Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Proč oslovil iAudit blogy?

Před nedávnem jsem vás informoval o nabídce bezplatného auditu weblogů od iAuditu. Lidé z projektu iAudit v diskusích vysvětlovali, že svojí nabídkou nesledují žádný záměr. Opravdu?

Kdysi jsem vás informoval o velmi zajímavé nabídce auditora návštěvnosti iAudit, který nabídnul weblogům možnost bezplatného měření návštěvnosti jejich internetových stránek. Ve srovnání s jinými měřidly typu Navrcholu.cz a Toplist.cz, jsou statistiky iAuditu uznávány inzerenty i obchodními partnery. Mají zkrátka větší váhu než obyčejné grafické počítadlo, a tak je využívají téměř všechny známé a velké servery.

Dnes jsem se náhodou potuloval na našem weblogu a byl jsem poměrně překvapen, když na mne vyskočilo okno s dotazníkem od iAuditu. Výzkumníci se zajímali o můj měsíční příjem, chtěli vědět odkud se připojuji k Internetu a o jakých finančních částkách rozhoduji coby zaměstnanec. Dotazník byl anonymní, takže jsem ho poctivě vyplnil. Sám velmi dobře vím, že tyto údaje jsou důležité pro podporu rozvoje Internetu. Když budou mít inzerenti v rukou plnohodnotné výzkumy a seznámí se blíže se strukturou návštěvníků, budou moci Internet zahrnovat do svých pravidelných měsíčních plánů. Příjem z internetové reklamy je v současností hlavním zdrojem peněz pro malé i velké servery. Zájem inzerentů je tedy klíčovým pro rozvoj služeb na českém Internetu.

Zajímavější byl ovšem závěr dotazníku. V předposledním kroku jsem se totiž dozvěděl tuto zajímavou informaci:

V druhé části výzkumu je provedeno spuštění specialní aplkace, ktera zjišťuje sledované reklamy. Výzkum je obdobou peoplemetrového měření televize a poskytuje provozovatelům médií informace o typu uživatelů, kteří navštěvují české internetové servery a jakou reklamu na nich shlédli. Výzkum je plně anonymni a odpovídá pravidlům SIMAR a ESOMAR. V případě, ze se chcete zůčastnit této části výzkumu, musíte kliknout na tlačítko "Ano" v upozornění o zabezpečení, která se Vám objeví. iAudit garantuje, ze aplikace je bez viru a slouží výhradně pro výzkumné účely. Informace o výzkumu Vám rádi poskytneme na telefonu +420 267 132 198 nebo emailu vyzkum@iaudit.info.

Celé to vypadalo, jako kdyby se mi do počítače instalovala "neviditelná" aplikace. Jejím jediným úkolem bude šmírování a zaznamenávání stránek, které jsem navštívil. V souvislosti s vyplněným dotazníkem získají provozovatelé výzkumu konkrétní záznamy o tom, co jsem na Internetu dělal a jaké stránky jsem navštívil. Navzdory slibům na mne nevyskočilo žádné okno s dotazem ANO, takže si ani nejsem jistý, jestli se tajemný program skutečně nainstaloval. Nakonec jsem byl ještě informován o možnosti nějaké blíže nespecifikované výhry a požádán o zadání e-mailové adresy.

Lidé z iAuditu sice tvrdili, že nemají žádný cíl a ani svojí nabídkou bezplatného měření nic nesledují. Podle mého názoru však hrají hru se skrytými kartami. Weblogy jim slouží jako zdroj informací o návštěvnících, kteří v dobré víře vyplní zvídavý dotazník stejně, jako jsem to učinil já. Zároveň se jim do počítače bez jejich souhlasu (alespoň mne se nikdo neptal) nainstaluje malý špion. Získaná data zřejmě nebudou poskytnuta samotným bloggerům, ale pravděpodobně prodána potenciálním inzerentům. Blogy tak zřejmě slouží jako místo, kde mimo jiné probíhá sběr informací o návštěvnících českého Internetu. Myslím si totiž, že podobná vyskakující okna s dotazníky by byla na portálech typu Centrum.cz vnímáná spíše negativně a na weblogu je každý vůči tomu tolerantnější.

Zbývá ještě dodat, že se jedná čistě o moji spekulaci a úvahu, kterou nemám podloženou ničím jiným, než osobní zkušeností na svém vlastním weblogu.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.