černé vdovy, která se nazývá hlavohruď, jsou umístěny jedové žlázy. Jed, který se v nich tvoří, teče kanálky do zahnutých chelicer. Protože je ústní ústrojí černé vdovy uzpůsobeno pouze k sání, používá chelicery jako jedové zuby. Nabodává jimi tělo oběti a pak do něj vystříkne jed.

| extrablog







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools