Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Test: Stojí vydavatelství o nové zákazníky?

Nabídka časopisů o počítačích je u nás celkem pestrá. Mezi vydavatelstvím panuje ostrá konkurence, a tak jsem se rozhodl předstírat potenciálního předplatitele. Svůj e-mail jsem poslal na adresy všech zákaznických servisů a čekal na odpověď. V e-mailu jsem lehce nastínil svůj zájem o předplatné coby dárek k Vánocům.

Jednotlivá vydavatelství neměla o mém testu žádné tušení, protože jsem svůj e-mail poslal každému zvlášť. Svoji odpověď jsem rovněž nijak neurgoval, ani do testu osobně nezasahoval. Zkrátka jsem se choval jako obyčejný zákazník, který se pouze chce na něco zeptat. Oslovil jsem vydavatelství Vogel Burda Communications (Chip, Level a další), Trade & Leisure Publications (Mobil, Stereo & Video, DVD Mag), Computer Press (Computer a další), Omega Publishing Group (Score a další), Ikotech (PC Magazine) a IDG (Computerworld, PC WORLD a další). Svůj dotaz jsem poslal 7. prosince 2004 v 09:46:51. Ve svém dopise jsem předstíral spíše začátečníka, který se teprve učí zacházet s počítačem a Internetem.

Jako první mi dorazila odpověď od Trade & Leisure Publications. Netýkala se ovšem konkrétní nabídky a pouze mě informovala, že můj e-mail byl jejich poštovním serverem zastaven. Jako důvod bylo uvedeno:

VAS SERVER ROZESILA SPAM A PROTO JE BLOKOVAN.KONTAKTUJTE SPRAVCE VASEHO SYSTEMU.VICE INFORMACI MUZETE NALEZT NA http://www.pooh.cz/nospam/

Zbývá dodat, že jsem žádný spam neposílal a pouze komunikoval ze schránky @centrum.cz. Zablokování celé adresy, kterou mohou používat miliony lidí, se mi nejeví jako příliš šťastné řešení. Další dotaz z jiné schránky jsem již neposílal. Možná příště...

Druhý den mi do e-mailové schránky dorazila odpověď od společnosti Computer Press (08:00:46). Na první pohled bylo vidět, že se pracovnice zákaznického servisu zajímala o dotazy budoucího zákazníka. Ve své odpovědi mi postupně představila jednotlivé časopisy, jejich zaměření, cenu a výhody pro předplatitele. Poradila mi, jakým způsobem je možné předplatné objednat a prozradila rovněž způsob placení. O několik hodin později (přesně v 14:46:44) mi v e-mailové schránce přistála odpověď od zákaznického servisu vydavatelství IDG Czech. Ve své odpovědi mi pracovnice zákaznického servisu doporučila dva konkrétní časopisy (PC WORLD a GameStar), uvedla možné slevy a současně mi nabídnula zaslání ukázkových čísel zdarma.

Odpovědi od ostatních vydavatelství jsem se nedočkal. Kdybych se měl rozhodovat podle odezvy zákaznického servisu na e-maily, nadělil bych si pod stromeček jako dárek předplatné od vydavatelství Computer Press nebo IDG Czech. V případě ostatních vydavatelství bych zřejmě musel zvednout telefon, vytočit příslušné číslo zákaznického servisu a zjistit informace touto cestou.

Pro úplnost dodávám, že poptávka posílaná elektronickou poštou není podle Zákona o některých službách informační společnosti obchodní sdělení a tedy spam.

Ukázka testovacího e-mailu
Dobry den,

jsem beznym uzivatelem pocitace. Mam doma pocitac, necemu rozumim a necemu nerozumim. Zajimam se take o pocitacove hry, techniku, mobilni telefony, filmy, digitalni fotoaparaty a dalsi jinou digitalni zabavu. Mam pripojeni k internetu pres vytacenou linku od Ceskeho Telecomu a posledni dobou mi zacala vadit cena za pripojeni. Rad stahuji ruzny zajimavy software a tak podobne. Protoze se blizi Vanoce, rozhodl jsem se pod stromecek si nadelit predplatne nektereho z mnoha casopisu, ktere jsem videl v trafice. Je jich hodne, takze se v nabidce prilis nevyznam. Postupne jsem si proto prosel stranky vaseho vydavatelstvi a ted premyslim, jestli si mam casopis predplatit.

Proto jsem se rozhodl zeptat se na kontaktnim e-mailu a polozit svoji vcelku jednoduchou otazku: proc bych si mel vybrat prave vas casopis? Kolik to bude stat a jakym zpusobem jej mohu objednat?

Je take mozne, ze jsem na vasich strankach neco prehlednul nebo opomenul. S Internetem se totiz ucim pracovat a casto se mi stava, ze na strankach prehlednu nejakou malickost. Vydavate tedy jeste nejaky casopis? Byl by pro mne vhodny? Kolik by stalo predplatne? Poskytujete predplatitelum nejake vyhody?

Srdecne vam dekuji za odpoved na muj dopis a zaroven se omlouvam, za sve mozna trochu zbytecne laicke dotazy. Az dosud jsem totiz zadny casopis nepredplacel, takze opravdu nevim, jak to u vas chodi.

S pratelskym pozdravem

Jan Zeleny

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.