Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Rybičky, rybičky, rybáři jedou!

Poklidně kráčíte ulicí a náhle se kolem vás přeženou dva mladíci s plachtou. Na hlavách mají žluté pásky a chytají třetího, který jim utíká. Všichni málem skočí pod auto, taxikář začně hlasitě nadávat a lidé se otáčejí. Děsír.cz v akci.

Je sobota kolem 16:00 a já přešlapuji pod ocasem sochy sv. Václava. Čekám na organizátory neobvyklé akce, která se za pár minut uskuteční v ulicích Prahy. Krátce po šestnácté skutečně přicházejí dva mladí muži a rozbalují transparent. Na plachtě je výrazný červený nápis "[:Rybičky:]", černým písmem "2x" a dodatek "Rybáři jedou". Oba jsou okamžitě obklopeni účastníky dnešní akce.

"Znáte všichni oblíbenou hru Rybičky, rybičky, rybáři jedou?" Hlavní organizátor pro jistotu opakuje pravidla hry, kterou hrál ve škole v tělocvičně snad každý. "Rozdělíme se na rybáře a rybičky," vysvětluje a přivazuje lidem na hlavu žlutou pásku z krepového papíru." Rybáři ponesou transparent, odvážné rybičky pod ním mohou proplouvat. Pravidla jsou jasná, a tak se rybičky přesouvají na své místo.

Chvilku je klid, ale během pár minut se všechno změní. Dvě dvojice rybářů se rozeběhnou dolů a rybičky se jim snaží proklouznout. Kdo je uloven, stává se rybářem. "Rybičky, rybičky, rybáři jedou," volají mladíci nesoucí transparent a ženou se za mrštným představitelem role rybičky. "Jděte do hajzu," nadává taxikář a zjevně nemá pro recesistickou akci pochopení.

Kolemjdoucí se občas otočí, překvapně zakroutí hlavou anebo chápou legraci a usmívají se. Všichni hrají s nadšením a nesmírně se baví. Transparent nedosahuje kvalit transparentů ze Sametové revoluce, takže je nutné jej čas od času přivazovat na dvě lyžařské tyčky.

Setmělo se. Přesouváme se na pěší zónu směrem k pasáži Černá růže, kde bude hra pokračovat. Transparent je rozvinutý a mladí lidé občas z legrace skandují různá hesla. Zaznívá například: "Kapr do parlamentu!", "Kapři na hrad!, "Kapři mají svoje práva!", "Za větší otvory v rybnících!" a tak podobně. Kdo projde pod transparentem je slavnostně započítán.

Jsme na pěší zóně. Hra začíná a mezi proudem lidí kličkují utíkající rybičky a rybáři prahnoucí po jejich krvi. Přidává se k nám bodrý, lehce společensky unavený Brňák. Když už je chycena poslední rybka, kráčejí všichni ke stánkům, kde se zastaví. Kdo z cizích lidí projde pod transparentem, vyslechne si potlesk a radostné zvolání. Počítá se do stovky.

Je zima a večer. Nastal čas loučení. Příště se uvidíme na koulovačce ve Stromovce.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools