Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Seychely a Mauricius: Horečka chikungunya nehrozí

Turisté se nemusejí obávat návštěvy ostrova Maurícius a Seychely. Podle oficiálních informací Mauritius Tourism Promotion Authority (MTPA) je horečka chikungunya pod kontrolou. Tuto informaci potvrdila i mezinárodní organizace World Health Organisation (WHO). Místní úřady po zjištění výskytu horečky v únoru 2006 chikungunya podnikly přísná opatření, aby zabránily šíření tohoto onemocnění.

Potřeboval jsem několik informací pro článek o horečce chikungunya, která vypukla začátkem března na ostrovech v Indickém oceánu. Obrátil jsem se e-mailem tiskový odbor českého Ministerstva zahraničních věcí. Také jsem kontaktoval vládní agenturu MTPA ostrova Mauricius a své dotazy poslal i na obdobný kontakt na Seychelách. Zatímco české Ministerstvo zahraničních věcí mi přislíbilo aktuální informace a přes urgence je stále nezaslali (měl jsem je dostat v pondělí) (aktualizace: poslali je 17. května), oficiální vládní orgány na Seychelách a ostrově Mauritius odpověděly mnohem rychleji. Od českého ministerstva mám jeden e-mail, který mi příliš nepomohl. Situace okolo horečky chikungunya je v obou ostrovech stabilizovaná a pro turisty nejsou žádná omezení. Navíc se blíží chladnější období, kdy většina komárů umírá.

Nebezpečí horečky chikungunya na ostrově Maurícius a Seychely nehrozí
Turisté se nemusejí obávat návštěvy ostrova Maurícius a Seychely. Podle oficiálních informací Mauritius Tourism Promotion Authority (MTPA) je horečka chikungunya pod kontrolou. Tuto informaci potvrdila i mezinárodní organizace World Health Organisation (WHO). Místní úřady po zjištění výskytu horečky v únoru 2006 chikungunya podnikly přísná opatření, aby zabránily šíření tohoto onemocnění.

Informaci potvrzuje i české Ministerstvo zahraničních věcí: "Ohledně ostrova Mauricius máme novou informaci, že se situace s výskytem onemocnění chikungunya na Mauriciu stabilizovala," říká Richard Krpač, zástupce ředitele odboru tiskového mluvčího z Ministerstva zahraničních věcí ČR. "Na Seychelách se onemocnění vyskytuje sporadicky a je na ústupu," dodává Krpač.

Stejné vyjádření poskytla také místní vládní organizace Mauritius Tourism Promotion Authority (MTPA). Podle zástupců organizace je život na ostrově normální a takový, jaký turisté z celého světa důvěrně znají. "Počet nahlášených podezřelých případů stále klesá a je velice jisté, že je situace pod kontrolou,“ říká Suhon Toto Ghoorah, který zastupuje MTPA ve Velké Británii.

Přenašečem horečky chikungunya byli komáři. Od května se na ostrově Maurícius každoročně mírně ochlazuje a zároveň nastává suché období s minimálními srážkami, které trvá až do konce listopadu. "V červenci a srpnu proto většina komárů zahyne. Virus také nepřenáší všichni komáři," dodává Ghoorah.

S tím souhlasí také Jude Gedeon z ministerstva zdravotnictví republiky Seychely. "Ministerstvo zdravotnictví Seychel věří, že se chikungunya nevrátí. Od května do října bude rovněž na ostrovech suché a větrné období, což zásadně sníží přítomnost komárů, kteří jsou přenašeči této nemoci," konstatuje Gedeon.

Místní ministerstvo zdravotnictví (Ministry of Health and Quality of Life) poskytlo novinářům i veřejnosti podrobnosti o denním počtu registrovaných případů výskytu onemocnění horečky chikungunya. Počet nakažených občanů ostrova Mauricius dosahoval v období vypuknutí nákazy (únor letošního roku) řádově stovky osob, ale po aplikaci prostředků proti komárům velmi rychle poklesl. Z aktuálních informací plyne, že nyní se jedná o pouhé desítky případů měsíčně a vzhledem celkovému počtu obyvatel nelze hovořit o nebezpečí nebo epidemii. Na ostrově Mauritius žije celkem 1 100 000 obyvatel.

"Ostrov Mauricius je známý úspěšným bojem proti komárům. Tamní vláda pomocí přísných opatření úplně vymýtila malárii, která je rovněž přenášena komáry," vysvětluje Libor Ševčík z cestovní kanceláře Mauricius.cz, která se specializuje na zájezdy na ostrov Mauricius. Od roku 1960 nebyl na ostrově hlášen žádný výskyt malárie. Odborníci očekávají, že podobným způsobem bude ostrov chráněn proti onemocnění horečky chikungunya.

V oblasti nejsou žádné zákazy a omezení pro turisty. Opatření proti šíření onemocnění pokračují a mají preventivní charakter. Všechny letecké společnosti dezinfikují před odletem a po přistání svá letadla. Hotely mají nařízeno používat několikrát týdně insekticidy, které svým složením neohrožují zdraví turistů a ani přírody.

Všechna místa s výskytem komárů byla likvidována pomocí přírodně šetrných sprejů. "Komáři jsou nejaktivnější za teplých a vlahých večerů. Všechny hotely mají klimatizaci a chladné místnosti komáry odpuzují. Klientům, kteří chtějí mít maximální jistotu, doporučujeme vzít si s sebou pro jistotu repelenty," dodává Ševčík.

Pro turisty je nebezpečí nakažení chikungunyou téměř mizivé. Strach z onemocnění snížil počet turistů z Francie, ale počet Němců a Angličanů je mnohem vyšší než v minulých letech. "Hotely na Mauríciu hlásí na období evropského léta vysokou obsazenost. Proto doporučujeme všem turistům, kteří uvažují navštívit zelenou perlu Indického oceánu, jak se Mauríciu přezdívá, udělat svoji rezervaci co nejdříve," uzavírá Libor Ševčík.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools